torsdag 8 maj 2014

Taktisk analys C.P-LFC 3-3 Del 2: 10 minuters kollaps

0-3 klockan tickar upp mot 79:e matchminuten, Liverpool jagar ett fjärde mål för att om möjligt jaga i kapp Citys målförsprång i titelstriden. Crystal Palace som inte haft mycket offensiva farligheter i andra halvlek, har jobbat sig fram till ett hyfsat skottläge en bit utanför straffområdet efter att Lucas hamnat ur position.
Glen Johnson fegar ur på Delaneys skott och vänder sidan och ryggen till. I stället för att täcka skottet helt, så touchar det sidan på Johnson och totallurar Mignolet i målet. Lite fegt av G.J kan tyckas, fast inget ovanligt agerande bland fotbollsspelare i allmänhet. 
1-3 och Crystal Palace fansen vaknar till liv igen. Liverpool fortsätter dock sin offensiva satsning. Rodgers byter ut Sterling och sätter in Coutinho. På en hörna rivs Gerrard bryskt ner, men domaren Clattenburg friar. I stället vänder spelet strax därpå. Bolasie får bollen och startar ett farligt kontringsläge.
Coutinho har tidigt kontakt med Bolasie men väljer att inte kapa Bolasie och stoppa upp kontringen. Istället släpper han förbi honom och bryr sig inte ens om att jobba hem, trots det farliga kontringsläget. Oförsvarligt beslut i mina ögon. Spelar han halvskadad och inte vågar göra en maxlöpning så ligger felet i så fall på Rodgers som spelar honom trots det, annars måste Coutinho ta ett större defensivt ansvar. För det första så ska han kapa Bolasie och ta det gula kortet utan att tveka, det kontringsläget är alldeles för farligt att släppa. Om han inte gör det så får han väl för f-n jobba hem. Som precis ny inbytt måste han ju orka ta den löpningen hemåt i full fart!

Bolasie kan utan press från Coutinho ta sig hela vägen in i straffområdet, väl där tvingar Glen Johnson honom att vända upp en bit ut på kanten. På bilden ser vi hur Flanagan ligger två-tre meter i från Gayle som har en väldigt farlig position mitt i boxen. Inte heller okej. Notera även att både Allen och Gerrard tagit maxlöpningar hemåt, medan Coutinho inte ens syns i bild då han småjoggat hem...
Gayle får bollen av Bolasie och kan enkelt placera in bollen bakom Mignolet till 2-3.
I det här läget börjar det se rejält skakigt ut i Liverpool. Rodgers som bara gjort ett byte i matchen agerar dock inte från bänken. Först i  86:e gör han ett andra byte då han sätter in Victor Moses och tar ut Sturridge och ändrar till en 4-5-1 uppställning. Byta till det spelsystemet känns väl okej, men Victor Moses känns inte som nån vidare defensiv förstärkning på planen. Jag hade hellre sett att han bytt in Agger mot Sturridge och spelat 5-4-1. Agger/Toure har bytts in tidigare i sådana här lägen för att stärka upp försvaret med lyckat resultat, varför inte Rodgers gör det bytet är för mig en gåta. När sen klockan tickar upp mot 88 minuter så straffar sig det här uteblivna bytet fatalt.

Crystal Palace har kontroll på bollen vid mittlinjen. När långbollen slås från mittlinjen, så har Skrtel två spelare nära sig i central position. Utöver det har Villa två yttrar som håller bredden i väldigt höga positioner. Med en mittback till på planen så hade vi haft mycket bättre möjlighet att täppa till i mittförsvaret. Särskilt då Johnson återigen bevisar att han inte är den vassaste i försvarsspelet. Han har haft ett öga på sin kille ute på kanten, men när långbollen slås in mot mitten måste han förstås snabbt ta ett par kliv in i banan och hjälpa Skrtel med att markera en av de två Crystal Palace spelarna. Johnson stirrar dock bara på bollen och gör ingen större ansats att täta i mitten. Noterbart med den här bilden är också Gerrards och Lucas utgångspositioner. De ligger båda högt i ingenmansland. Åtminstone Gerrard måste falla ner och skydda sin backlinje bättre i en 4-5-1 uppställning. Jag får också känslan att det saknas en försvarschef, som styr och ställer, när det fattas folk i markeringsspelet måste någon kliva fram och dirigera försvaret. Carragher skulle aldrig låtit det här passera obemärkt förbi. Skrtel verkar inte vara den ledartypen som ropar och dirigerar sina lagkompisar. Sakho som ny, ung kille kan man inte ställa de kraven på, så helt klart är det här en brist i vårt försvarsspel.


 När långbollen närmar sig straffområdet, bestämmer sig Skrtel för sent att kliva upp och ta duellen, trots  att han har en spelare i väldigt farligt läge bredvid sig. Ett beslut som straffar sig rejält, då Skrtel inte hinner upp o störa Delaney(?) som då kan bröstskarva bollen till en helt fristående Gayle som trycker dit 3-3.
Jag tycker det rent ut sagt är bedrövligt att det i 88:e minuten i 2-3 ledningen kan se så här splittrat ut i försvarsspelet. Rodgers har gjort underverk med offensiven i år, men det här är under all kritik. Det ska inte få hända i ett läge där vi fortfarande har en chans, om än liten sådan, på ligatiteln.

Nu krävs det ett litet mirakel på söndag om vi ska bärga ligatiteln. City måste förlora hemma mot West Ham samtidigt som vi slår Newcastle på Anfield. Visst bollen är rund så allt kan ju hända, men vi får nog sannolikt nöja oss med ett silver i år. Fast Kevin Nolan, West Hams lagkapten, är ju inbiten Liverpool fan(han var bl.a. på plats i Istanbul och såg CL finalen), så han kommer säkert göra allt han kan för att driva på sitt lag till en seger. Ska vi säga att Carroll nickar ner en hörna till Nolan som dänger dit 0-1 i första halvlek och sen när City jagar som värst så gör Downing 0-2 på en kontring.

Support & Believe

Inga kommentarer: