tisdag 6 maj 2014

Taktisk analys: C.P-LFC Del 1: 77 positiva minuter

Matchen på Selhurst Park kommer likt många andra matcher den här säsongen, vara en man kommer att minnas länge. Tyvärr inte på ett positivt sätt. Liverpool tappade en stensäker 0-3 ledning i 78:e minuten på ett otroligt klantigt sätt. Men för min egen och alla andras skull, som inte orkar tänka på all bedrövelse sista kvarten, så tänkte jag i den här första taktiska matchanalysen gå igenom allt fram till 78:e matchminuten då förfallet började.

Ljudnivån visste nästan inga gränser när såväl hemmafansen som "The Travelling Kop " satte färg på Selhurst Park med en kraftfull ljudmatta och skapade en helt magisk stämning denna måndag kväll.

Liverpool kom till start med en 4-4-2 uppställning med ett diamantformat mittfält:

Sturridge var tillbaka i startelvan medan en halvskadad Coutinho fick börja på bänken.

Crystal Palace ställde i vanlig ordning upp med en 4-5-1 uppställning:

I matchinledningen var det Liverpool som tog tag i taktpinnen. Sterling började bra med två fina instick som sånär ledde fram till ett ledningsmål.

Tony Pulis hade gett Chamakh uppgiften att punktmarkera Steven Gerrard i Liverpools uppspel. Något som inte fick någon större effekt då Allen och Lucas på ett bra sätt fördelade uppspelen utan Gerrards hjälp. Pulis ställde också i vanlig ordning upp med en väldigt defensiv försvarslinje:
Bilden visar Palace sexbackslinje i samlat försvar. Yttrarna ligger väldigt djupt för att hålla koll på våra offensivt uppstälda ytterbackar. Trots det här lyckades Liverpool hitta vägar att ta sig igenom.
Rodgers hade gett tydliga direktiv till ytterbackarna att ta offensiva djupledslöpningar in i ytan bakom ytterbacken. B.R och company hade gjort läxan och scoutat att både yttrar och ytterbackar är lite svaga i markeringsspelet på just sådana löpningar. Lite kul att just den här svagheten var något även jag påpekade i inför inlägget =) . I 14:e minuten fick vi se ett fantastiskt exempel på detta som sånär resulterade i 0-1:
 Allen har fått vända upp utan press på sig, en bit in på Crystal Palace planhalva. Han ser att både Lucas och Johnson startat löpningar in mot mitten. Lucas drar med sig ytterbacken Ward in mot mitten och bildar en större yta för Johnson, en klassisk kantöppning. Bolasie hänger inte alls med när Johnson sätter fart.
 Djupledsbollen är perfekt och Johnson får ett ypperligt nickläge mitt i boxen. Givetvis underkänt betyg till Bolasie som helt tappar bort G.J och lämnar honom sopren med målvakten.
Johnsons lobbnick stryker dock över ribban och Crystal Palace kommer undan med blotta förskräckelsen.
Fyra minuter senare kom dock ledningsmålet. På en mycket snygg hörnvariant kunde Allen ostört nicka bollen i mål.
Hörnvarianten börjar med att Allen tagit position framför främre stolpen. Lucas står en bit upp precis vid målområdeslinjen. Skrtel, Sakho o Sturridge har positionerat sig ännu högre upp i straffområdet.

På Gerrards signal (armen i luften) Så kliver Lucas ner mot första stolpen och sätter en screen, samtidigt som Allen tar en löpning väldig tätt runt Lucas. Nr 28 Joe Ledley som markerar Allen och är på väg att följa med i löpningen, blir helt enkelt blockerad av Lucas och kommer på efterkälken.

Vips så har Allen fått två meters lucka till sin bevakare.
När bollen slås, rusar Skrtel, Sakho och Sturridge mot första stolpen och drar på sig all uppmärksamhet, samtidigt som Allen fortsätter backa mot bortre stolpen.
När Gerrards perfekt slagna hörna dimper ner vid bortre stolpen så kan en omarkerad Allen enkelt nicka den i mål.
En hörnvariant av klass! En mycket förlösande sådan, då den öppnade upp matchbilden rejält. Crystal Palace tvingades flytta upp sina positioner och attackera med mer folk i anfallen. Vassast chanser i slutet av halvleken skapade också mer offensiva Crystal Palace som två gånger om i 32:a och 35:e matchminuten tvingade Mignolet till kanonräddningar för att frejda sitt mål. När "The Eagles" trummade på som värst så märktes det tydligt att Lucas inte hängde med riktigt. Han blev flera gånger enkelt ifrånsprungen och lyckades inte komma in i press och återerövra boll, som alltid annars varit hans signum. Ska han bli en startman för framtiden, måste han få tillbaka mer kvickhet i benen. Det han visar upp nu håller inte för ett topplag med höga ambitioner, det är min bestämda uppfattning. Jag kan möjligtvis se honom som backup till Gerrard som ankare, men där bör vi nog hellre satsa på någon yngre förmåga med framtiden för sig.

I början på andra halvlek hittade Liverpool tillbaka till sitt fina spel igen. Gerrard slog en fantastisk långboll till Sturridge som bröt in i banan och hittade målet igen, med en strumprullare.

Två minuter senare spädde Suarez på Liverpools ledning till 1-3 efter en superkänslig framspelning av Sterling.
 Sterling står vid straffområdeslinjen, ser Suarez komma på djupet. Mittbacken täcker dock ett sidledspass. Sterling bestämmer sig då för att slå bollen in i ytan mellan målvakt och mittback. En minimal yta att slå en djupledsboll på.
Bollen är dock perfekt slagen. En nätt liten touch som precis går förbi backen utan att målvakten hinner ut och avvärja. Ett läge Suarez enkelt förvaltar med ett skott i bortre hörnet till 0-3

Efter de här snabba målen var känslan att det skulle rinna iväg. Men tyvärr ebbade trycket på Palace ut mer och mer. Framförallt kändes det som att Liverpools mittfält och anfall inte orkade hålla samma presspel på bollhållaren. Suarez ångade på hela matchen, men övriga mattades rejält. Framförallt Lucas, Sterling och Sturridge såg trötta och sega ut. Crystal Palace kunde behålla bollen inom laget längre och framförallt ytttern Bolasie oroade vårt försvar en hel del. Dock utan att skapa några riktigt heta chanser. Framtill 78:e spelminuten då raset började. Men det tar vi nästa gång, när den värsta besvikelsen lagt sig...