måndag 30 mars 2015

Forwardssituationen osäker

Förra säsongen var Liverpools forwardsduo Luis Suarez och Daniel Sturridge Englands hetaste. De stod för över 60 mål tillsammans om man räknar in alla tävlingsformer. I år har offensiven inte fungerat i närheten av lika bra. Suarez såld, och Sturridge skadad mest hela tiden har gjort att mycket av ansvaret vilat på nyinköpte Balotelli och Rickie Lambert. Båda har floppat rejält. Inte bara att de haft dåligt självförtroende, de har visat att de passar väldigt illa in i Liverpools spelmodell. Lambert är alldeles för långsam vilket gör att han hotar för lite i djupled. Balotelli är för lat och springer alldeles för lite i djupled. Båda dessa forwards är spelare som behöver en anfallspartner som står för löpningarna. Då Liverpool valt en 3-4-2-1 modell så är behovet av löpningar hos strikern istället extremt stort för att luckra upp backlinjen.
Även fjärdevalet Fabio Borini som fått ett antal chanser har haft stora bekymmer att få bollen i nät. Han har visat sig vara alldeles för begränsad både i teknik och avslut. Sista månaderna har faktiskt Sterling varit Rodgers förstaval som striker när Sturre inte funnits tillgänglig. Sterling har gjort det bra och skapat mycket med sin teknik och smarta löpningar. Tyvärr har han dock ännu inte visat sig vara den där naturliga målskytten som förvaltar lägena i någon större utsträckning när han väl tagit sig till dem.

Jag tror ingen av Lambert, Balotelli, Borini är kvar i höst såvida ingen av dem gör succé nu sista månaderna av säsongen. Lambert till Villa eller WBA, Borini tillbaka till Italien alternativt Sunderland. Balotelli kan vara den som blir mest svårsåld. Men någon desperat klubb kommer säkert chansa(likt Pool gjorde) och signa honom mot slutet av transferfönstret i sommar. Alternativt att han lånas ut...
Jag är inte helt säker på hur mycket tilltro man kan ställa till Origi redan nästa säsong. Det han presterat i år håller verkligen inte i PL. Kan vara så att han lånas ut igen i höst. Det är därför av största vikt att Rodgers får in en ny anfallare som kan vara ett fullgott alternativ de gånger Sturridge saknas. På sociala medier skriks det hej vilt om olika stjärnforwards fans gärna ser i Liverpool nästa säsong. Visst jag skulle inte ha något emot Benzema, Cavani, Falcao eller Reus i LFC tröjan. Men det känns väldigt orealistiskt att sitta och hoppas på att Liverpool ska lyckas knyta någon av dessa herrar till klubben. För det första måste laget nå CL igen, för att både öka attraktionskraften och få in pengar som kan finansiera en sådan värvning. Visst hoppet om en toppfyra placering finns kvar, men det känns just nu ganska avlägset med 5 poäng upp till Manchester United som just nu innehar fjärdeplatsen i PL. Även om Liverpool mot alla odds skulle lyckas nå fjärdeplatsen, så är det ändå ytterst tveksamt om ägarna är villiga att betala överpris i övergångssumma och/eller i lön till någon av dessa spelare, vilket det helt klart kommer att handla om. Med alla oligarkägare ute i de största klubbarna i Europa, så trissas priserna upp till orimliga höjder. O FSG:s strategi handlar om att göra ekonomiskt försvarbara beslut, vilket jag tycker känns sunt! Nej mitt råd till alla fans därute: Sitt inte och hoppas för mycket på en anfallare (eller på någon annan position heller för den delen) av den digniteten.
Namn som Ings/Vietto/Firmino/Gamiero är de hetaste spåren just nu. En eller kanske två av dessa spelare kan vi helt klart hoppas på. Jag skulle dock gärna se att Rodgers vågade ge förtroendet till någon av våra yngre förmågor. Varför inte Sinclair som tagit enorma kliv i år. Yesil kan också vara aktuell om han nån gång bara kommer ur sitt skadelände, det finns skyhög kapacitet i den killen!
Vad sägs om: Sturridge, Ings, Firmino, Sinclair?
Ings före Vietto? Ja jag vet att många ser en högre potential i argentinaren som gjort succé i sin första säsong i La liga. Så kan det säkert vara, men för mig känns Ings som det mer pålitliga alternativet. Han är engelsman, kan språket, är van med vädret och kulturen. Dessutom har han PL rutin och har där visat att han håller. Det är stor skillnad för en argentinare att komma till spanien, där språk, kultur och klimat är mer likt hemlandet. Vi har sett många gånger förut att omställningen för unga latinamerikaner till att flytta till England inte är helt lätt.  Med Sturridges stora skadeproblem, har vi inte råd med någon större omställningsperiod... Så därför är Ings mitt val.
Jag har länge haft ett extra gott öga till Firmino. Den 23-årige brassen är en mångsidig, väldigt tekniskt skicklig brasse som spelar i Hoffenheim. Han kan spela både som striker, släpande anfallare, ytterforward eller offensiv mittfältare. Det bästa av allt är att han visat att han är en pålitlig målskytt från alla offensiva positioner!! Dessutom är han är en hårt arbetande forward som även tar ansvar i defensiven. Mångsidigheten och hans hårda arbete för laget, gör att han skulle passa väldigt bra in i Liverpool. När Sturridge är frisk ser jag honom som ett ypperligt alternativ som en av två 10:or. Jag tror att han tillsammans med Coutinho skulle kunna "göra kaos" med vilket försvar som helst i Europa.
I ett spelsystem som 3-4-2-1 känns det viktigt att ha spelare i truppen som både kan spela offensiv mittfältare som strikers. Ha fyra renodlade strikers känns lite overkill. Med Firmino i truppen skulle flexibiliteten i truppen vara mycket större, något som inte ska underskattas.


Hur tänker ni?
//YNWA


4 kommentarer:

Angelus sa...

Frimino och Ings in vore bra..
Å håller med om att Coutinho med Frimino vore häftigt att ha släpandes bakom en anfallare. ..

Vad tror du om Steling? Tror du hans agent backar om lönekrav, om Liverpool låter han spelvidare en säsong till för 35k £ i veckan(vilket det ryktas han har nu). Agenten dissar indirekt 65k £ i veckan sedan januari i år och fram tills dess juni/juli 2016. Eller säljer vi dyrt i sommar?
Jag hoppas verkligen han stannar länge.

Glad Påsk och vi hoppas på 3 sköna poäng på lördag. ..

Grobbelarenheldel sa...

Sterling uttalade sig igår att han inte är någon "Money grabber" i Liverpool Echo. Utan att han är en spelare som tänker på titlar inte pengar. Han tyckte att tajmingen var dålig, att han inte ville köra kontraktssnack nu, utan vänta tills efter säsongen. För mig tyckte jag man kunde läsa mellan raderna att han lämnar Liverpool i sommar om inte klubben når CL plats.
Jag skulle säga att det är typ 70-30 att han lämnar i sommar. 45-50 miljoner pund är vad det snackas om...
Det vore trist om det blev så, jag ser honom gärna kvar i klubben, tror han kommer bli ruggigt bra! Fast ingen är större än klubben, nöjer han sig inte med typ 120 000 pund i veckan så kan det lika gärna vara...

Angelus sa...

Mmm läste intervjun där oxå igår kväll ....
50 miljoner pund för en 20 åring med två år kvar på kontraktet ok betalt. Han är inte en färdig spelare än och gör inte likt Messi, Suarez, Ronaldo den stora skillnaden/avtryck och lyfter i klubb och landslag i match efter match än.
Tror han skulle kunna ersättas med Dempay i PSV(som lär vara väldigt eftertraktade efter denna säsong )
Dock ser jag helst att Sterling stannar hos för han kan blomma ut till en riktig värdsspelare på sikt.
Vad tror du om Neto som ryktas till oss igen ?
Är det ett bättre alternativ än Mignolet eller blir det en ny Diego Cavalieri?

Grobbelarenheldel sa...

Ja om Liverpool kan knipa Memphis Depay i sommar så är det inget nerköp. Snarare tvärtom då Depay visat att han är betydligt målfarligare än Sterling. Men jag tror även Depay tyvärr kommer att vara utanför vår radie. När t.ex. Man U kommer med den riktigt stora pengapåsen och tyvärr säkert CL status så kommer Liverpool att få svårt att knyta honom till sig.
Cynisk jag vet, men efter alla storköp som gått om intet sista åren, så är det för mig den verklighet jag jobbar efter tills motsatsen är bevisad.
Neto kan jag inte uttala mig så mycket om. Har bara sett honom på Youtube... Han verkar vara väldigt atletisk både snabb och vig. Det jag skulle vilja veta lite mer om är hur han är med fötterna, brasse som han är så borde han väl ha hyfsad teknik(fördomar deluxe =) Det är på det området som Mignolet visat sina största brister på sistone. Han har ju faktiskt skärpt till sig i luftrummet rejält och hanterat inlägg och hörnor på ett helt annat sätt än i höstas.