tisdag 14 april 2015

Liverpool-Newcastle 2-0

Efter en relativt stabil insats så besegrade LFC gästande Newcastle med 2-0. Rodgers hade valt att mönstra följande startelva:


En startelva med tre ganska stora överraskningar. Emre Can in som mittback, Jordon Ibe direkt in i startelvan efter sin nästan två månader långa skadefrånvaro och Philippe Coutinho som falsk nia på topp. Ibe som tydligen imponerat stort på träning i veckan såg ut att sakna lite matchtempo och touch på bollen och gjorde väl inget större väsen av sig, men de andra två taktiska dragen fungerade klockrent. Can visade sig fungera riktigt bra som mittback. Hans aggressiva spelstil gav inte Perez och Sissokho möjligheten alls att ta emot passningar och vårda boll på Liverpools planhalva. Hans lugn och trygghet med boll gav också Liverpool en extra dimension i uppspelsfasen. Något man inte ska underskatta, särskilt nu när Sakho(vår andre uppspelschef i backlinjen) är skadad. Den detaljen plus det faktum att mittfältet ledd av Lucas Leiva tillsammans med Allen och Henderson käkade upp Newcastles med råge, gjorde att Liverpool fick ett bastant bollinnehav matchen igenom: 61,7%(statistik från Sky Sports). Lucas Leiva i matchform tillför laget en enorm tyngd på mittfältet! Han vann så många dueller att jag tappade räkningen i andra halvlek. I går även med ett fint passningsspel, väldigt kul att se. Hoppas hoppas han kan få vara skadefri resten av säsongen nu. Det skulle göra stor skillnad för Liverpools chanser att vara med och fightas om en CL plats och en FA-Cup titel. 
Jag måste också ge lite extra credit till Brendan Rodgers val att sätta Philippe Couthino som falsk nia. När jag såg laguppställningen en knapp timme före avspark så kändes det helt givet att Sterling skulle ligga och fiska på topp. Men valet att istället sätta Couthino på topp visade sig vara ett genidrag. Dels för att Sterling hade lekstuga med Ryan Taylor på vänsterkanten, men också för att Newcastle hade fasligt svårt att komma åt Couthino när han droppade ner i banan och mötte boll. Om Magpies inte visste det tidigare så har de nog lärt sig läxan nu, man kan inte ge Coutinho det utrymme han fick igår kväll. Inte i den här formen, han formligen lekte med bortaförsvaret. En njutning att se!
1-0 målet signerat Henderson och Sterling var också en njutning att skåda:
Strax efter att Can stött upp hårt i rygg på Perez och återövrat boll, får Henderson bollen ute till höger. Han ser Sterling på andra kanten och slår en mycket fin crossboll till denne( vikarierar man som kapten för Gerrard så gör man...=) 
Sterling plockar delikat ner bollen på en touch vid sina fötter. En detalj som gör att Newcastle försvaret inte hinner samla sig utan att han kan utmana en relativt ensam Ryan Taylor. 

Sterling glider sen enkelt förbi Taylor och även Obertan som inte riktigt hinner in i press.  Han får också utrymme att med högern skruva in en mycket fin bredsida i målvaktens bortre hörn. 
Ett klassmål!


Efter Ledningsmålet var Liverpool det klart bättre laget och radade upp flera heta chanser. Newcastle stack dock upp emellanåt och borde faktiskt fått en straff när Lovren väldigt klumpigt missade bollen och mejade ner Perez i straffområdet. 

I andra halvlek fortsatte hemmadominansen. Sterling brände två jättelägen innan Joe Allen till slut kunde sätta dit 2-0 och stänga matchen. Kul för Allen som inte haft någon större framgång offensivt( hans blott andra mål i LFC tröjan). Allen och Henderson är verkligen två arbetsmyror. Deras outtröttliga löpningar in i boxen matchen igenom gjorde att Coutinhos mer tillbakadragna striker roll fungerade så väl. 

Segern innebär att Liverpool återigen tog sig upp på femteplats i tabellen och närmade sig Manchester City.
Sex matcher kvar, kan Liverpool vinna dessa så sätter man rejäl press på City.
Hoppet lever!!


Support & Believe!!









Inga kommentarer: