söndag 19 april 2015

Liverpool utan ledare i stora matcher

Vem/vilka leder laget i de stora matcherna? Frågan känns verkligen befogad efter Liverpools nyckelmatcher den här våren. Visst Liverpool besegrade ett tamt City på Anfield för ett par månader sedan. Men de tre senaste toppmatcherna vittnar ju om att en riktig ledartyp saknas i laget. Med ledartyp menar jag en spelare som kliver fram och sätter an tonen när något viktigt står på spel. Suarez var den ledaren i fjol. I viss mån även Sturridge under hösten när denne saknades. Gerrard har tidigare varit en sådan kille som alltid presterat på topp i de viktigaste matcherna. Tyvärr har han bara varit en skugga av den spelaren vi vant oss vid den här säsongen. I dag mot Aston Villa på ett nästan fullsatt Wembley kunde man nästan ta på nervositeten nere på plan. Framförallt efter Villas kvitteringsmål så föll Liverpools spel igenom totalt.  Det är i dessa lägen som laget behöver ha en eller några spelare med rutin och kompetens som kan lösa upp knutarna och få tillbaka självförtroendet i laget. Henderson, Coutinho och Sterling ska väl vara de nya ledarna i laget på den punkten i Sturridges frånvaro. Tyvärr tycker jag dessa visat att de mentalt inte riktigt är redo att bära laget i sådana här situationer än. Coutinho gjorde visserligen lagets ledningsmål framspelad av Sterling, men båda två var förutom den aktionen ytterst bleka matchen igenom. Hendo försöker, men i ett frenetiskt tempo så kändes det som att hans teknik och bollbehandling inte riktigt kunde lösa upp knutarna på mittfältet. Det kändes också som att Allen och Henderson vägde lite för lätt på mittfältet i defensiven. I fysiska bataljer som det här så måste man ha lite pondus i närkamperna, något jag tyckte båda saknade i dag. Gerrard var otäckt osynlig i framförallt första halvlek, han kom knappt med i spelet alls, vilket helt klart handlade om att han inte rörde sig tillräckligt mycket för att göra sig spelbar.

Jämför man Liverpools nyförvärv den här säsongen med andra topplags så känns det som att det är på den här springande punkten det skiljer allra mest. Arsenal köpte Alexis Sanchez som varit en ledande spelare hela året och igår klev fram och avgjorde mot Reading med två mål. Chelsea köpte Diego Costa och Fabregas som helt klart haft samma impact för dem. Manchester United har visserligen också misslyckats med sina nyförvärv, men har haft såna spelare i laget ändå. Mata, Rooney, Fellaini, De Gea och Carrick är några som klivit fram i de stora matcherna och visat vägen för dem.

Det är på den här punkten som Rodgers och Liverpool ledningen måste träffa rätt i sommar. Hitta en ersättare till Gerrard på mitten samt en forward som kan avgöra de stora matcherna. Spelare som gör den där lilla extra skillnaden och som har rutinen, mentaliteten som gör att de växer när det betyder som mest. Helt klart är det här inte något man får gratis, utan här krävs det rejäla pengar. Men med Gerrards lönepåse och säg 50 miljoner pund för Sterling så har man en bra början. Det gäller bara att ägarna för en gångs skull förstår att det inte går att snåla!


//YNWA

2 kommentarer:

Angelus sa...

Som vanligt fantastisk summerat....
Ledare på plan är i regel spelare som har erfarenhet och dom kostar (lön+övergångssumma)...
Sorgligt är att Gerrard största avtryck denna säsong är en stämpling på Mata...
Vi behöver förstärka, samtidigt som faktiskt en hel del spelare kommer å kan komma att försvinna. ..
Gerrard(lämnar), Johnson(utgående kontakt ), Tourė(utgående kontakt ), Enrique, Borini, Lambert, Balotelli , Mangullio är ex på några som försvinner om bud kommer.
Samtidigt så känns det surta att vi inte har en anfallare som gjort 15 - 20 mål, det hade gjort en väldigt skillnad ....
Vist Sturridge skadad, Balo(ok inhopp senast) och Lambert passar inte in i vårt sätt att spela.
vilket man kanske borde kunnat anpassat.
Tycker inte det sk vara svårt å nyttja en target...
Se hur Aston Villa nyttja Benteke(fantastiskt i söndags och på slutet ), vi borde kunna använt Balotelli på liknande sätt under säsongen. ..
Intressant å se hur klubben aggera i kommande fönster. Ska vi ta ett steg till måste vi få in färdiga spelare som går rakt in i start 11an och höjer laget. Vi har en hel del spelare som kan utvecklas redan i truppen.

Vi får drömma om en fin avslutning med 6 raka 3 poängare i ligan...

YNWA

Grobbelarenheldel sa...

Ja en anfallare som producerar är väl det som saknats allra mest i år. Benteke fick sitt stora lyft när Aston Villa gick över på 4-4-2 diamant och han fick en anfallskollega att jobba med på topp. För en targetspelare är det nästan a och o att man har någon att länka med, som tar löpningarna i djupet. Det jag vill säga är att både Balotelli och Lambert är helt beroende av att ha en löpvillig/kvick forward bredvid sig. Det är där det stora kruxet legat. De passar inte i Liverpools modell. Ta t.ex. Cavani, Lewandowski och Benzema, de är mer allround i sitt forwardsspel. Kan både agera target och gå på djupet. Det är en sådan spelartyp Liverpool behöver. Sturridge i matchform och 100% skadefri är relativt allround. Inte kanske en targetspelare man lyfter långbollar på, men såpass stark att han kan ta emot en boll med hård uppvaktning i ryggen.

Det viktigaste i sommar är att Rodgers först och främst bestämmer sig för vilket spelsystem han vill jobba efter och sen värvar spelare efter det. Med nuvarande system skulle jag säga att våra forwards definitivt passar bäst för 4-4-2 rak eller diamant. Tyvärr är vårt mittfält lite för tunnt för att klara ett sådant spelsystem. Det känns som att det bara är Allen och Henderson som har tempo och ork att klara att spela i mitten på en diamant. Möjligt att Can skulle fixa det, men idagsläget känns det som att han inte riktigt har den löpkapaciteten för det. Lallana orkar nog springa, men han har visat sig vara alldeles för klen defensivt för att göra jobbet.
Jag tror faktiskt att det bästa för framtiden vore att bygga vidare på 3-4-2-1. Byt ut nämnda forwards och satsa på en offensiv mittfältare(Firmino) till av klass samt en sittande mittfältare med kraft och kvalitet(Cabaye, Carvalho, Song eller Milner).