tisdag 17 mars 2015

Tre poäng är alltid tre poäng

Ja inte var det någon övertygande Liverpoolseger mot Swansea igår kväll. Hemmalaget spelade nämligen klart bäst första halvlek och istället för 0-0 kunde det lika gärna stått 3-0. Några fina räddningar av Mignolet och lite oskärpa i avsluten hos de vita räddade dock oss kvar i matchen. Vad berodde då Swanseas stora övertag i första halvek på? Som jag ser det så var det en kombination av passivitet och dålig rörelse hos de röda, samt att Swanseas mittfältsdiamant överraskade Liverpoolspelarna en del.
Man kunde tydligt återigen se att Rodgers nya gameplan i bortamatcher likt denna är att falla tillbaka lite i första halvlek och koncentrera sig på att stänga ytor och låta hemmalaget framburna av sina fans få springa sig trötta med sitt höga presspel. Tyvärr är risken med att falla hem att hela laget även blir lite väl passiva och stillastående med boll. Enligt min mening var det exakt det som hände igår, Liverpoolspelarna blev för orörliga och passiva så väl med som utan boll, vilket tillät Swansea att snabbt återerövra bollen på mitten med sitt väldigt centrerade mittfält. Passiviteten i försvarsspelet gjorde också att "The Swans" flertalet gånger hittade ytor att trä in bollar i boxen på Sigurdson och Gomis.

Nåja nu stod det ju trots allt 0-0 i paus och Rodgers kunde hålla fast vid sin gameplan. För i andra halvlek när Gary Monks mannar med nyvunnet självförtroende skulle fortsätta pumpa på för ett segermål, förändrades matchbilden totalt. Likt vi sett förut på bortaplan så startade Liverpool andra halvlek med en mycket mycket hårdare press på bollhållaren. Inte helplanspress vilket vi såg ganska ofta i fjol, utan en press som sätts in när motståndarna passerat mittlinjen. Rodgers har förstått att det kostar mer än det smakar att använda Sturridge, Coutinho och Lallana till att pressa så hårt i Swanseas uppbyggnadsspel. Dels så har inte nämnda trio orken att köra så någon längre tid, det skulle påverka deras offensiva spetskvaliteter för mycket. Sen så är det en fördel rent taktiskt om man istället för att tvinga motståndarna att tjonga iväg bollen och få börja spelet mot ett samlat lag kan locka upp dem i banan och återövra bollen. Det blir då mer utrymmen att snabbare ställa om mot ett lag lite ur sina försvarsspositioner. Swansea blev helt tagna på sängen i och lyckades knappt skapa någonting i andra halvlek, utan tvingades istället försvara sig med näbbar och klor mot ett Liverpool som ofta vann tillbaka bollen tämligen enkelt på mittplan och kunde ställa om mot ett tröttkört och oorganiserat försvar.
Nu kom inte det avgörande målet från en sådan omställning utan från en mycket vältajmad djupledslöpning av Henderson som spelades fram med en utstökt skarv av Sturridge. I en 50/50 situation med en Swanseaförsvarare resulterade motlägget dem i mellan i ett skott som blev till en otagbart lobb över utrusande Fabianski.
http://www.viasatsport.se/videoklipp/fotboll/mal-henderson-fralser-liverpool-med-motlagg-0-1/

Målet var alltså väldigt turligt, men det är ingen slump att det blir till, om man specialgranskar Hendersons löpning. Den sortens löpningar som kommer långt bakifrån är som jag tidigare nämnt väldigt svåra att försvara sig mot. Tittar man överhuvudtaget på Hendersons statistik i år kontra förra året så är han inblandad i mycket mer framåt i år. Han står för både fler assists och mål! KUL!! Det är precis det laget behöver nu när Gerrard sjunger på sista versen och inte bidrar i samma utsträckning som förr.

På 28 matcher i PL har han stått för 5 mål och 8 assists den här säsongen. Förra årets siffror blev 4 mål och och 7 assists på 35 matcher. Han har alltså redan producerat mer trots 7 matcher färre spelade, vilket känns riktigt kul!

Statistik från: transfermarkt.co.uk

Riktigt kul känns det också att se Joe Allens utveckling senaste månaden. Han har verkligen lyft sig på flera punkter senaste tiden. Tidigare har han mest varit nyttig med sitt otroliga slit och bra presspel. Nu visar han att han både är en stark bollvinnare på det centrala mittfältet och kan bidra med en hel del även i offensiven. Han har ju lite elakt kallats "Sidleds Joe" av många, men med sitt nyfunna självförtroende har han nu också visat att kreativiteten och tekniken finns där för att skapa saker även framåt (målskyttet undantaget). Hoppas han nu bara kan få hålla sig skadefri en längre period så att han får möjlighet att stabilisera sig på den här nivån.  

Konkurrensen i laget börjar nu ta sig rejält på mittfältet. Lucas är på väg tillbaka från sin skada och igår gjorde även Gerrard ett starkt inhopp! Han såg mycket taggad ut i sin comeback och såg rappare ut i fötterna än på länge. Det är möjligt att jag lurar mig lite då Swansea spelarna var relativt trötta och sega i benen, men jag tycket Gerrard hann med på ett sätt jag inte sett på länge. Han kom in tätt på sina motståndare och återerövrade många viktiga bollar på mitten. Jag tror lagets framgångar senaste tiden och konkurrenssituationen på allvar fått Gerrard att verkligen tagga till för att återta sin plats i startelvan.

Slutligen vill jag bara säga att det var en fröjd att se hur laget återigen stängde matchen fullständigt efter 0-1 målet. Det känns som natt och dag i skillnad mot det darriga lag som var så "skitnödiga" i slutskedet av matcherna så sent som strax före jul. Härligt att se ett så ungt lag, så rutinerat spela av en match på det här sättet!

Nu laddar vi för Liverpool-United till helgen!

//YNWA!!

Inga kommentarer: