söndag 1 mars 2015

Liverpool studsade tillbaka direkt!

Liverpool-Manchester City 2-1

Vilken match vi bjöds på! Första halvlek var väldigt tempostark och innehöll ständigt chanser åt båda håll. Framförallt Manchester City drev upp tempot med ett ursinnigt presspel första halvtimmen. Enligt grafiken i rutan hade de ett bollinnehav på 62% första 20 minuterna. Det var längesen Liverpool hade så lite boll på Anfield. De såg faktiskt lite tagna ut på sängen första 5-10 minuterna. Trots det var det Liverpool som tog ledningen genom ett fantastiskt fint distansskott från Jordan Henderson.
I en flygande kontring i 11:e minuten spelar Sterling ut bollen till Hendo. Han gör en klassisk sidopetning inåt i banan och drar på ett fantastiskt curlande skott som letar sig in helt otagbart i Harts bortre kryss.

Jag har faktiskt tidigare i bloggen tjatat lite om att jag tycker det borde skjutas fler sådana här skott. Då målvakterna likt Hart i det här läget ofta tar ett par steg ut för att vara beredd på både instick och täcka av ytor, så är det väldigt effektivt att curla bollen över och runt dem. Visst det är ingen barnlek att skjuta ett sådant här skott, men jämför man med att på "Zlatan manér" dra på en sträckt vrist med full kraft, så är en curlande bredsida avsevärt mycket lättare att utföra. Undrar om de tränat extra mycket på den här typen av skott på Melwood på sistone? För även Coutinhos avgörande och nästintill lika tjusiga 2-1 mål var enligt samma recept.

Däremellan så hann dock City kvittera genom Edin Dzeko. Ett mål som uppstår efter riktigt dåligt försvarsspel från flera Liverpoolspelare:
Fel 1: Joe Allen har tagit Coutinhos plats i defensiven efter att denne varit nere och hjälpt till på vänsterkanten. Närmast domaren ligger Jordan Henderson, med Lallana bredvid sig. I det här läget med Joe Allen så långt fram måste Hendo sjunka ner rejält i banan för att stänga den farliga ytan bakom Allen. En yta som nu Mangala enkelt kan trä in bollen på till David Silva.

Fel 2: Moreno inte Lovrén som sig bör stöter mot Silva när denne börjar röra sig ut mot kanten. Detta skapar ett klassiskt räknefel. För när Silva istället då vänder inåt så blir Moreno villrådig och fullföljer inte pressen. Det ger utrymme för Silva att släppa bollen vidare till Aguero som i sin tur då hittat en yta framför Liverpools backlinje.


Fel 3:Dzeko som helt klart är Emre Cans spelare att markera rör sig in bakom Skrtél, medans Can fullständigt står och sover. Han kollar så mycket på bollen att han varken ligger i linje med övriga i backlinjen(vilket skulle ha ställt Dzeko offside), eller följer med Dzeko i löpningen.

Så när bollen slås är han fri och kan enkelt placera bollen till höger om Mignolet. 
Det är i sådana här lägen som Liverpools försvarsproblem lyser igenom. Med två anfallare emot sig, är det relativt lätt för dessa att skapa lägen. Skrtél är väldigt följsam om han bara har en spelare att koncentrera sig på, men de båda andra herrarna på sidorna om honom har desto svårare när det är upp till dem att följa med i sidled.

Nåja nu vände Liverpool på matchbilden i andra halvlek och tog över spelet mer och mer. Så pass att Pelligrini fegade ur och bytte ut Dzeko för att försöka stänga till bättre på mittfältet med tre mittfältare. Men det bytet förändrade inget då för dagen glödhete Coutinho och extremt rörlige Lallana ändå hittade ytor att operera på. Pelligrini borde ha lärt sig läxan, att det behövs antingen ett väldigt lågt sittande mittfält eller ett man man spel om man vill stänga butiken när Liverpools båda offensiva mittfältare är på det här spelhumöret. 

Jag vill säga att det i slutändan kändes helt rättvist att Coutinho fick skruva in segermålet. För även om Pelligrini kastade in Bony på slutet i ett försök att jobba fram en kvittering, hade LFC spelarna mod och kraft att hålla spelet uppe och faktiskt skapa fler egna målchanser än vad City lyckades åstadkomma.

Den energin och den glöden killarna på planen visade så kort efter den tuffa förlustmatchen mot Besiktas i torsdags var en fröjd att se. We go again?

//YNWA







Inga kommentarer: