lördag 31 maj 2014

Tänkbara nyförvärv. Del 3: Vänsterforward

En vänsterforward/ytter är jag helt övertygad om att Brendan Rodgers aktivt letar efter på transfermarknaden i sommar. Victor Moses var den B.R satsade på förra sommaren, men han rosade ju inte direkt marknaden. Han kommer garanterat inte att köpas loss från Chelsea och bakom honom ser det väldigt tunt ut. Suarez klarar absolut av att spela där, men det känns lite fel att ha en av världens allra bästa centrala anfallare i en sekundär position. Helt klart kommer det värvas minst en ny vänsterforward. Här är några namn som är tänkbara och min syn på hur de skulle passa in i LFC.

Adam Lallana 

Har jag skrivit en hel del om förut i den här bloggen, då mest som en potentiell offensiv mittfältsvärvning. Faktum är att han dock har väldigt goda kvaliteter som vänsterytter. Lallana är tvåfotad och kan hota med både vassa inlägg med vänstern samt bryta in i banan för att avlossa skott med högerfoten. Det är möjligt att Rodgers vill ha in honom som vänsterforward i första hand. Jag skulle i vart fall inte klaga om så är fallet och det värvas någon annan offensivmittfältare.


Antoine Greizmann, Real Sociedad




23 årige fransmannen Griezmann kommer från en strålande säsong i Real Sociedad. 16 mål och 4 assists på 35 matcher i La Liga från sin vänsterforwardsposition.  Säsongen 12/13 blev det 10 mål och 5 assists på 34 matcher. Grieezmann är en kreativ, snabb och teknisk ytterforward som även kan spela både centralt och till höger. Har gjort en hel del fantastiska mål de senaste två åren i Real Sociedad. Dock bränner han också många lägen, så det finns fortfarande en del att slipa på när det gäller målskyttet. Många storklubbar har enligt Silly ryktena visat intresse för Griezmann. Arsenal är en av de klubbar som det ryktats mest om. Men även Liverpool ska enligt Daily Mirror haft scouter på plats för att sen den unge fransmannen och vara intresserade av att köpa loss honom. Jag skulle väldigt gärna se honom i Liverpool tröjan. Griezmann har visat en otrolig potential. Hans spelstil skulle också passa väldigt bra in i Brendan Rodgers sätt att vilja spela fotboll. Prislappen kommer dock att bli väldigt hög. Närmare 30 miljoner pund får man nog räkna med att punga upp för att övertyga Real Sociedad om att sälja sin guldklimp.



Yevhen Konoplyanka Dnipro Dnipropetrovsk


Januarifönstrets stora sillysnackis var onekligen 24 årige ukrainaren Yevhen Konoplyanka. Ian Ayre var över och försökte få igenom en deal innan transferfönstret stängde, men misslyckades då Dnipros ägare vägrade att skriva under den färdig förhandlade övergången. Konoplyanka är en väldigt fartfylld teknisk spelare som trivs allra bäst ute till vänster. Han påminner om Griezmann i spelstilen, men är också en väldigt hårt arbetande spelare som tar väldigt stort ansvar även i defensiven och dessutom besitter han ett väldigt bra skott. Han har också visat sig hålla på internationell nivå, då han presterat riktigt bra i Ukrainas landslag i såväl VM kval (2 mål och 2 assists på 7 matcher) som i EM-slutspelet för två år sedan. I Europa League den gångna säsongen gjorde han 4 mål på 7 matcher för Dnipro.

Konoplyanka har nu bara ett år kvar på sitt kontrakt med Dnipro, vilket innebär att priset inte bör vara så överdrivet högt. Jag skriver bör då ägaren är stenrik och inte verkar bry sig om att spela enligt några vanliga transferregler. Han kan mycket väl tjuvhålla Konoplyanka bara för att han känner för det. Kan man lösa Konoplyanka för under 16 miljoner euro, så tycker jag det vore välinvesterade pengar. Det enda lilla frågetecknet är hur han socialt skulle anpassa sig till ett liv i England. Han har endast bott i Ukraina och kommer till ett lag utan andra "ryska" spelare. Lallana är engelsman och känner åtminstone fem spelare från landslaget, Griezmann känner Sakho från franska landslaget(båda uttagna till VM i sommar). De skulle med andra ord ha lättare att finna sig tillrätta i laget och staden.


Christian Tello Barcelona

22 årige Tello är ytterligare en intressant spelare som kopplats samman med Liverpool den senaste tiden. Han har haft svårt att ta en plats i stjärnspäckade Barcelona och ryktas vilja lämna den katalanska storklubben. Tello är tvåfotad och likt övriga som nämnts ovan väldigt kvick och teknisk. Den unge spanjoren gjorde 7 mål och 4 assists på 22 matcher i La Liga säsongen 12/13 och många trodde att supertalangen skulle ta det där sista steget och etablera sig bland de andra storstjärnorna i Barcelona. Men en viss Neymar anlände och gjorde konkurrensen än hårdare, Tello har på de chanser han fått den gångna säsongen inte heller lyckats lika bra. 1 mål och 2 assists på 428 minuter är inget imponerande facit, i Copa del Rey har det gått bättre med 3 mål och 3 assists på 6 matcher.
Känslan är att Tello skulle passa väldigt bra in i Liverpools anfallsspel. Får han lite förtroende och tid på sig kan han mycket väl blomma ut till en världsspelare. Det har också ryktats om att Liverpool ska ha hört sig för om Tellos tillgänglighet med Barcelona. Enligt uppgifter från Metro ska LFC vara beredda att bjuda åtminstone 8 miljoner pund för 22 åringen.

Yannick Bolasie Crystal Palace


Så sent som igår ryktades det om Liverpool intresse för vänsteryttern Yannick Bolasie. Den 25 årige Kongolesen har haft en succéartad säsong i Palace. Han har visat en väldigt hög lägstanivå och varit starkt bidragande till C.P enorma upphämtning från sin botten plats i PL innan jul. Bolasie är otroligt snabb och har en härlig lite avig teknik. Drivet med boll är nog det som sticker ut mest, han spelar alltid med fart och fläkt. Trots den höga farten har han god kontroll på bollen vilket gör det väldigt svårt för motståndarna att försvara sig mot honom. Han är dock ingen utpräglad målskytt, 0 mål på 29 matcher den gångna säsongen i C.P. Jag tycker ändå att han skulle kunna vara ett bra budgetalternativ, han har bara ett år kvar på sitt kontrakt och skulle säkert gå att lösa för 2-4 miljoner pund. Den fart och teknik han bidrar med skulle om inte annat öppna upp många försvar och ge större utrymme för SaS och company o de har ju bevisat att de kan göra mål...

Summering: 

Av de fem spelare som jag listat sätter jag Konoplyanka främst. Han har under flera års tid visat att han är en spelare av internationellt snitt. Han är dessutom den som är bäst i defensiven och har bäst skott av nämnda spelare. Jag skulle gärna se honom i LFC tröjan till hösten, kan man bara få honom att finna sig väl tillrätta i landet och klubben känns han som den bästa värvningen. Tätt bakom honom sätter jag Lallana, hans mångsidighet och det faktum att han spelat länge i engelsk fotboll och redan känner nästan halva laget( 5 Liverpoolspelare i VM truppen samt lagkompisarna Lambert och Lovrén som LFC också verkar inställda på att köpa in...) så känns det mycket mer troligt att han skulle acklimatisera sig snabbt. Då båda de här herrarna kan spela på en rad andra positioner så vore såklart drömmen att båda inhandlades i sommar. Yannick Bolasie skulle också vara en spännande lågbudgetvärvning om man vill lägga de stora slantarna på någon av de defensiva positionerna istället.  

Vem vill ni se i Liverpooltröjan? Någon av dessa eller någon helt annan? Kommentera gärna!


Fotnot: 
www.transfermarkt.co.uk
www.footballroar.com
www.liverpoolecho.uk
www.mirror.co.uk

2 kommentarer:

Anonym sa...

AL och AG är för dyra tycker jag.
Jag tycker att Shaqiri/Konopl/Tello (en av dem vilket som) är bättre alternativ både ur ekonomisk och kvalitetsmässigt synvinkel.
En mittback jag gillar är Curtois Davies (Hull).
Vad säger du?

Mvh:/C

Grobbelarenheldel sa...

Adam Lallana känns som en "säker" värvning. Han kommer troligen att hålla en hög nivå och smälta in bra i gruppen Men priset är väl högt med tanke på hans lilla internationella rutin. AG Håller jag helt med om, överpris! Shaquiri tog jag inte med i sammanställning då Bayern gått ut och sagt att han inte är till salu, annars absolut en intressant spelare för Liverpool. Tello tycker jag är lite väl hypad, han behöver nog komma till en klubb där han får tid att etablera sig, frågan om vi kan ge honom den tiden? Tveksam Konoplyanka känns som det bästa alternativet, prismässigt kontra rutin och skills! Enda möjliga frågetecknet är hur han acklimatiserar sig till ett nytt land och nytt språk.
Jag har inte sett Curtis Davies så mycket det ska jag erkänna. Men av det jag sett så har han inte övertygat mig om att han skulle vara en förstärkning till Liverpools försvar. För dåligt passningsspel för att passa in i vår spelstil, enligt mig. Sen så är det svårt att veta riktigt hur han skulle hantera att spela i Liverpools mer offensiva spelstil, det blir mer ytor för motståndarna att jobba med...