fredag 6 juni 2014

Tankar kring köpet av Emre Can

20-årige Emre Can blev alltså Liverpool FC:s andra nyförvärv den här sommaren. Många LFC fans ställer sig nog frågan vad man kan vänta sig av den här unge mannen i LFC tröjan. Självklart har jag inget givet svar på den frågan, men här är lite information och synpunkter på vad jag tror han kan tillföra.

Brett register
Emre Can har en mycket bra spelförståelse. Säsongen 13/14 spelades han som defensiv mittfältare, vänsterback, central mittfältare och mittback i Leverkusen. Hans ordinarie position är defensiv mittfältare och även om han spelade en hel del på vänsterbacken med gott resultat så är han nog främst köpt som en backup och arvtagare till Steven Gerrard på innermittfältet. Det faktum att han är så mångsidig och kan spela på flera positioner gör att han bidrar med en stor bredd till vår tunna trupp.

Stark i luftrummet
En av Cans andra stora styrkor är Huvudspelet. Han är riktigt stark i luftrummet och skulle på planen stärka upp vårt försvarsspel på fasta inläggssituationer rejält. Tänk va skönt att slippa ha Glen Johnson som markerare på hörnor och inläggsfrisparkar!

Tekniskt skicklig
Brendan Rodgers förespråkar att Liverpool så mycket som möjligt ska försöka behålla bollen inom laget, även i trängda lägen. I den filosofin passar Emre Can väldigt bra in. Han har nämligen väldigt god teknik för att vara en defensiv mittfältare. Han har bollen väldigt nära fötterna och har självförtroendet att dribbla och ta sig ur även pressade situationer.

Snabb
En väldigt nyttig egenskap som fotbollsspelare är ju snabbhet. Emre Can besitter en vass acceleration de första stegen, vilket gör att han i defensiven kan vänta ut motståndarnas drag och ändå hinna med i svängarna.

På minussidan...


Dålig precision på längre passningar
Emre Can har dock en del svagheter han behöver jobba på. Han gillar att slå långa crossbollar. tyvärr med blandad framgång. Det blir ett par pärlor men också väldigt många som inte alls hamnar hos rätt adress. Hoppas han kan ta lärdom av Mästarnas Mästare Gerrard på den punkten, eller helt enkelt överlåta den delen till andra med bättre precision.

Lite väl bollkär
Emre Can är lite av en dribbler. Han älskar att göra sin gubbe och håller därför gärna lite längre i bollen än vad många andra defensiva mittfältare gör. Rodgers vill spela ett högt bolltempo på mittfältet. Även i omställningsspelet är det viktigt att mittfältarna har en rak och direkt spelstil så kontringsspecialister som Suarez, Sterling och Sturridge utnyttjas maximalt. Min uppfattning är att Can behöver fila lite på den här punkten för att passa perfekt in i LFC:s spelstil.


Summering:

Jag tror inte Emre Can går direkt in i startelvan i PL eller CL. Däremot tror jag han blir en nyttig spelare som kan avlasta Gerrard och övriga mittfältare i de inhemska cuperna första året. Han skulle också kunna gå in och göra ett solitt och bra jobb på vänsterbacken om det behövs. På sikt tror jag dock att Emre Can kan vara ett riktigt kap. Kan Rodgers slipa till svagheterna och utveckla honom ett snäpp till, så tror jag att han kan bli en världsspelare. Han ska enligt flera uppgifter kosta runt 10 miljoner pund. Vilket känns som ett riktigt bra pris för en 20 åring som redan spelat en hel del i Bundesliga och CL och anses vara ett stort framtidslöfte. Även om han inte skulle bli någon succé spelare så kommer LFC alla gånger att kunna få tillbaka stora delar av den summan vid en vidareförsäljning om ett eller ett två år. Det är helt enkelt en lågrisk affär som har potential till att bli en riktig fullträff.

Nu väntar vi bara på första riktigt stora värvningen. En spelare som kan göra den där extra lilla skillnaden i laget...

YNWA


Källor:
Emil Pagrot, min "Tysklandsexpert" som följer tyska ligan väldigt noga.
whoscored.com





Inga kommentarer: