fredag 27 februari 2015

Europeisk orutin fällde Liverpool

Ja Liverpools Europaäventyr fick ett tråkigt slut för den här gången. Jag vill påstå att förlusten till stor del berodde på lagets internationella orutin av sådana här matcher. Med en hel radda spelare på skadelistan så mönstrade Rodgers en relativt orutinerad startelva. Undantaget Kolo Toure, Mario Balotelli och Martin Skrtel. var det ont om europaspelsrutin i laget. Visst Moreno var med på Sevillas Europa League triumfresa förra säsongen, och Can har ett par matcher från CL förra säsongen, men i övrigt var det idel orutinerade spelare på den punkten som Rodgers ställde på planen igår. Det märktes framförallt i andra halvlek när Besiktas inför en helt fanatisk hemmapublik ökade pressen och trycket på bortalaget. För mig så var det tydligt att spelarna inte riktigt hade kylan att hantera den pressen och trycket. Liverpoolspelarna såg nästan lite lamslagna ut och lyckades sällan ta sig ur Besiktas hårda press på bollhållaren. På bänken tyckte jag mig också se en lamslagen tränare som inte förmådde förändra matchbilden vare sig före Besiktas ledningsmål eller efteråt.

Det syntes också under förlängningen att våra innermittfältare inte riktigt orkade fullt ut. Allen som började bra mattades rejält och lyckades inte alls vinna bollar i samma utsträckning som tidigare. Inte heller Can såg särskilt pigg ut sista halvtimmen. Inte så konstigt då han inte spelat innermittfältare någon längre period sista månaderna. Det är en avsevärd skillnad vad gäller krav på löpstyrka som centralmittfältare om man jämför med att spela mittback. På den här punkten så hade dock inte Rodgers några riktigt heta alternativ. Det skulle vara att spela väldigt orutinerade och klart begränsade Jordon Williams eller att spela Lallana där som inte direkt visat sig vara någon större bollvinnare. Avsaknaden av skadade Lucas och Henderson var stor i andra halvlek! Även Gerrards rutin och kyla hade varit skön att använda sista halvan av matchen.

Avsaknaden av skadade Coutinho var också stor igår. I dennes frånvaro valde Rodgers att vända på triangeln längst fram och spela med två anfallare och en offensiv mittfältare. Sterling fick chansen i rollen som 10:a bakom Sturridge och Balotelli, men övertygade inte. Helt klart fattas det fortfarande lite tempo och bolltouch hos den unge Jamaicanen efter sin korta skadefrånvaro. Liverpool hade behövt någon som effektivt kunnat skaka av sig första pressen hos motståndarna och fått igång fler farliga anfall. Detta är något Coutinho verkligen utvecklat under sin tid i LFC. Jag vill påstå att en hel del av Liverpools offensiva framgångar senaste månaderna kommer av den unge brassens förmåga att vända bort sin gubbe och skapa ytor åt sig själv och därmed kunna bygga upp Liverpools anfall. Rodgers fick också ut väldigt lite av duon längst fram. Balotelli var smågrinig matchen igenom och drog tidig på sig ett gult kort. Visst han drog på sig en del frisparkar också, men åstadkom i övrigt ingenting. Sturridge hade ett par lägen men var väldigt omständig och lyckades inte förvalta de bollar han fick att jobba med. I Europa mot ett aggressivt adrenalinfyllt hemmaförsvar så måste man som anfallare spela med mycket mer fart och mindre bolltouch. När läget dyker upp så gäller det att direkt klippa till!  Med facit i hand så hade det varit mycket bättre att spela med två offensiva mittfältare och en forward. Jag är övertygad om att det förbättrat såväl presspelet utan boll som uppbyggnadsspelet med boll.


Avslutningsvis vill jag bara säga att det känns fel att Dejan Lovren fått så mycket skit på sociala medier för sin missade straff. Med tanke på att alla motgångar killen haft under sin första säsong i Liverpool tröjan borde han aldrig utsatts för den pressen det innebär att lägga sista straffen. Den borde Raheem Sterling tagit. Han vill ju mena på att han är värd en veckolön på uppåt 120 000 pund, då kan man väl tycka att han också ska kunna ta lite mer ansvar. Fast o andra sidan vet jag ju inte om han ens fick frågan....

Nu gäller det bara att snabbt hinna bygga upp energi i laget igen. För på söndag kommer regerande mästarna City till Anfield för ännu en hyperviktig match i ligan.

//Support and Believe


4 kommentarer:

Angelus sa...

Kan inte annat än att hålla med, sett över 210 minuter förtjänar vi inte att gå vidare ... Besiktas ribbträff på stopptid i andra matchen speglar ett lag som gav allt forcerade och ville vinna. Vi var illa ute i 2a halvlek.
Sterling missade väl straff mot Middlesbrough i Ligacupen..
Tycker Lovren fått mkt skit för den missade straffen, samma har Mignolet fått för att han inte räddade någon straff....
Mignolet har varit riktigt bra sedan han kom tillbaka, Lovren sett stabilare ut samma med Balotelli.. Alla blev bänkade och har höjt sig...

Grobbelarenheldel sa...

Ja fast det Lovren borde fått kritik för var hans usla passningsspel. Jag var inne på det i min halvtidsanalys... Håller helt med om Mignolet. Han ska inte ha den minsta kritik, vilken av straffarna skulle han ha tagit? De var ju kanonstraffar allihopa.

Brendan Rodgers verkar ha en förmåga att få spelare att ta petningar på rätt sätt. Henderson, Sakho, Mignolet och Can är ju tydliga exempel på detta. Till och med Borini som ständigt förpassas till frysboxen verkar 100% motiverad att ta sig in i laget.
Balotelli däremot är jag inte helt hundra säker på än. Han har visserligen gjort det bra i ett par inhopp, men han känns fortfarande väldigt labil i psyket. Tror det blir svårt för Rodgers att få ordning på honom. Men låt oss hoppas...

Angelus sa...

Håller med dig om Lovrens svaga passningar. ..

Ja Balotelli är speciell, dock verkar han gilla läget hitills trots att han tom varit förpassad till läktaren. ..
Hoppas vi studsar tillbaka redan imorgon från torsdagens mindre lyckade insatts. ..

Grobbelarenheldel sa...

Ja på det sättet verkar Rodgers fått även honom att ta petningar och så vidare på rätt sätt. Får känslan av att även Mino Raiola är på Balo om att det gäller att gilla läget och visa arbetsmoral... Men för mig känns det ändå bara som en tidsfråga innan Balo gör bort sig rejält... Jag ser inte att hans psyke verkar förändrats tillräckligt för att det ska hålla.
Mm det gäller sannerligen att studsa tillbaka direkt, något jag tycker LFC varit bra på tidigare. Så låt oss hoppas på det!!!!