tisdag 20 maj 2014

Betygsättning av årets spelartrupp: Del 2 Mittfält och anfall


Steven Gerrard
Captain Fantastic började liksom flera år tidigare säsongen lite svagt. Rodgers spelade med två sittande mittfältare med uppdrag att både försvara sin backlinje och växelvis följa med upp i anfallen. Min känsla var att S.G inte riktigt orkade med alla löpningar det innebar, han har helt enkelt tappat i både speed och löpstyrka. Rodgers valde då att sätta ner honom i en ankarroll, mer defensiv renodlad mittfältsroll. Vilket har visat sig vara ett genidrag. Därifrån har Gerrard glänst genom att styra uppspelen på ett fantastiskt sätt, samt gradvis allt mer kommit in i de defensiva positionerna. Fortfarande blir det ibland lite för stora ytor för honom att täcka upp när motståndarna ställer om i kontringar, men på det stora hela har han klarat sig väldigt bra även defensivt. Betyget hålls ner lite pga den lite svagare första halvan av säsongen, men efter jul har han varit formidabel.
Betyg: 4

Lucas Leiva
Leiva har åter haft en säsong störd av skador. När han fått speltid mellan dessa har han inte imponerat. Han har likt Gerrard tappat en hel del i snabbhet, vilket gör att han får gå nära sitt max i många löpningar. I många matcher börjar han lovande, med sina patenterade brytningar, men tappar allt eftersom mjölksyran sätter in. När Gerrard fått rollen som ankare, har Lucas tvingats konkurrera med Henderson och Allen om de andra mittfältsplatserna. En roll som inte känns helt gjuten för Lucas, som på senare år blivit en allt mer utpräglad defensiv mittfältare. Det är inte lätt att gå från att bara slå säkerhetspassningar till att bli en kreativ offensiv kraft i PL. När sen löpstyrkan inte tycks vara lika stark som innan de allvarliga knäskadorna så tycker jag helt enkelt att han inte räcker till i konkurrensen med Henderson och Allen. Får nog finna sig i att vara Gerrards backup nästa säsong.
Betyg: 2


 Jordan Henderson
Är en av de spelare som utvecklats mest under Brendan Rodgers tid i klubben. Förra säsongen och även i början på denna fick han allt som oftast flytta runt i laget där det fattades folk. Han spelade ytterforward, offensiv mittfältare till och med ytterback vid något tillfälle förra året. När han väl fick spela in sig lite i tvåvägsrollen bredvid Gerrard under hösten så har han dock övertygat så mycket att han numera anses given på innermittfältet. Löpstyrkan är fantastisk, han gör ett hästjobb både defensivt och offensivt med alla löpningar från box till box. I år har han även visat att han har ett fint passningsspel. Han kan slå långbollar som (nästan) självaste Gerrrard och instick på djupet som Coutinho. I år har han även tuffat till sig lite i närkamperna vilket krävs av en innermittfältare i PL. Den mångsidighet han visar och den betydelse han haft för laget ska inte underskattas. Hans löpkapacitet har hjälpt gode Gerrard en hel del i defensiven så att ytorna inte blivit för stora för Captain Fantastic att hantera. I många fall har vi spelat 4-2-3-1 i defensiven och 4-1-4-1 i offensiven mycket pga Hendersons löpstyrka.
Betyg: 5

Joe Allen
Började försäsongen väldigt lovande och det kändes som att det här året skulle bli Allens stora genombrottsår i Liverpool. Allen har ett stort tvåvägsspel i sig, med väldigt bra timing i närkampsspelet och fint passningsspel, samtidigt som han orkar springa mycket från box-box. Tyvärr blev även årets säsong störd av en del skador. Han har visat glimtar av vad han kan vid några enstaka tillfällen, men det känns som att han inte har haft den rätta fysiken för att hålla den höga nivån över tid. Därför känns det skönt att han går på "Sommarlov" skadefri och förhoppningsvis bygga upp sig rejält till nästa säsong.
Betyg: 2

Philippe Coutinho
Den tekniskt så skicklige Brasilianaren Coutinho var en av förra årets allra bästa spelare under våren när han kom till klubben. Förväntningarna var därför väldigt höga på att han skulle utvecklas till en världsspelare den här säsongen. Coutinho har helt klart bidragit till vår fina placering i ligan, men han har varit alldeles för ojämn för att kallas en världsspelare. I vissa matcher har han dominerat och stått för de där magiska passningarna för att i nästa match återigen vara högst medioker. Behöver nog likt Allen jobba upp sin fysiska nivå ett snäpp till så han orkar med PL tempot och tuffheten i match efter match.
Betyg: 3

Raheem Sterling
Unge Raheem Sterling har utvecklats något enormt den här säsongen. Visserligen började han höstsäsongen lite trevande. Men när han fick lite mer speltid i november-december så blev det startskottet på en sanslös utveckling. Farten och tekniken visade han redan förra säsongen, men den här säsongen har han även visat att han har en fantastisk blick för spelet och även kan slå de där delikata genomskärarna på djupet. Han har också visat att han har utvecklat sin defensiva förmåga. I några matcher har han faktiskt spelat fullback i en fembackslinje. Sista månaderna har han också fått spela en hel del som offensiv mittfältare, något han visat klara av med bravur. På slutet har han visat att förmågan att göra mål också utvecklats, vi har fått se ett par riktigt fina mål från Sterling. Jag minns särskilt långskottet mot Norwich 
och målet mot Manchester City där han fintade bort Joe Hart och Vincent Kompany upp på läktaren för att avsluta iskallt i öppet mål. Efter jul har han varit sensationellt bra, helt klart en av ligans bästa spelare. Jag var kittlande nära att ge grabben en femma, men den svaga starten på säsongen gör att jag håller ner betyget lite.
Betyg:4






Luis Alberto
Unge spanjoren Albertos första säsong i klubben blev ingen succésäsong. Han fick ett par inhopp under hösten, men lyckades inte övertyga Brendan Rodgers om sin storhet. Det känns som att han haft lite tufft att anpassa sig till PL:s intensitet och fysiska spel. Trots det tycker jag att han vid flera tillfällen visat väldigt god speluppfattning och passningsspel. Efter jul har Alberto endast fått lite speltid i FA-cupen och i perioder inte ens fått en plats på bänken. Unga killar, särskilt nyförvärv från ett annat land behöver såklart mer tid att växa in i PL kostymen, men betyget till Alberto kan trots det inte bli mycket högre än en etta.
Betyg: 1



Luis Suarez
31mål och 12 assists på 33 matcher säger väl det mesta om Luis Suarez säsong. Tillbaka efter sin avstängning i början på säsongen visade han ett enormt driv och hunger efter mål och vinster. Han har lett lagets offensiv på ett fantastiskt sätt i match efter match. Utsedd till PL:s bäste spelare av övriga spelare m.fl. så kan betyget bara bli fem. Han har helt enkelt varit fantastisk. Dessutom har han visat en mycket större mognad som spelare och skött sig avsevärt bättre på planen. Visst han faller fortfarande väldigt lätt i många situationer, men det där fula osportsliga uppträdandet i övrigt har vi fått se mycket mycket mindre av.
Betyg: 5

Daniel Sturridge
Inledde PL säsongen med att göra mål i fem raka matcher och var en av de största anledningarna till att Liverpool fick en så bra start i ligan. På totalt 26 matcher( + 3 inhopp) har Sturridge hängt 21 mål i PL. I FA och Ligacupen vart det totalt ytterligare 3 mål. Mot slutet av säsongen dippade formen en del, vilket säkert beror på att kroppen inte orkade med. En skada gjorde att han inte kunde bygga upp sin fysik ordentligt inför säsongen. Sett över hela säsongen får man dock säga att han varit en väldigt viktig kugge i Liverpools framgångar. Jag är frestad att plita ner en femma även här, men väljer att hålla tillbaka lite.
Betyg: 4

Victor Moses
Kom på lån från Chelsea i somras. Började säsongen lovande med bra insatser i första två matcherna. Efter det har Moses tyvärr inte rosat marknaden. Han har inte alls fått det att stämma. Emellanåt har han även sett aningen omotiverad ut, vilket är väldigt märkligt på den här nivån. En mot en spelet och målfarligheten som tagit honom till den här nivån har inte alls gått att känna igen. Moses får betraktas som en flopp!
Betyg: 1

Iago Aspas
Om Moses betraktas som en flopp får nog Aspas anses som en fiasko värvning. Han hämtades in tidigt i somras och ansågs vara en bra forward både centralt och som ytterforward. Nu ska sägas att Aspas inte fått många chanser på sin bästa plats centralt, men han har verkligen visat att han inte varit värd många fler chanser heller. Med dåligt passningsspel och alldeles för svårt spel har han snarare varit en belastning på planen istället för en tillgång. Visst samma sak gäller ju för Aspas som de andra unga nyförvärven att de kräver tid innan de hittar rätt, något han inte fått, men den nivå han visat de gånger han fått chansen är ändå undermålig. Man måste kunna begära mer på den här nivån.
Betyg: 1


Summa Sumarum: Det blev två stycken femmor i betyg. Den ena helt given på Luis Suarez, den andra kanske lite mer oväntad på Henderson. Flera andra spelare som Sturridge, Sterling och Gerrard är uppe och nosar på en femma, men de har inte likt Hendo och Suarez presterat på högsta nivå sett över hela säsongen, vilket jag tycker krävs för att få det betyget.

YNWA på er!







Inga kommentarer: