torsdag 16 juli 2015

Diamant och Intensivt presspel

Nedan följer tre starka anledningar som tyder på att Brendan Rodgers bestämt sig för en 4-4-2 diamant taktik kommande säsong. En taktik med högintensiv press, om inte konstant så åtminstone valda delar av matcherna.

1) Nyförvärv som talar för en sådan taktik
Efter att Liverpool värvat fyra riktigt löpstarka och arbetsvilliga spelare för startelvan, så är det inte utan att man börjar undra om det är något Rodgers särskilt eftersökt i sommar. James Milner är en av ligans löpstarkaste mittfältare, som orkar hålla ångan uppe i 90 minuter. En hel del fans har i frågasatt om inte Milner och Hendo är för likartade spelare för att fungera perfekt på samma innermittfält. Men är tanken att spela med ett diamantformat mittfält så är det ju helt briljant att ha James Milner bredvid Jordan Henderson. Två av ligans allra mest löpstarka och Milner som gammal ytter passar ju perfekt för att hjälpa sin ytterback med lite offensiv kraft på kanten. Briljant nyförvärv enligt mig i så fall. Särskilt om syftet är att spela diamanten med ett kraftfullt presspel. Med dessa killar som motorer på mitten finns alla förutsättningar att pressa sönder motståndet likt LFC gjorde mot Tottenham borta för två säsonger sedan.

Offensiva nyförvärven Danny Ings och Roberto Firmino besitter också en riktigt hög arbetskapacitet som de inte tvekar att använda även utan boll. Här har en hel del förstå sig påare inte riktigt förstått hur man ska få plats med både Coutinho och Firmino i samma startelva. Båda gör sig ju allra bäst i den offensiva mittfältsrollen. Det har hetat, "det är bortkastade pengar att placera Firmino som ytterforward". Men i en 4-4-2 diamant så vore Firmino briljant att använda som en av två anfallare. Tillsammans med t.ex. Sturridge eller Benteke(som verkar vara väldigt nära en flytt till LFC) så skulle han göra sig ypperligt. Brassen tvekar inte att ta djupledslöpningar, gillar också att släpa lite bakom för att hitta ytor mellan backlinje och mittfält att operera i.
Mångar har ifråga satt vad Liverpool ska med Christian Benteke till. Han passar ju inte alls in i LFC:S passningsorienterade fotboll. Hur ska han som stor och tung, ensam anfallare dra isär motståndarförsvaret. Vad ska Liverpool med en targetforward till, vi slår ju minst crossbollar i serien, är ett vanligt argument för att Benteke skulle floppa i den röda tröjan. Men om planen är att använda honom som en av två anfallare, med en mycket löpstark och rivig anfallare bredvid sig, så tror jag det kan fungera briljant. Det var ju när Tim Sherwood införde just 4-4-2 diamant i Villa i vintras som Bentekes målskytte och spel lossnade rejält.
I en diamant ställs väldigt höga krav på ytterbackarna, de måste orka ta sig fram hela vägen för att inte laget ska bli alldeles för centrerat och lättläst. Med nyförvärvet Nathaniel Clyne har LFC fått tag i en riktigt löpstark ytterback. Han pallar utan tvekan att ha en hög utgångsposition med många maxlöpningar hemåt. På andra kanten finns ju redan vinthunden Moreno som är minst lika löpstark han. Faktum är att mer passningsskicklige än dribblingssäkre Moreno skulle passa mycket bättre med en riktigt stark powerforward i straffområdet. Med Benteke finns det någon väl värd att prova ett inlägg på.


2) Lijnders specialområde
När jag läste någonstans att en av nye A-lagscoachen Lijnders specialområden är presspel så känns det klart möjligt att Rodgers tänkt sig att spela ett högintensivt presspel nästa säsong. I truppen finns ju redan mycket löpstarka Jordan Henderson och Joe Allen. Adam Lallana är även han spelare som inte direkt vilar sin trumpinnar till ben. Emre Cans uthållighet är jag inte lika säker på, men han är en spelare som är mycket duktig att sätta hård press i första läget. Något även Dejan Lovren berömdes mycket för i Southampton förrförra säsongen. De killar förutom Sterling och Borini som ivrigast ryktats bort från Liverpool är ju faktiskt också alla spelare som inte direkt har löpstyrkan och speeden som sitt främsta vapen längre. Balotelli, Lambert, Lucas och Enrique är numer spelare som inte riktigt lever på sin löpkapacitet.

3) Startuppställningen mot Thai Allstars
Rodgers valde från försäsongsstart att spela 4-4-2 diamant. Han betonade att laget skulle spela med högt presspel första 20 minuterna av varje halvlek för att vänja sig vid detta. Jag tror inte Rodgers hade valt att ge alla debutanter och nyförvärv den här spelmodellen som introduktion i klubben och A-laget om han inte skulle ha för avsikt att spela det under säsongen. Det är en svårare modell än t.ex. 4-2-3-1 som de flesta numera är uppväxta med.


Kollar man in en tänkt startuppställning och backup därbakom så ser man att det finns ganska bra täckning på de flesta positionerna. Framförallt forwardssidan är ju till och med överfull. Där kan man nog räkna med att Liverpool vill göra sig av med först och främst Borini som jag inte ens listat. Sen är ju både Lambert och Balotelli till salu. Framförallt den senare som LFC mer än gärna vill göra sig av med. Jag tror det är helt rätt, men faktum är att det här vore faktiskt ett spelsystem som Balo skulle kunna passa bra i. Om han slipper pressa mer han är kapabel till, så är han faktiskt klasser bättre med en löpvillig forward vid sin sida. Skulle faktiskt kunna göra ett helt klart dugligt jobb om det vill sig väl...
Tittar man lite närmare på vart Liverpool skulle behöva förstärka så är det framförallt en backup på vänsterbacken och en defensiv mittfältare av klass. Enrique håller nog tyvärr inte längre, och Wisdom är ingen vänsterback. Möjligt att Flanno skulle kunna göra ett bra jobb som backup där när han är tillbaka, men efter så lång frånvaro kan han ha tappat för mycket för att man ska våga räkna med det.
Lucas har nog fortfarande en 10-12 toppmatcher per säsong i sig. Tyvärr tror jag inte det är fler man får av honom längre. Så där tycker jag det vore på sin plats att uppgradera. Även bakom Milner ser det lite tunnt ut. Visst både Lallana/Teixera eller Coutinho för den delen skulle kunna göra jobbet i enstaka matcher. Men någon längre period fixar de inte. Skulle Liverpool kunna köpa loss Ilaramendi så får man en kille som jag tror skulle behärska både den defensiva rollen samt CM i diamanten. Då blir valmöjligheterna desto fler. Jag skulle också kunna se en mer renodlad DCM som William Carvalho(vore ju drömmen), Gary Medel eller Mehmet Topal köpas in. Det skulle stärka defensiven avsevärt och ge Rodgers lite mer valmöjligheter. 

Nåja jag vill i alla fall säga att om Rodgers tänkt sig spela diamant med högt presspel nästa säsong, så har LFC köpt in riktigt bra spelare för jobbet. Om inte så undrar jag lite vad som händer. 

En spelare som hamnar en hel del i kläm i ett sådant här system är Jordon Ibe. Jag ser inte honom som någon renodlad forward, inte heller offensiv mittfältare. Han skulle nog vara den som förlorar allra mest på ett sådant här spelsystem. Lånas han ut i början på augusti så vet ni varför =)

YNWA



4 kommentarer:

Angelus sa...

Ja du gar som vanligt skarpa analyser..
Kan vara hålla med det tyder på 442 diamant, men även ibland en 433, känns bra att vi har täckning på alla positioner även om det kändes svagt på vb så vart jag sjukt imponerad av Gomez där mot Brisbane. Gomez är den som imponerat mest på mig hittils ...
Har personligen varit skeptisk till Benteke pga pris och hurvida han ska passa in... Dock är Benteke en spelare jag gillar sedans hans intågi PL. I en 442 diamant formation kommer han vara ett fantastiskt alternativ ...
Intressant(om det stämmer) att vi var ute efter han redan förra sommaren, men vart Balotelli pga av Bentekes skada innan vm...
Så med Sturridge, Ings, Origi, Benteke å även Firmino (som skulle kunna spela på forwards position), så känns det som vi uppgraderat oss från ifjol...
Bara att hoppas vi blir av med Borin, Lambert, Baloitelli. ..

Grobbelarenheldel sa...

Tack Angelus! Ja Gomez har verkligen imponerat! Imponerande fysik för att vara så ung. Kan se honom som en grym mittback om ett par år!!
Rodgers har sagt att han inte ska lånas ut heller utan att han ska få speltid i höst! Kul! Sen ska man komma ihåg att Manquillo såg riktigt vass ut under försäsongen förra året. Då trodde man att det skulle bli en klippa... Det jag försöker säga är att man ska inte dra för stora växlar av försäsongsmatcher. PL tempo och tuffhet är en helt annan sak. Undrar om Joe Gomez framgång blir Wisdoms fall, som det känns nu har han petats ner ett hack i rangordningen... Med båda dessa i en tilltänkt trupp som kan spela mittback så är ju också frågan om det blir någon plats över till Ilori? Jag hade gärna sett honom i t.ex. Europa League i höst. Han borde spelas in framför Lovren som knappast har någon framtid i klubben.

Borini och Lambert blir vi säkert av med, det verkar finnas en hel del intressenter. Balotelli däremot kommer vi med all sannolikhet tvingas låna ut med delvis betald lön av klubben. Han är helt iskall på marknaden nu! Till den prislappen och den lönen är det ingen som vågar ta honom.

Angelus sa...

Ja Ilori var stabil i u21 EM och är otrolig snabb...
Jag ser gärna han med Touré i mittlåset i EL ...
Clyne och Moreno 1a val på ytterbackarna ...
Sen Gomes, Wisdom, Flanagan (om han kommer åter efter skada) som backup...
Friskt vågat med så oerfarna backup ...
Vad händer med Enrique?
Vart har Jack Robinson tagit vägen(slår mig nu i skrivande stund)?

Ja det är stor skillnad från träningsmatcher å PL...
tur där att Wisdom var å spela i PL den gångna säsongen.

Manquillio: Tror vi fick det man kunde förvänta sig av en ung spelare som ej var ordinarie i Atl Madrid . ..
Kanske var det ett genidrag i efterhand å låna in honom och ut Wisdom. Wisdom fick speltid och slapp onödig press på sig å kommer kanske kunna göra ett bättre jobb för oss denna säsong som hb backup....

Angelus sa...

Kom på att Jack Robinson såldes i augusti ifjol trodde vi hade lånat ut han ... :)