onsdag 28 maj 2014

Emre Can en spelare för LFC?




Senaste veckorna har det florerat en hel del rykten om att Liverpool är väldigt intresserade av Bayer Leverkusens Emre Can. Enligt både tyska Bild och The Telegraph (för att nämna några medier) är Liverpool beredda att aktivera Cans utköpsklausul på ca 10-12 miljoner pund.
20-årige Can har länge ansetts vara ett av tysklands största mittfältslöften. Can har varit ordinarie i Tysklands ungdomslandslag hela vägen från U15- ändå upp i U21-landslaget. Röster har höjts om att han kan vara Tysklands näste Ballack eller Schweinsteger, vilket är stora ord. Can har dock visat kvaliteter som vittnar om en väldigt stor potential. För alla som vill veta lite mer om den unge tysken så tänkte jag försöka bena ut Emre Cans styrkor och svagheter.

Styrkor:

- Mångsidigheten

Can trivs allra bäst som defensiv mittfältare, men har visat att han kan prestera bra som såväl central mittfältare, mittback, vänsterback och vänsterytter. I år har han mestadels fått spela som vänsterback och gjort det väldigt bra.

-Tekniken

För att vara en DM har Can väldigt bra teknik. Han har bollen nära fötterna och är duktig på att dribbla och ta sig ur trånga situationer. I Bundesliga i år snittade han 3 lyckade dribblingar per match, vilket är väldigt bra.

-Huvudspelet

Emre Can är en stark huvudspelare. Liverpool har länge haft stora problem på fasta situationer som hörnor och inläggsfrisparkar. Där skulle Can vara en utmärkt förstärkning. 1.84cm  långe Can har väldigt bra spänst och timing. Han skulle definitivt vara bättre än t.ex. Glen Johnson som varit tredje markeringsspelare på fasta situationer.

-Modig

Brendan Rodgers fotbollsfilosofi bygger på att ha bollen så mycket som möjligt inom laget. Han vill att försvarsspelare och mittfältsspelare försöker spela sig ur motståndarnas presspel i så höggrad som möjligt. Emre Can är en spelare som inte blir stressad i första taget, han verkar nästan ha en förkärlek till att spela/dribbla sig ur trånga lägen, så han passar perfekt in den filosofin.

-Ledarskapsförmågan

Emre Can har i alla ungdomslandslag varit lagkapten. Det vittnar om att han har en god ledarskapsförmåga och rätt mentalitet. Rodgers har också uttalat sig tydligt om att just mentaliteten är något han tittar extra noga på när han söker efter nya spelare till laget.

Svagheter:

-Passningssäkerheten: 

Unge Can har visat att han kan slå fina långbollar, tyvärr är det dock många bollar som inte hittar fram till medspelare. Han har mindre imponerande 79% passningar till rätt adress den gångna säsongen. Nu ska väl tilläggas att Leverkusen spelar ganska mycket långa bollar, vilket såklart drar ner snittet en del. Säkerheten i hans spel överhuvudtaget är något som behöver förbättras för att bli en toppspelare.

-Skapa målchanser:

Can skapar i snitt 0,66 målchanser per match. Ett väldigt lågt snitt, jämför man med t.ex. Steven Gerrards( 2,08 målchanser per match) som skulle vara hans konkurrent på den defensiva mittfältspositionen så står han sig slätt. Can har som nämnts tidigare välidigt bra teknik och är duktig på att dribbla, men han måste bli bättre på att omsätta detta i något kreativt. 


Slutsats:


Emre Can är ett väldigt spännande framtidsnamn. Han skulle tillföra ett djup i truppen på flera positioner. Hans fina huvudspel gör honom också extra intressant. Dock behöver passningarna bli bättre samt att han bidrar med mer i offensiven för att kännas som en startspelare i LFC. Men han är ung och just sådana här saker brukar komma med åldern. Min känsla är att han likt många andra ynglingar helt enkelt behöver lite mer tid att växa in i seniortempot. Jag har också känslan av att Brendan Rodgers är rätt sorts coach för att utveckla nämnda svagheter. Så jag säger köp!

http://talksport.com/football/liverpool-transfer-news-building-future-scouting-new-ballack-14042889101

Inga kommentarer: