måndag 2 juni 2014

Tankar kring köpet av Rickie Lambert




I dag på förmiddagen presenterades Rickie Lambert som Liverpool FC:s första värvning det här transferfönstret. Ingen officiell transfersumma har offentliggjorts men det ryktas om ca 4 miljoner pund + bonus klausuler för den 32 årige strikern. Jag ser bara positiva saker med det här köpet. Här är några faktorer som jag tycker gör Lambert till en mycket bra värvning:

1) Lambert är en mycket bra striker! 

Han är en riktigt stark spelare i boxen och har den där förmågan som bra anfallare har att vara på rätt plats när bollen dimper ner i straffområdet. Tittar man lite närmare på Lamberts statistik så ser man att han är en pålitlig målskytt som också bidrar med en hel del assists:
Rickie har också visat att han är en grym straffskytt, han har aldrig missat en straff i Southampton 34 av 34 från straffpunkten. Kan vara guldvärt om Champions League finalen nästa år likt Istanbul 05 går till straffläggning =)
Dessutom har Lambert en väldigt bra frisparksfot. Bara i år har han satt dit ett par riktiga pärlor:


2) Rickie Lambert har ett stort Liverpoolhjärta

Lambett är en scouser, han växte upp i Liverpool och spelade i unga år i klubbens pojklag. Rickie petades dock som tonåring och fick hanka sig fram i de mindre ligorna. Där gjorde han en hel del mål och avancerade successivt genom seriesystemet. Det var dock först för tre år sedan han som 29 åring fick sitt stora genombrott i Southampton. Med 25 mål på 39 matcher bidrog han starkt till Saints återtåg till Premier League. Den nu 32 årige engelsmannen har dock hela tiden haft kvar fötterna på jorden då han själv fått slita väldigt hårt för sin framgång. I intervjuer efter att övergången tillkännagivits har han också visat en otrolig glädje över att nu på karriärens slut få chansen att spela för laget i sitt hjärta. Rickie har nämligen inte glömt sina rötter, utan alltid haft kvar sin kärlek till Liverpool FC, laget han växte upp med. Det här borgar för att vi kommer att få se en väldigt motiverad och ödmjuk Lambert som kommer älska varje minuts speltid i den röda tröjan. Han kommer sannolikt också få ett otroligt varmt bemötande av fansen, som såklart älskar storyn om scousern Rickie Lamberts kämpat sig fram till sina drömmars mål. Med det Liverpoolhjärtat, den glädjen över att få spela i LFC, så tror jag Lambert kommer att acceptera att vara tredje striker i laget. Inte så att han är nöjd över att sitta på bänken, han kommer nog fightas till 100% för att få starta, men ändå vara glad över att få spela i Liverpool och acceptera om han inte får starta varje vecka. Vilket inte många andra landslagsforwards skulle göra.

3) Lamberts spelstil breddar anfallsregistret i LFC

Ändå sedan Andy Carroll skeppades iväg till West Ham har Liverpool inte haft någon anfallare (av klass) som är en stark huvudspelare. Rickie Lambert är både det och en duktig targetspelare. Han kommer därför bli ett utmärkt tillskott till vår redan vassa forwardsbesättning. I matcher där motståndarna backar hem extremt mycket och vi har svårt att kombinera oss igenom försvaret, kan Lambert vara en utmärkt kille att sätta in. Med Lambert på topp, kan vi använda oss mer av kanterna för att komma runt till inläggssituationer. Det gör att motståndarna som t.ex. Chelsea på Anfield häromsistens inte bara kan packa ihop backlinjen centralt utan tvingas bredda sitt försvarsspel. En detalj som är ytterst viktig då det också ger mer ytor centralt för Suarez o company.


Slutsats: Det känns som en riktigt bra värvning. Landslagsforward som brinner för klubben och redan känner flera LFC spelare från landslaget. Ingen transfersumma eller lön har offentliggjorts, men det talas om ca 4 miljoner pund + bonus i övergångssumma, vilket känns som ett riktigt bra pris. Jag tycker också det känns helt rätt av Brendan och company att inte bränna alla slantar på en tredje striker, utan spara krutet till någon av de positioner där det behövs ännu mer.

Support & Believe


Vad tycker ni, känns Rickie Lambert som ett bra köp?






Inga kommentarer: