torsdag 25 juni 2015

Transfersagan fortsätter!

Idag rapporterar de flesta trovärdiga journalisterna i England att Liverpool och Southampton kommit övrerens om en övergångssumma för Nathaniel Clyne och att denne kommer att skriva på ett femårskontrakt nästa vecka.

Det innebär i så fall att Liverpool redan signat sex spelare denna sommar innan transferfönstret ens officiellt öppnat. Tre av dessa anser jag vara riktigt tunga värvningar.
Firmino såklart den allra största, en av fotbollsvärldens allra hetaste offensiva spelare. Han är så bra på flera olika offensiva positioner att meningarna går isär om vad som är hans bästa position. Offensiv mittfältare, ytteranfallare, second striker, falsk nia, ja Firmino har verkligen visat att han behärskar alla offensiva positioner med bravur.

Men jag räknar in även Milner och Clyne som riktiga toppvärvningar, där många andra klubbar visat stort intresse. Helt klart verkar Ian Ayre och transferkommiten ha snäppat upp sig rejält från tidigare transferdebacle. Förra året sålde man Suarez tidigt och fick sen punga upp överpris för en rad andra handsalternativ, då säljande klubbar visste att det fanns kulor att spendera. I år har Ayre o company landat tre prestigevärvningar, verkligen inga andrahandsalternativ innan sommaren knappt börjat! Jag gillar särskilt hur Ayre åkte till Chile och lyckades landa Firmino mitt under Copa America, det brukar aldrig gå att få sådana affärer gjorda mitt under mästerskap. Nånting säger mig att det var just det som gjorde att Liverpool kunde sno åt sig honom framför näsan på bl.a. United som flitigt kopplats samman med brassen. Tror helt enkelt att de andra klubbarna jobbade med andra affärer i väntan på turneringens slut...
Med sex spelare in har man hittills inte sålt en enda. Något jag tror varit en medveten taktik. T.ex. stora pengar för Sterling hade gjort att läget varit snarlikt det man stod inför förra sommaren. Sälja en av fixstjärnorna gör det ju också svårare att locka till sig toppnamn till klubben. Nu har man istället med tre prestigevärvningar höjt sitt anseende och kommer ha lättare att locka till sig en riktig toppstriker, vilket jag är övertygad om att man siktar på.

Något jag tänkt mycket på är vad nyförvärven indikerar för spelsystem till hösten. Det är ju långt ifrån säkert vad Brendan Rodgers har tänkt spela för spelsystem framöver. I sig ett svaghetstecken av en manager efter tre säsonger i en klubb att man inte ens vet det. Ser man till nyförvärven så känns det för mig som att 4-4-2 diamant är det klart mest passande spelsystemet.

Motivering: Henderson och Milner är väldigt likartade speltyper, för att få plats med bägge i centrala roller tycker jag att en diamant vore det ultimata. Deras löpstyrka och arbetsmoral skulle passa perfekt i den spelmodellen. Då Milner spelat mest som ytter i City så är min åsikt att han vore helt idealisk för en roll i mitten på en diamant. Då både Coutinho och Firmino är offensiva Ess som bör få centrala roller i laget så tycker jag det vore helt perfekt att spela Firmino som lite släpande anfallare bakom en renodlad striker. Visst nu är Sturridge skadad, men faktum är att både Balotelli och Lambert skulle göra sig riktigt bra med Firmino bredvid sig. Även Origi och Ings skulle ha goda chanser att lyckas med två så skickliga och rörliga brassar som understöd. Jag vill också framhäva att Firmino är en mycket löpstark och hårt jobbande spelare även i defensiven. Han snittade faktiskt 2,3 tacklingar per match förra säsongen vilket är riktigt bra för att vara forward! I en diamant som lämpar sig ypperligt för hårt presspel vore han idelisk även ur den synpunkten att ha att sätta press redan i motståndarnas uppbyggnadsfas.
Skulle Liverpool lyckas knyta till sig en toppstriker i sommar (läs Bacca) och en defensiv mittfältare av klass så skulle lagets chanser att hota om en liga titel faktiskt helt plötsligt vara högst realistisk.

Jag har sett på flera håll att många helst ser en 4-2-3-1 uppställning nästa säsong:


Kommentar: För mig känns det här lite felbalanserat! Can, Milner och Hendo är alla tre lite för tama offensivt för att kunna lirka upp motståndarförsvaret offensivt. Med Firmino och Coutinho på varsinn kant så känns det också lite felbalanserat då båda dessa enligt mig kommer ännu mer till sin rätt i mer centrala roller. Vi har också tidigare sett att vi har svårt att få in tillräckligt med folk i straffområdet med en ensam striker. Denne har tenderat att bli alldeles för ensam på topp. Visst med Firmino skulle man få en spelare som fyller på bra in i boxen men jag är ändå tveksam. Med Milner på ena kanten och Coutinho som offensiv mittfältare skulle det nog kunna funka bättre men jag tycker nog ändå att Milner producerar lite för lite offensivt för att vara startman som ytterforward.


Ja ja det här är problem som Rodgers och company får försöka reda ut. Helt klart lyxiga sådana, nu när konkurrensen i truppen ökat markant. Jag menar spelare som Ibe, Lallana, Origi, Ings, Lambert, Markovic, Balotelli, Sterling( om alla blir kvar) måste nu steppa upp rejält om de ska vara med och slåss om en plats i startelvan!

Drömmen vore faktiskt nu att man sålde Sterling och med det finansierade en toppforward av klass och en dito på det defensiva innermittfältet. Ska vi säga Bacca och Illaramendi? Eller vågar man drömma om Tevez och Carvalho? Efter den här starten på transfersommaren känns inget omöjligt just nu =)

YNWA


5 kommentarer:

Angelus sa...

Mmm får hoppas på diamant uppställning eller en 4222 berorende på hur det blir med anfallare.

Ex på de 4 längst fram...
Counthino Firmino
Sturridge ex Bacca
med Ings / Origi som alternativ för anfallare ..
Betyder väl att en av Hendersson, Milner, Can vilar... Dock kan både Milner och Hendersson spela på de offensiva mitfällts rollerna..

Grobbelarenheldel sa...

Jag är ingen större fan av 4-2-2-2 det blir alldeles för centralt. Tycker som sagt också att Milner och Hendo som sittande mittfältare blir lite för mycket kaka på kaka. Can är en bättre bollvinnare, skulle hellre se honom i en defensiv mittfältsroll, tror annars att vi skulle bli lite för svaga hemåt...

Angelus sa...

Jo det blir det och Can ska spela i en defensiv mittfälts roll....
Ser helst 41212 (442 diamant) med Firmino i en släpande anfallsroll, den du har beskrivit tidigare (förutsätter att Clyne snart är klar)...

Mignolet
Clyne Skertel Sahko Moreno
Can
Hendersson Milner
Counthino
Firmino
Sturridge

Angelus sa...

Jo det blir det och Can ska spela i en defensiv mittfälts roll....
Ser helst 41212 (442 diamant) med Firmino i en släpande anfallsroll, den du har beskrivit tidigare (förutsätter att Clyne snart är klar)...

Mignolet
Clyne Skertel Sahko Moreno
Can
Hendersson Milner
Counthino
Firmino
Sturridge

Grobbelarenheldel sa...

Clyne blir nog klar i början på nästa vecka. Liverpool Echo har gått ut med att allt är klappat och klart. När han kommer tillbaka från sin semester i Amerika nästa vecka görs läkarundersökning och papprena skrivs under.

Då är vi överens!! Enda lilla farhågan är att Skrtel och Sakho inte fungerat särskilt bra som mittbackspar. Vet inte om det är kemin eller vad, men de synkar inte riktigt. Visserligen har de inte fått spela många matcher ihop på rad pga Sakhos alla skador men ändå lite oroande...

Skrtel är solid, jämnaste mittbacken vi har, men tekniskt begränsad. Sakho har ju skyhög kapacitet, tyvärr verkar han väldigt skadebenägen. Hela sin seniorkarriär har han haft problem att hålla ihop under längre perioder. Det går en 10 matcher sen drar han baksidan, vaden eller nåt liknande. Det är frågan vilken av dem man ska satsa fullt ut på om man vill peta en av dem...