torsdag 5 juni 2014

Tänkbara nyförvärv Del 4: Mittback

Liverpools offensiv var ligans näst bästa med 101 gjorda mål den gångna säsongen. Defensivt var vi dock inte bätte än 8:e bästa lag med 50 insläppta mål. Statistik säger såklart inte allt, men helt klart så visade vårt försvarsspel stora brister. Vår på förhand så starka mittbacksuppsättning visade en hel del svagheter. Daniel Agger och Koló Toure visade att kvickheten i benen inte längre finns där. Agger visade också vid upprepade tillfällen att markeringsspelet på inlägg och fasta situationer inte heller är hans starka sida. Skrtél o Toure och även i viss mån Sakho visade att de är oerhört enbenta rent tekniskt.  Vicekapten Agger, tänkt att leda backlinjen är nog den största besvikelsen av mittbackarna. Utan Agger på planen saknades dock en naturlig ledare i backlinjen. Visst Kolo Touré är en ledare av stora mått, men i det mittbackspar Rodgers satsade på andra halvan av säsongen, Skrtél och Sakho så axlade ingen av dem den rollen. Jag tror Rodgers och resten av rekryteringsteamet kommer försöka få in en etablerad mittback med goda ledaregenskaper som kan förstärka vår mittbacksuppsättning. Högst troligt kommer Agger få lämna Anfield efter lång och trogen tjänst. Här är några intressanta namn som Liverpool antingen ryktats vara intresserade av, eller bara enligt mig vore bra nyförvärv.

Dejan Lovren Southampton



24-årige kroaten Dejan Lovren köptes inför säsongen 13/14 av Southampton från Lyon för 8,8 miljoner pund. Hans debutsäsong i PL har varit succéartad. Han har varit en ledargestalt i Southampton försvaret och visat en mycket bra timing i brytningarna. Lovren är också en bra passningsspelare (82% till rätt adress) och har en med mittbacksmått mätt god teknik. Internationell rutin finns också, 24 seniorlandskamper + en mängd U-landskamper för Kroatien. Dejan Lovren är helt klart en väldigt intressant spelare för LFC. Det har också ryktats ihärdigt kring en flytt till Anfield (Liverpool Echo m.fl.). Dock har Southampton dragit i handbromsen för alla transfers, de vill få klart med en ny manager innan fler spelare säljs.





Eliaquim Mangala FC Porto.



En av de hetaste unga mittbackarna ute i Europa är Portos fransman Eliaquim Mangala. 23-åringen kommer från en väldigt övertygande säsong i portugisiska ligan. Mangala är en väldigt följsam och stark markeringsspelare. Han är med sin längd och spänst också en riktigt stark huvudspelare.  Mangala har också god teknik med båda fötterna även om vänsterfot är hans bästa. Har också visat att han klarar av att spela vänsterback om det krävs. Han har är likt Sakho ett riktigt fysiskt praktexemplar, han har väldigt god balans och stor arbetskapacitet.
Svagheter är väl att han fortfarande fattar en del dåliga beslut, likt många unga spelare har han lite svårt att värdera när det är läge att dribbla eller slå en lite farligare passning. Det blir en del sådana misstag per säsong, men det är ju som sagt vanligt bland yngre spelare. Mangala har imponerat i både CL och EL den här säsongen, men i kvartsfinalförlusten mot Sevilla i EL hade han en mardrömskväll. Ur position och passiv tillät han tillsammans med övriga i backlinjen Sevilla att vända ett Porto överläge med 1-0 från första matchen till 4-2 för Sevilla. Jag ser trots allt väldigt stor potential i Mangala, tillsammans med Sakho skulle de bilda ett grymt mittlås, tror även det faktum att båda är fransmän talar än mer för en succé. Han kommer säkert kosta upp emot 30 miljoner pund, men är det nånstans vi ska satsa rejält så är det enligt mig i backlinjen!


Dedè, Cruzeiro


Anderson Vital de Silva eller Dedé som han kallas skulle också kunna vara ett intressant nyförvärv. 25-årige Dedé har år för år växt fram till en av de bästa brasilianska mittbackarna. 1,92 lång är han en riktig rese som är kung i luftrummet. Längden till trots är Dedé för den skull inte oäven tekniskt, utan har även god teknik och balans. Han är även riktigt snabb och brytningssäker. Skills som skulle passa perfekt in i ett offensivt lagt Liverpool som lämnar stora ytor för mittbackarna att täcka upp i defensiven. Dedé står noterad för 9 landskamper och är på gränsen till att etablera sig bland stora namn som Thiago Silva, Dante, David Luis i Brasiliens landslag.
Det är såklart lite chansartat att hämta in en mittback som bara spelat i Sydamerika för ca 15 miljoner pund till ett topplag i PL. Jag har dock magkänslan att han skulle kunna bli en stor succé med lite tålamod. Våra andra brasilianare (Lucas och Coutinho) skulle säkert hjälpa honom tillrätta i Liverpool. Förra sommaren ryktades det en hel del om Liverpool intresse för Dedé men i år har han inte varit lika mycket på tapeten.

Stefan de Vrij, Feyenoord


22-årige holländaren de Vrij skulle också kunna vara ett bra köp. Redan bofast i landslaget och med i VM-truppen så har de Vrij bevisat att han håller en hög mittbacksnivå. Han är en naturlig ledare, har redan fått bära kaptensbindeln i landslaget. Han är duktig på att styra backlinjen och har alla kvaliteter för att utvecklas till en riktig toppmittback. 1,89 lång vinner han många höjddueller. 22-åringen är inte rädd för att hålla i bollen och försöka i högsta möjliga mån spela sig ur pressade situationer. Har spelat en hel del som högerback och där tränat upp en väldigt god passningsförmåga. Tekniken är det heller inget fel på. Det har senaste veckan ryktats om ett Liverpool intresse för de Vrij (Daily Star). Då prissumman inte borde bli i närheten av lika hög som på övriga tre jag listat, skulle jag säga att de Vrij vore en väldigt säker investering. Han kanske inte är lika spännande och hypad som  Mangala eller Varane men kommer med all sannolikhet utvecklas till en topp mittback. Ett bra budget alternativ helt enkelt.



Steven Caulker, Cardiff. 
I maj rapporterades det en hel del i media om Liverpool intresse för 22 årige Caulker som lämnade Tottenham för Cardiff 2013. Caulker är en stark huvudspelare som är duktig på att styra och ställa i backlinjen. Jag har dock valt bort honom här då jag tycker han är en för undermålig passningsspelare för Liverpools spelstil.


Summering:

Jag skulle inte bli besviken om någon av de fyra spelarna jag listat värvades i sommar. Tvingas jag välja en så blir det Mangala. Han och Sakho skulle kunna vara ett mittbackspar av världsklass. Men dels är det lite långsökt att vi ska kunna norpa honom framför City och PSG som båda ryktats vara väldigt intresserade av honom. Sen är frågan om vi har pengarna att lägga över 30 miljoner pund på en mittback? Lovren och de Vrij känns därför som mer solida och realistiska transfermål. Jag lägger min röst på Lovren som redan har en PL säsong i benen och bevisat att han passar i PL.

Vad tycker ni?


Fotnot:
http://www.whoscored.com/Players/29106/Show/Dejan-Lovren
transfermarkt.co.uk
http://bleacherreport.com/articles/2084887-liverpool-transfer-news-stefan-de-vrij-would-be-smart-investment-for-reds

Inga kommentarer: