fredag 27 mars 2015

Framtidstankar

Efter det täta matchandet efter nyår är det nu dags för första landslagsuppehållet för säsongen. I "väntans tider" så har jag gått och grubblat lite över Liverpools framtid. Vart är laget på väg? Är det realistiskt att tro att Liverpool FC åtminstone närmaste decenniet ska kunna matcha City, Chelsea, United och Arsenal i PL? Hur ska riktlinjerna inom klubben i så fall se ut?

Stora frågor som såklart det är väldigt vanskligt att ge ett svar på. Men så här tänker jag i alla fall:

City, Chelsea och United har ett väldigt stort ekonomiskt försprång mot Liverpool. De två förstnämnda har löjligt rika ägare som pumpat i miljarder i klubbkassan. Vilket inneburit mängder av stjärnförvärv och jättelöner. United å sin sida är en av världens starkaste varumärken, de har så mycket fans runt om i världen och en jättearena de titt som tätt säljer ut. Det ger också enorma ekonomiska muskler, de utnyttjat sista åren genom att köpa bland annat Di Maria, Herrera, Blind, Shaw,Mata,Van Persie, Falcao(lån men svindyrt sådant) och Fellaini. Liverpool å sin sida är ingen fattigmans klubb, men i närheten av dessa ekonomiska muskler har ägarna åtminstone inte än visat. Framförallt har ägarna jobbat väldigt hårt på att skapa en lägre lönestruktur i klubben. Något som såklart får effekt om man vill slåss om signaturen för de hetaste spelarna ute på marknaden. Dempsey, Mikhitaryan, Willian, Salah och nu senast Alexis Sanchez är exempel på dragkamper Liverpool förlorat senaste åren när inte klubben varit villig att matcha de andra storklubbarnas bud.

Arsenal är inte riktigt i samma liga som de andra tre nämnda huvudkonkurrenterna ekonomiskt. De har dock en fördel i att de successivt byggt upp en allt stabilare ekonomi. Wenger har år efter år lyckats klara CL-platsen trots att de istort sett varje år blivit av med några av sina bästa spelare(Van Persie, Nasri, Sagna, Clichy m.fl.utan att ersätta dem med dyra nyförvärv. Det har gjort att klubbens tidigare skulder är avbetalda och arenan är utbyggd. Något som gjort att de sista två somrarna faktiskt valt att öppna den allt större plånboken rejält och handlat in Mesut Özil och Alexis Sanchez två riktiga prestigevärvningar.

För mig känns det som att Liverpool måste försöka gå Arsenals väg, försöka bygga smart och framförallt satsa på att förädla talanger på rätt sätt. Brendan Rodgers verkar vara duktig på just detta. Det är bara viktigt att man vågar ge de unga spelarna chansen att fullt ut. I sommar t.ex. så står klubben inför ett stort vägskäl. Ska man satsa riktigt stora pengar på en att försöka hitta en mittfältsgeneral som kan leda laget efter Gerrard? Eller en mer offensiv stjärna som kan göra en stor skillnad i jakten på en topplacering i ligan? En färdig stjärnspelare som både kan ge status och briljans till laget. För att den stjärnspelaren ska skriva på för Liverpool, så kommer det krävas ett riktigt tjockt lönekuvert. Jag menar namn som Paul Pogba, William Carvalho, Arda Turan, Marco Reus, Falcao (de stora namn jag kan komma på som verkar vara på tapeten ute på marknaden) är inget man landar utan att  betala riktigt stora pengar. Frågan är om ägarna är villiga att skjuta till de pengarna som det skulle krävas. Mycket hänger såklart på om Liverpool lyckas nå en fjärdeplats i ligan och får in de grova CL pengarna igen. Satsningen på en sådan stjärna innebär också stora risker. Det är många storköp till PL genom åren som inte lyckats alls i den utsträckning de kostat. Jag tycker i dagsläget faktiskt att Liverpool ska satsa så safe som möjligt. Så här tänker jag:
1) Bestäm vilket spelsystem som gälla. Är det 3-4-2-1 som är grundtanken? Då köper man spelare som man vet passar in i det systemet. Satsa på mittbackar/wingbacks som bevisligen klarar att spela på dessa positioner. Vill Rodgers bygga sin filosofi på högt presspel? Då måste spelarna som köps (framförallt de offensiva och wingbacksen) vara riktigt löpstarka. Varken Lambert eller Balotelli passar ju in i det systemet... 
2) Satsa ännu mer pengar på akademin. Lägg pengar på de hetaste talangerna (16-20 år), satsa stora pengar på att ge dem bästa tänkbara utbildning. Ge dem en så bred bas som möjligt att stå på, men fostra dem främst enligt den spelmodell och filosofi som Rodgers använder i A-laget. Om Sterling t.ex. lämnar i sommar, satsa på Ibe/Moreno/Oji/Wilson istället för ännu en sydeuropeisk chansning.

3) I jakten på en offensiv förstärkning som kan täcka upp för allt det Steven Gerrard bidragit med till laget, satsa på det mest säkra alternativet man kan hitta. För mig skulle Yohan Cabaye vara ett relativt säkert kort. Han har visat att han passar i PL, en bra tvåvägsmittfältare som både kan klara defensiven och vara den kreative framåt. Han har också ett mycket bra skott. Då han inte varit ordinarie i PSG så tror jag chanserna finns att få loss honom till en skaplig peng. PSG vill nog gärna få loss pengar(FFP krav...) till att köpa Pogba i sommar. 

Om man behovet uppstår till fler offensiva förstärkningar( Lambert, Borini och Balotelli är nog till salu...) så skulle jag komplettera anfallsuppställningen med Danny Ings. Han är en arbetsmyra som visat sig vara väldigt vass i straffområdet. Också visat att han håller i PL. Känns som en lämplig värvning! Sturridge, Sterling, Ings, Origi och Sinclair funkar för mig. Alla unga och utvecklingsbara. En blandning mellan spelare som varit i klubben en tid och två nya som kan tillföra spets. 
Troligtvis försvinner Glen Johnson. Med både Gerrard och Johnson borta så tappar man mycket rutin i omklädningsrummet. En lämplig ersättare till Johnson skulle helt klart James Milner vara. Utgående kontrakt, rutin, visat att han kan tillföra spets i PL. Ett säkert kort helt enkelt...Rodgers har ju också visat att han gillar mångsidiga killar och det får man ju verkligen kalla Milner.

Vad tycker ni?

Inga kommentarer: