lördag 10 maj 2014

Taktiska tankar inför Liverpool-Newcastle

I morgon söndag avslutas den här säsongens Premier League. Liverpool möter Newcastle hemma på Anfield. Förutsättningar är enkla, ska Liverpool vinna PL måste Newcastle besegras samtidigt som Manchester City förlorar mot West Ham på Etihad. Chanserna är alltså små att vi får se Steven Gerrard lyfta bucklan, men så länge chansen finns, så lever hoppet.

Newcastle kommer till Anfield med en högst medioker säsong bakom sig. Senast vann de visserligen mot Cardiff, efter en sex matcher lång förlustsvit. Många hemmafans vädjade sitt missnöje genom att lämna St James Park i 69:e minuten trots ledning mot Cardiff. I en protest mot ägaren och miljardären Mike Ashleys sätt att sköta klubben lämnade de arenan i samma minut som senast laget vann en titel. I januari såldes Cabaye, lagets bäste spelare, utan att någon vass ersättare hämtades in. När sen Magpies gått kräftgång på slutet och halkat ner till en nionde plats i ligan, har fansens tålamod runnit ut. 14 mål framåt och 35 bakåt under 2014 säger det mesta. Lagets offensiv har varit väldigt medioker, samtidigt som defensiven havererat. Loic Remy är en bra anfallare, men har varit väl ojämn samtidigt som han inte fått mycket att jobba med av sina lagkamrater.

Jag har tittat lite närmare på Newcastles defensiv. Deras absolut största problem är att de inte behärskat att spela med den högt positionerade backlinje Pardew förespråkar. Likt Tottenham har de gång på gång straffats djupled. Spelar man med en hög backlinje är det ytterst viktigt att samspelet mellan backarna fungerar bra. Något Newcastle haft stora problem med. Framförallt ytterbackarna Santon och Haidara har flera gånger missat att hålla försvarslinjen vilket lett till misslyckade offsidefällor och baklängesmål. Det är framförallt på Newcastles högra sida som de har störst problem. Santon har visat stora brister även i markeringsspelet, upprepade gånger har Newcastle släppt in mål efter att spelare sprungit i djupled bakom Santon som bara stirrat på bollhållaren och totalt missat sin markering. Williamson som är den mittback som ligger närmast Santon är lite trög och har även han problem med djupledslöpningar. Det här klippet från matchen mot Southampton visar tydligt de svagheter jag pekat på i Newcastle försvaret:


Det här är något Liverpool bör kunna utnyttja, då djupledsspelet var ett av av lagets främsta anfallsvapen i år. Jag ser gärna en likadan uppställning som senast. Diamant i mitten med ytterbackar i hög utgångsposition. Likt Crystal Palace kommer Newcastle få svårt att hålla reda på Flanno och Johnson när de kommer farande bakifrån. När sedan Henderson med all sannolikhet är tillbaka i startelvan, skulle jag gärna se ett hårt presspel första halvtimmen. Hendo, Allen och Sterling skulle kunna sätta hård press på Newcastles mittfältare som har en tendens att drälla lite med bollen. Vinner vi tillbaka bollen snabbt kommer den oorganiserade backlinjen få än svårare att hantera SaS och company när de drar iväg på djupet!

Jag hoppas att Liverpool tidigt får hål på Newcastle och kan spela ut i sista matchen för året. Hemmaseger inför ett fullsatt Anfield vore en värdig avslutning på en fantastisk säsong. En säsong då Liverpool vunnit respekt över hela världen för sitt fartfyllda och kreativa anfallsspel. Ett anfallsspel som tagit LFC hela vägen tillbaka till Champions League. Sen är frågan om det vid 18.00 tiden i morgonkväll räckt ända fram till ligaseger nummer 19.

Support & Believe

Inga kommentarer: