lördag 14 juni 2014

Scoutrapport från VM: Stefan de Vrij och Bruno Martins Indi

Stefan de Vrij, Feyenoords 22-årige mittback är ytterligare en VM spelare som länkats med Liverpool intresse i sommar. I går startade han i Hollands backlinje. Luis Van Gaal hade valt att mönstra en fembackslinje mot favoriten Spanien. Unge de Vrij kändes inte helt bekväm med sin roll till höger av mittbackarna till en början. Han hamnade fel ett antal gånger i positionsspelet. I 26:e minuten orsakade han också en straff efter att Diego Costa skottfintat och lurat de Vrij till att täcka skott med en glidtackling. När Costa istället för att skjuta vände tillbaka kom de Vrijs ben farande och rutinerade Costa föll på dessa och lurade domaren att blåsa straff. Tittar man närmare på repriserna så ser man nämligen att Costa inte blir kapad, utan trampar på de Vrijs ben. Men även om straffen är felaktigt dömd är det en vårdslös satsning som de Vrij hur som helst ska ha kritik för. I 40:e minuten orsakade även de Vrij en farlig frispark en bit utanför straffområdet, när han sent och vårdslöst
kroppstacklade Iniesta. En situation som helt berättigat även renderade i ett gult kort.

Efter den här darriga starten av de Vrij reste han sig dock rejält i andra halvlek. Säkerligen stärkt av Hollands kvittering verkade de Vrij mindre märkt av stundens allvar och hittade helt rätt i både positionsspel och närkamper. Riktig revansch för den orsakade straffen i första halvlek fick han i 64:e minuten då han stötte in en inläggsfrispark till 3-1 ledning för Holland. I 76:e minuten plockade Van Gaal av de Vrij i ett säkerhetsbyte. Det gula kortet och en lite brysk tackling i andra halvlek, gjorde att han inte vågade riskera en utvisning på den ännu relativt orutinerade Feyenoordspelaren.

Vi fick alltså se två helt skilda insatser i första respektive andra halvlek av de Vrij. Jag hoppas vi får se de Vrij i en fyrbackslinje längre fram i turneringen. Han visade i andra halvlek att han har en potential att bli en toppmittback, men jag vill som sagt se lite mer av honom innan jag säger bu eller bä.

Nämnas kan också att jämnårige Bruno Martins Indi som också nämnts som ett tänkbart Liverpoolförvärv även han tog plats i backlinjen. Han överglänste i mitt tycke de Vrij med både bra positionsspel och ypperligt passningsspel. Den tidigare väldigt hetlevrade 22-åringen såg nu väldigt balanserad och säker ut i sitt spel.

Holland har helt klart två spännande mittbackar värda att följa lite extra framöver.