fredag 16 maj 2014

Betygsättning av årets spelartrupp. Del 1 Försvarsspelarna

Jag tänkte försöka mig på en utvärdering av spelartruppens prestationer under säsongen. Jag har valt att även inkludera FA-cupmatcher och Ligacup-matcher i min bedömning. Skalan på betygen är femgradig: 5= Världsklass, 4= Mycket bra, hög PL-klass, 3= Bra, 2= godkänd 1= Underkänt betyg



Simon Mignolet
Har gjort en bra första säsong i Liverpooltröjan. Linjespelet har varit lysande, stått för åtskilliga klassräddningar. Tyvärr dras helhetsbetyget ner en hel del av det svaga spelet i luftrummet. Kan han förbättra den delen, samt bli en större ledare av försvaret så är det världsklass!
Betyg: stark 3:a

Brad Jones
Endast spelat ett fåtal matcher i cuperna. Där har Brad varit fläckfri. . Jag har valt att hålla ner betyget lite, då han inte spelat några matcher mot tuffare motstånd, vilket gör det lite svårbedömt.
Betyg: 3

Glen Johnson
Tyvärr har Glen Johnson fortsatt sina nedåtgående trend från förra våren. Har endast visat toppklass några enstaka matcher under säsongen. Småskador ska enligt Rodgers ha stört honom en del till och från, men jag tycker ändå att man kan begära mer av en spelare med den erfarenheten och lönen. 
Betyg: 1

Jon Flanagan
Årets största positiva överraskning. Från att vara långt ner i källaren i Rodgers rangordning fick han chansen mot Tottenham borta och tog den med besked. Spelat vänsterback mestadels, vilket är fel kant då han är högerfotad, vilket gör prestationen än mer anmärkningsvärd. Har varit bra, under en lång tid, särskilt spelförståelsen och timingen i närkamperna har imponerat. Nära en fyra i betyg. Tekniken för att vara ett riktigt offensivt hot på kanten saknas dock fortfarande. Även lite långsam i en mot en situationer i försvarsspelet. 
Betyg: 3

José Enrique
Har varit skadad stora delar av säsongen. I början på säsongen visade han dock goda takter, med ett solitt försvarsspel och bra intentioner framåt. Behöver dock bli lite jämnare, höja lägsta nivån.
Betyg: 3

Aly Cissokho
Inlånade Cissokho, fick hoppa in på vänsterbacken när Enrique gick sönder. Trots stort tålamod av B.R lyckades dock aldrig Cissokho övertyga. Framförallt i spelet med boll har han visat stora brister. Dålig teknik, svagt passningsspel, fungerar dåligt i alla fotbollslag men särskilt i den fotbollsfilosofi Rodgers förespråkar. Defensivt har han dock varit stabil.
Betyg: 1

Martin Kelly
Tillbaka i december efter en långtidsskada, visade det sig att Kelly har en bra bit kvar till den lovande nivå han visade för ett par år sedan. Det syntes tydligt vid de två starter han fick göra i FA-cupen att touchen och självförtroendet inte är där än. 
Betyg: 1

Martin Skrtél
Efter en svag säsong 12/13, var det många som tvekade på Skrtéls framtid i klubben. Själv knöt han näven i fickan och visade Rodgers vilken bra försvarare han är. Skrtél har varit en klippa i backlinjen och även gjort 7 mål framåt, vilket är PL rekord för en mittback. På minussidan hamnar dock hans 4 självmål. Även om Skrtél förbättrat sitt passningsspel väldigt mycket, lyser hans bristfälliga teknik igenom när det kommer hårda inspel han ska rensa med fötterna. De matcher han och Sakho spelat tillsammans har det saknats en ledare i mittförsvaret. Skrtél med sin rutin borde kunna vara den ledaren, men så har inte varit fallet. Det positiva överväger dock det negativa med råge. Han har räddat laget åtskilliga gånger den här säsongen och bör vara en av de första namnen Rodgers skriver upp i laguppställningen nästa år.
Betyg: 4

Kolo Toure
Började säsongen väldigt lovande. Det syntes att han fick en liten nytändning av flytten till Liverpool. Tyvärr lyckades han inte hålla den höga nivå han visade i PL inledningen. Har tappat en hel del snabbhet med åren, vilket gör honom sårbar i Liverpools offensiva filosofi. Totalt sett över hela säsongen får han klart godkänt. Hans rutin och ledarskap har säkerligen betytt mycket för vår väldigt unga trupps framgångar.
Betyg: 2

Daniel Agger
Den nedåtgående trend Agger haft senaste åren har likt G.J fortsatt även i år. Det är frapperande att se hur långsam han blivit. Flera gånger har han blivit rundad på ett nästan löjligt enkelt sätt. När sen markeringsspelet på inlägg och fasta situationer fortsatt vara under all kritik, så kan inte betyget bli annat än underkänt. På den positiva sidan ska dock nämnas att han är duktig med boll och en naturlig ledare på planen. När han spelar så styr och ställer han i försvaret, något som saknats rejält när han inte funnits med på planen.
Betyg: 1

Mamadou Sakho
Rodgers stora försvarsförvärv i somras, har blandat och gett under sin första säsong i PL. Ett par skador har hållit honom borta under delar av säsongen. Han har visat sig vara en väldigt stark närkampsspelare med bra passningsspel. Tyvärr har han och Skrtél inte klickat helt som mittbackspar, utan haft svårt att hitta rätt i positionsspelet. På minussidan ska också läggas att han verkar väldigt enfotad och verkar ha en lite kantig motorik. Det gör att det känns farligt varje gång han sätts under press i uppspelen. Vi får hoppas att han kan hålla sig skadefri nästa säsong och växer in i PL kostymen, då kan han bli en riktig försvarsklippa.
Betyg: 2



Slutkommentar:
När man summerar betygen så ser man att de endast blir en fyra på hela försvarslinjen. Vilket kan tyckas lite snålt när vi ändå slutat så högt upp som tvåa i serien. Men den tabellplaceringen beror främst på vår fantastiska offensiv. Vi skulle behöva lite snabbare försvarsspelare, som kan hantera de stora ytor som vår offensiva filosofi medför i defensiven.

YNWA

Inga kommentarer: