torsdag 22 maj 2014

Tänkbara nyförvärv. Del 2 Offensiv mittfältare

En av de positioner Brendan Rodgers jagat förstärkning på senaste året är på den offensiva mittfältsplatsen(OM). Mikhitaryan var t.ex. en av förra sommarens stora transfermål, som dock valde Borussia Dortmund före Liverpool. Rodgers har uppenbarligen letat efter en OM av klass. En spelare som kan tillföra såväl målfarlighet som teknik och god passningsförmåga. Denna kombination av skills, är ju som alla säkert förstår ingen billig kombination. Vilket gjort att vi i kamp med andra toppklubbar som kunnat erbjuda CL spel stått oss slätt. Men i år har vi ett mycket bättre förhandlingsläge. Efter vår andra plats i ligan och säkrat Champions League spel till hösten, är vi en mycket mer attraktiv klubb för toppspelare. När vi sen också spelar ett frejdigt anfallsspel så är det säkert många offensiva mittfältare som med glädje skulle vilja prova sina vingar i LFC. Här är några tänkbara namn som antingen länkats med Liverpool sista året eller bara enligt mig skulle vara lämpliga kandidater.



Adam Lallana, Southampton

Enligt bl.a. BBC så ska Liverpool direkt efter säsongens slut ha lagt ett bud på 26 årige Lallana på 20 miljoner pund. Jag har tidigare redogjort ganska ingående om vad Lallana skulle kunna tillföra LFC i det här blogginlägget: http://liverpoolfcblogg.blogspot.se/2014/05/adam-lallana-liverpools-transfermal-nr-1.html. Kort kan jag väl bara nämna att han är väldigt mångsidig. I stort sett lika bra med höger- som vänsterfot kan han operera över hela mittfältet. Han har visat sig ha både ett sinne för att hitta målet samt ha en bra passningsfot. Lägg därtill att han även har en vass teknik och bra en mot en. Han har uppenbarligen också goda ledaregenskaper(lagkapten i Saints) och har spelat över 200 seniormatche för klubben. Han har alltså många kvaliteter som lockar Rodgers att slå till. Saints verkar dock värdera honom väldigt högt och uppgifter gör gällande att förhandlingarna har strandat då Southampton kräver 25 miljoner pund för honom (uppgifter från Goal m.fl.), vilket kan tyckas mycket för en kille som har väldigt lite internationell rutin (3 landskamper).



Ivan Rakitic, Sevilla

26 årige kroaten Rakitic har presterat på väldigt hög nivå den gångna säsongen. Han har från sin offensiva mittfältsroll stått för imponerande 12 mål och 10 assists på 29 starter i La Liga. Rakitic är en väldigt intelligent spelare som är duktig tekniskt och har fin känsla i högerfoten.

I Europa League finalen förra veckan valdes han till matchens lirare, vilket även visar att han har förmågan att prestera under press i viktiga matcher. Detta understryks också av hans 3 mål och 4 assists i VM kvalet förra året. Så om man jämför den internationella rutinen med Lallana så har Rakitic mycket mer erfarenhet, han har 60 A landskamper på meritlistan. Rakitic har 1 år kvar på sitt kontrakt med Sevilla, vilket gör att han inte är värderad högre än 17,5 miljoner pund på Transfermarkt.co.uk. Jag skulle tro att priset kommer trissas upp över 20 miljoner pund då det finns gott om intresserade storklubbar. Fast om han suttit på ett långtidskontrakt hade priset säkert landat på över 30 miljoner pund, så det är ändå ett bra köptillfälle. Rakitic med sin internationella rutin och visade förmåga att prestera under press skulle vara en stor tillgång för Liverpool FC.



Roberto Firmino, Hoffenheim

Hoffenheims 22 årige Brasilianare skulle också kunna vara ett alternativ för LFC. Han har verkligen utvecklats den gångna säsongen, vilket facit:16 mål och 11 assists i Bundesliga vittnar om. Han är känd för sin mycket vassa dribblingsförmåga och har stått för ett imponerande snitt på 4,5 lyckade dribblingar per match i år. Han är dock en mer utpräglad offensiv spelare än t.ex. Lallana som även har goda försvarskunskaper. Firmino skulle inte direkt vara nån stor hjälp i försvarsspelet, men skulle kunna vikariera som anfallare om så krävdes, då han även har spelat en del som forward i sin karriär. Firmino skrev nyligen på ett långtidskontrakt med Hoffenheim, men är ändå inte värderad till högre än 15 miljoner pund. Så han skulle vara ett aningen billigare köp än ovanstående gossar. Dock är han ganska färsk i jämförelse med Rakitic och Lallana, så han vore ett mer osäkert kort att satsa på. I Mars skrevs det en del om att Liverpool scoutat Firmino (Källa: skysports klicka för att se artikel) men sen dess har åtminstone inte jag hört om något intresse från LFC.




Källor på information och inspiration om Lallana, Rakitic och Firmino: http://www.liverpoolecho.co.uk/sport/football/football-news/scouting-report-playmakers-who-could-7141248
transfermarkt.co.uk



Ravel Morrison, West Ham


Ett budgetalternativ skulle Uniteds forna underbarn Ravel Morrison 21 år kunna vara. Hans fantastiska teknik i fart och näsa för målet, gjorde att man såg honom som en framtida storstjärna i United. Tyvärr har karriären stannats upp rejält av hans stora problem vid sidan av planen. Han har länge omgetts av ett rykte att vara väldigt stökig. Ingen rök utan eld som man brukar säga, och Morrison har också bland annat blivit fälld för olaga hot mot 2 vittnen efter att han själv erkänt sig skyldig i rätten. Till slut tröttnade Sir Alex på den unge strulpellen och sålde honom till West Ham. Där verkar han ha mognat en hel del. Efter att han haft svårt att spela till sig en plats i Hammers startelva förra säsongen lånades han ut till Birmingham. Där han enligt managern Lee Clark skötte sig klanderfritt: "I know there´s been headlines about him and things that have happened off the field" "But i haven´t had a problem with him off the field. He loves his football, you see a big smile on his face when he´s playing and training."
Den här säsongen spelade Morrison till sig en startplats som offensiv mittfältare i West Ham och inledde säsongen väldigt bra. Han gjorde bland annat 4 mål på 5 matcher i inledningen av säsongen. Trots den succéstarten blev han utlånad till QPR efter jul. Rykten går att Sam Allardyce, manager i West Ham, efter Morrisons succé start, försökt övertala honom att byta agent till Mark Curtis, som är agent åt flera West Ham spelare. Det är allmänt känt att Sam Allardyce har någon smutsig överenskommelse med denne Curtis, och när Morrison då enligt samma rykten vägrade att byta agent trots hårda påtryckningar ska han ha gjort sig i sådan onåd hos Big Sam att han blev utlånad till QPR i Championship. I QPR visade Morrison fortsatt toppform, 6 mål och 2 assist på 15 matcher. Då han bara har ett år kvar på sitt kontrakt med West Ham och han och Big Sam inte direkt är såtaste vännerna så finns det goda chanser för Liverpool att knyta honom till sig för ett förhållandevis lågt pris. Han är värderad till låga 3,5 miljoner pund(transfermarkt), men borde åtminstone gå att lösa för 6 miljoner pund. Fördelen med Morrison är att han även kan användas som anfallare och mångsidiga spelare är ju vad Liverpools tunna trupp verkligen behöver. Jag tänker mig att om Brendan Rodgers lyckats styra in Luis Suarez på rätt väg, så borde väl han även kunna få ordning på Morrison. Med den potentialen Ravel Morrison besitter, känns det kittlande att försöka i alla fall.

Här är ett klipp med Ravel Morrisons snygga mål mot Middlesbrough för en dryg månad sedan.

Källor och inspiration på Ravel Morrison info: http://metro.co.uk/2013/10/07/ravel-morrison-facts-top-10-things-you-need-to-know-about-west-hams-new-star-4137484/
http://totaalliverpool.com/2014/05/17/kommentar-de-vill-jag-se-i-liverpool/
http://www.transfermarkt.co.uk/ravel-morrison/profil/spieler/128907


Andra spelare som också skulle kunna vara intressanta för Liverpool: 
Fabian Delph, Aston Villa. Har utvecklats mycket senaste året och varit riktigt bra i Aston Villa. Mateo Kovacic Inter Milan. Väldigt lovande kroat(19 år) som är väldigt mångsidig och kan spela på alla mittfältspositioner.
Dani Parejo, Valencia. 25-åring som glänst på mittfältet i Valencia. Även han väldigt mångsidig och kan spela överallt på mittfältet.


Jag skulle dock satsa på Lallana eller Rakitic. Smakar det så kostar det och båda dessa herrar är klasspelare enligt mig! Morrison skulle också kunna vara en vardande storspelare, så varför inte slå till på honom också =)

Vad tycker du? Vem bör Rodgers satsa på? Någon av dessa eller nån helt annan? Lämna gärna en kommentar!

YNWA



Inga kommentarer: