tisdag 1 juli 2014

La La Lallana in! Suarez ut?

I dag presenterades alltså Adam Lallana som sommarens tredje nyförvärv. Det ryktas om att Liverpool betalade Southampton ca £25 miljoner för honom. Jag har tidigare skrivit ganska mycket om mina tankar kring hur jag tror Lallana skulle passa in i klubben, så jag gör ingen större genomgång igen. Jag vill bara säga att jag tror starkt på den här värvningen. Han är som klippt och skuren för Rodgers lagbygge och filosofi. Kika in på den här länken om ni vill läsa mer om mina tankar kring Lallana:
http://liverpoolfcblogg.blogspot.se/2014/05/adam-lallana-liverpools-transfermal-nr-1.html

.................................................
Suarez till Barcelona?
Det skrivs allt ihärdigare att Barcelona redan kommit överens med Suarez om de personliga villkoren för ett kontrakt. Barca ska också ha inlett en dialog med Liverpool om en eventuell transfersumma. LFC ska enligt uppgifter från fler håll kräva mellan £70-80 miljoner för Suarez. (The Independent, Daily mail, The Mirror, Sport.es m.fl)

Sälja eller inte sälja? Jag säger definitivt INTE sälja.  Här är mina argument:
1) Nästintill oersättlig
Jag ser inte hur vi ska ersätta Suarez kvaliteter för de pengarna. Suarez gjorde i mitt tycke den kanske allra bästa säsong någon överhuvudtaget gjort i LFC tröjan i modern tid( jag har följt klubben sen mitten på 90-talet). Det är ingen spelare man ersätter i en handvändning. Tottenham fick enorma pengar för Gareth Bale, men misslyckades kapitalt. För £80 miljoner får man två toppspelare. Men att båda dessa ska hitta rätt och stärka laget så pass att det inte innebär ett tapp rent sportsligt har åtminstone jag svårt att se.

2) CL-statusen måste säkras ett år till till varje pris! 
För att vi ska kunna ta nästa kliv upp på världsscenen som klubb igen, måste vi se till att vår CL status inte bara blir ettårig. Skulle vi misslyckas denna säsong, är risken stor att vi tappar fler tunga spelare och får börja om från scratch igen. Kan vi däremot etablera oss i toppen av PL ett år till, så har vi med större ekonomiska muskler och status stora chanser att ta upp kampen med de riktigt stora klubbarna både under säsong och silly season. Ta Mesut Özil som ett exempel. Arsenal skulle aldrig ha kunnat signa honom om de inte spelat i CL regelbundet. Säljer vi Suarez så kommer CL jakten bli mycket svårare i mina ögon.

3) Säljs Suarez, får vi svårt att signa andra stora spelare
Om vi säljer vår absolut största stjärna, så är jag övertygad om att andra stora stjärnor vi skulle vilja ersätta honom med drar öronen åt sig. Spelare som Alexis Sanchez, James Rodriguez och Pedro, som det ryktats om att vi visat intresse för, skulle med all sannolikhet inte välja Liverpool om vi säljer Suarez. Spelare på den nivån att de redan år ett kan kliva in och fylla åtminstone en stor del av det kvalitetshål Suarez skulle lämna efter sig, går endast till klubbar som kommer vara med och slåss om titlar. Säljer vi vår största stjärna så minskar såklart chanserna till det. Särskilt när våra största konkurrenter City och Chelsea fortsätter rusta med sina oljemiljardärer i ryggen. Även med Suarez kvar i laget skulle vi ha svårt att knyta åtminstone James Rodriguez till oss. Han sitter på ett drömkontrakt i AS Monaco(skatteparadis) som satsar hårt för att likt PSG bli ett topplag i Europa. 

Vad tycker ni om Lallana in! och Suarez ut?
Lämna gärna en kommentar!
YNWA på er!

16 kommentarer:

Anonym sa...


Håller i stort med men anser att det också finns ett par argument för att sälja nu

1) Ingen är oersättlig

När Torres gick var snacket detsamma. Idag tror jag ingen är missnöjd över det bytet...

2) CL-statusen måste säkras ett år till till varje pris!

För att kunna konkurrera med de stora drakarna i 4:a olika turneringar räcker det inte med EN fixstjärna. Vi måste vi ha bredd i truppen. Och då menar jag bredd med kvalitet, inte Iagos Aspas...

En försäljning av Suarez kan möjliggöra detta. Säg Alexis Sanchez (perfekt ersättare, mycket bra målsnitt & 2 år yngre) plus 50 miljoner £

3/ Suarez vill gå till Barca

Suarez ursäkt verkar vara på direkt order av Barcelona. I sitt uttalande nämnde han överhuvudtaget ingenting om sin arbetsgivare eller de fans som tidigare stöttat honom. Han inser förmodligen också vilken episk "shitstorm" som väntar hemma i England. Han kommer ha media, domare, motståndarfans och även hemmasupportrar emot sig. Hur mycket orkar Suarez? Hans fru? Hans barn? Vad säger hans lagkamrater?

4/ Läge att casha in?

Suarez blir 28 i Januari och är förmodligen på sin peak nu. Finns inga garantier för att han gör en lika bra säsong i år som han gjorde 2013/2014. Dessutom finns det ju stor risk att han hittar på nya dumheter i framtiden. Vad händer då med hans värde? Ska vi maxa en försäljning är det troligvis nu!

Just my two cents!

/ Martin

Anonym sa...

Glömde

5/ Suarez är i nuläget avstängd från ALL fotboll i 4:a månader. Detta innebär att han inte ens får träna med laget. Han missar alltså 2 månader av säsongen pga avstängning och sedan säkert ytterligare 1 på att komma i matchform. Detta kan leda till att vi är borta från topp 4:a redan innan Suarez är tillbaka. Om vi ersätter honom med tre klassspelare ser läget betydligt bättre ut i inledningen av säsongen, eller?

(Konspiratorisk som jag är tror jag att om han stannar står avstängningen kvar, lämnar han för Barca kommer avstängningen kortas. Tiden får utvisa...)

Grobbelarenheldel sa...

Bra argument Martin! Såklart har du rätt i att ingen är oersättlig. Men det tog ganska många år innan vi hittade en ersättare som lyfte oss eller hur?(Suarez)

Grobbelarenheldel sa...

Sanchez vore en bra ersättare men långt ifrån Suarez klass. Sen verkar ju tyvärr han inte så intresserad av att gå till Liverpool....

Grobbelarenheldel sa...

Ballotelli? Nej tack! Huntelaar? Nja inte riktigt va? Benzema? Man kan ju drömma...Lukaku? Inte helt vår typ o tror aldrig Chelsea säljer honom till oss heller. Griezmann, Shaqiri och Konoplyanka är de namn jag kommer på som skulle kunna vara alternativ vi kan få av intresse. För mig bra spelare men inte i Suarez liga... Det vettigaste är nog att satsa det mesta av pengarna på defensiven. Göra vår defensiv så stark att det vi tappar i mål framåt kompenseras av färre insläppta mål.

Anonym sa...

Ett par år? Det tog 4 dagar! Vi sålde Torres 27 januari 2011 och köpte Suarez 31 Januari 2011....

Givetvis kommer vi inte hitta en ersättare som är lika bra som Suarez, av den enkla anledningen att varken Messi eller Ronaldo är till salu. Finns helt enkelt ingen förutom möjligen nämnda två som är lika bra just nu.

Säljs Suarez får vi dock ekonomiska muskler att stärka upp LAGET på ett annat sätt. Vi kommer givetvis inte att kunna köpa en spelare som gör 31 mål framåt men vi kanska kan köpa in spelare som tillför 20 mål framåt och 10 mindre bakåt. Och då har vi ett nollsummespel. En riktigt bra mittback, sen Aurier och Rodriquez på kanterna, Markovic/Shaquiri plus exempelvis Sanchez framåt. Lägg till de förvärv vi redan har, Lambert, Lallana och Can så ser det riktigt bra ut tycker jag.

Enligt uppgifter på silly season bloggen har Barca erbjudit 805 mille för Suarez. Brendan uppges ha tackat nej till Sanchez som delbetalning...

Jag ser som sagt gärna att Suarez stannar men gråter inte heller om han säljs ( Så länge vi investerar klokt och inte gör en bottenham...)

Du ser verkligen inga problem med de punkter jag tagit upp? Hans långa avstängning som gör honom indisponibel till november? Att han uppenbarligen inte vill stanna? Att han varje säsong drabbas av långa avstängningar? Att han sunkar ner klubbens rykte?

/ Martin

Anonym sa...

Falcao verkar nära Real nu. Kanske inte omöjligt med Benzema i alla fall:-)

Anonym sa...

Suarez stjärnstatus kommer Sterling att ta över.
Har Ni glömt vem som styrde och ställde i slutet av förra säsongen?
Ersättaren har vi redan, tycker jag.

Anonym sa...

Under torsdagskvällen kom ytterligare besked om Suárez. Enligt Claudio Sulser kommer uruguayanen dessutom får besöka träningsanläggningar och medverka under träningar.
– Du kan inte förhindra en spelare från det, ett sådant straff vore oproportionerligt, säger Sulser enligt Yahoo.com.

Fifa ändrar domen. Han är garanterat klar för Barcelona!

/ Martin

Grobbelarenheldel sa...

Visst vi köpte Suarez direkt efter Torres såldes. Men ärligt talat det tog ett tag innan han levererade på den nivån eller hur? Nästa år är det extremt viktigt att vi håller oss kvar topp fyra! Då måste ersättaren/ersättarna prestera direkt.

Jag håller med om att dina skäl till försäljning ska vägas in. Du har rätt i det du skriver, framförallt att Suarez missar en fjärdedel av säsongen. Att han inte skulle vilja spela i klubben och att det skulle påverka honom tror jag mindre på. Förra sommaren ville han ju aktivt bort själv och det gick ju bra sen ändå eller hur. I år har han ingenstans uttalat sitt missnöje och vilja att lämna. Han skulle säkert i november ha glömt allt detta och vara extremt sugen på att springa ut på Anfield igen...

Anonym sa...

Hade han velat spela för Liverpool kommande säsong hade vi ju inte ens haft den här diskussionen. Faktum är ju dock att Barcelona har mött utköpsklausulen och spelaren av allt att döma väljer att lämna. Hade vi kunnat tvinga honom kvar håller jag med om att han säkert hade gett allt för Liverpool, han har ju bara en växel! Som du säger kommer vi inte kunna köpa en färdig världsspelare utan för köpa någon som blir det hos oss, likt Torres och Suarez blev.Under tiden får vi förlita oss på bredd och att täta till försvaret. Det som avgör för mig är att han är avstängd, det andra kunde jag ha levt med. Nu ser vi framåt och hoppas att Messi, Suarez och Neymar inte kan dra jämnt:-). / martin

Grobbelarenheldel sa...

Nej igår kom det ju uppgifter om att det finns en utköpsklausul som Barcelona är beredda att matcha. Liverpool ska ha sagt att de inte säljer honom för mindre pengar... Vi får hoppas att någon annan spelare tar chansen och växer ut till en ny världsstjärna i Suarez frånvaro. Får Sterling lite självförtroende i avslutningarna har jag en känsla av att han kan ta steget upp bland de riktigt stora redan kommande säsong!! Jag tror även Lallana kommer bli en succé i LFC. Han var vass offensivt i ett avsevärt sämre Saints. I LFC tror jag han kommer blomstra än mer! Tippar på att både Sterling och Lallana hamnar på över 12-15 baljor nästa säsong. Får Sturridge vara skadefri pytsar han över 25 baljor nästa säsong. Kan Ayre och company sen övertala Sanchez att Liverpool är rätt steg i hans karriär tror jag det blir bra i slutändan. Min magkänsla säger att han med en större roll i Liverpool, likt han har i landslaget skulle växa ut till den stora världsstjärna han länge spåtts bli.

Anonym sa...

Tror också mycket på Sanchez, tyvärr verkar han ju vilja gå till Arsenal??? Oklart varför! Känns som att Brendan vill satsa på Sturridge som 1:e central anfallare med Lambert som backup och då blir det ju knappast nån storvärvning av Cavani/ Manducic snitt utan snarare Sanchez/Shakiri/Marcovic precis som du förutspår. Vem vill du ha in som mittback? Duger Lovren? Ä / Martinr Hummels omöjlig?

Grobbelarenheldel sa...

Vet inte, kan vara att han lockas mer av London som stad än Liverpool samt att de varit i CL regelbundet sista åren.
Jag har funderat en del på det där med forwards idag. Undrar om Rodgers tanke nog inte varit att spela mer 4-4-2 (diamant) om Suarez varit kvar nästa säsong. Vi har jagat Moreno som är en väldigt löpstark snabb ytterback, som passar i en väldigt hög utgångsposition. Lallana är väldigt mångsidig och väldigt löpstark. Sprungit nästan lika mycket som Henderson. Får en känsla av att Rodgers tänkt använda honom en del som wingmittfältare i diamanten bredvid Henderson. Han skulle passa väldigt bra i den positionen. Kunna ge ytterbacken väldigt bra understöd på kanten med sin löpstyrka och "ytterskills". Men när nu Suarez med all sannolikhet försvinner så står vi där med just nu bara Sturridge, Lambert och Borini som renodlade forwards(räknar inte Assaidi då jag mer ser honom som ytter samt att han med all sannolikhet kommer lämna). Ska vi spela med två centrala anfallare behövs det minst två forwards till. Förutom Huntelaar har det bara ryktats om ytterforwards så jag tror inte att det blir nåt av den satsningen.
Jag har slagit fast tidigare att jag helst skulle se (av realistiska mål) Mangala som vår nästa mittback. Det verkar dock föga troligt att vi hostar upp £30+ för honom... Lovren är ett bra alternativ men kanske att vi borde satsa på en lite snabbare mittback då vår offensiva spelstil lämnar stora ytor för backarna att täcka i omställningsspelet. Många snackar om Hummels på olika forum. Jag ser inte det realistiska i att han skulle 1) Säljas, då han är oerhört viktig för Borussia Dortmund som senaste åren varit i final respektive semi CL... 2) Om han mot förmodan skulle säljas, välja LFC när precis alla toppklubbar skulle hugga på honom.

Anonym sa...

Tror du vi kommer spela på samma sätt som senast?
Jag tror inte BR vill slå mer rekord i antal gjorda mål även om Suarez blir kvar.
Angående en snabb mittback:

Tycker du vi bör ta tillbaka Illori som är snabbare än Nani och CR7? Han är också en mångsidig likt Emre Can, fast mer på det defensiva. Jag kan tänka mig att inte ens BR vet med all säkerhet hur alla dessa ungtuppar kommer användas men det är kul att vädra tankarna.

Men jag börjar förstå mer och mer hur BR tänker. Jag tror att han vill disponera spelare som inte är specialiserade till en viss position, utan sådana som Lallana, Can, Illori, Hendo, Gerrard etc som kan spela lite överallt, där behovet finns.

BR är en spännande tränare, ser inte mycket svagheter hos honom. I början var jag helt skeptiskt, tänkte vem är han. För mig idag är han viktigare än Suarez eller Steven Gerrard.

/C

Grobbelarenheldel sa...

Jag tror vi även fortsatt kommer spela en väldigt offensiv fotboll. Ytterbackar som frejdigt fyller på i anfallen. Därför kommer snabbhet vara en viktig kvalitet i backlinjen. Särskilt då Gerrard inte skyddar sin backlinje som många andra defensiva mittfältare gör...
Av det jag sett av Ilori så är han väldigt snabb och spänstig, har även en bra uppspelsfot. Tyvärr är han prexis som många andra ynglingar fortfarande lite väl misstagsbenägen. Han gör en hel del felvärderingar och sätter sig i trångmål så att säga. Sen tycker jag han skulle behöva lite mer muskler för att hålla i PL. Jag tror Rodgers har stora förhoppningar på Ilori för framtiden men att han lånas ut ett år till. Förhoppningsvis till en liga med lite mer fysiskt spel. Jag skulle gärna se honom i ett mindre PL lag eller Championship lag. Där får kan han bygga upp rutin och hårdhet. Min åsikt är att han har alla möjligheter att utvecklas till en mittback av världsklass om han får ett par tre år på sig...