tisdag 5 augusti 2014

Firmino oväntade lösningen på LFC:s forwardsproblem?




Hoffenheims 22-åring Roberto Firmino är mitt kanske något oväntade förslag på forward att komplettera LFC:s trupp med. Den unge brassen spelar normalt sätt offensiv mittfältare i Bundesliga. Dock som en mycket offensivt inriktad sådan. Förra säsongen gjorde han 16 mål och stod för 12 assists för Hoffenheim. Ett väldigt bra facit för en så ung spelare i en stark liga. Ofta spelade han dock i en mer utpräglad anfallsroll än som offensiv mittfältare. Roberto Firmino skulle verkligen passa in i Liverpool FC. Kvick i fötterna, bländande teknik, bra passningsfot och väldigt kreativ. Om LFC slantade upp vad som krävs för att landa Firmino, skulle Brendan Rodgers  kunna använda honom med fördel i fyra olika positioner.
1) Släpande anfallare.
Rodgers gillar att variera taktik och spelsystem. I t.ex. en 4-4-2 uppställning med diamantformat mittfält skulle Firmino göra sig riktigt bra som släpande forward bakom Sturridge eller Lambert. Han gillar att söka upp ytan strax ovanför mittbackarna, något han skulle få ytor att göra som släpande forward. Rodgers provade Coutinho i den här rollen under USA turnén en halvlek. Vår magiker Coutinho är dock ingen vidare målskytt och Firminos mycket bättre näsa för målet, skulle i mitt tycke göra honom till ett klart vassare alternativ på den positionen.

2) Renodlad anfallare
Firmino har visat i Hoffenheim att han utan vidare kan spela renodlad forward. Han är ingen targetspelare som man lyfter upp bollar på, men han är vass i djupled och har känslan för att ta rätt löpningar på djupet. Skillnaden mot t.ex. Sterling och Markovic som också skulle kunna vara potentiella forwardsalternativ är att Firmino är en vass målskytt, vilket de andra inte riktigt kan anses vara(än åtminstone).

3) Offensiv mittfältare
Firmino är som jag nämnt tidigare mest van vid att husera på det offensiva mittfältet. Därifrån är han mycket vass offensivt. han påminner om Coutinho i sin spelstil. Väldigt kvick i fötterna med boll och hal för motståndarna att få tag i. Det han skulle behöva förbättra är defensiven. I Hoffenheim har han inte direkt imponerat i hemjobbet om man säger så... Nu är dock inte den offensiva mittfältsplatsen den vi är i mest behov av. Men Rodgers har tidigare sökt efter en lite mer målfarlig OM (Willian, Makhitaryan....), Lallana är väl tänkt att vara den spelaren, förhoppningsvis kommer även Sterling och Coutinho utveckla sin målfarlighet framöver. Men som sagt Firmino skulle vara ett mycket vasst offensivt alternativ på den platsen med. I matcher där LFC ligger under och försöker luckra upp väldigt defensiva försvar, vore Firmino en utmärkt inhoppare som både kan skapa målchanser på egenhand, men också kan förvalta chanserna han får.

4) Ytterforward
Rodgers skulle också kunna använda den här talangfulle brassen som ytterforward. Han skulle likt Suarez kunna spela till vänster med frihet att röra sig inåt i banan. Firmino har spelat ytterforward på båda kanterna tidigare så det är inte en roll han är helt främmande med.


Slutsats: Firmino skrev i våras på ett nytt tre års kontrakt med Hoffenheim, så det skulle nog kosta Liverpool någonstans £20-25 miljoner att köpa loss honom. Mycket pengar såklart, men det är också en riktig klasspelare. Då han också skulle vara användbar på flera olika positioner så tycker jag det är välmotiverade pengar att hosta upp. En förutsättning är dock att Firmino är beredd på att mest spela som forward och genuint jobba för att utvecklas på den positionen. Jag kan verkligen förstå alla som läser det här och tycker jag är ute och seglar som vill att Liverpool ska hosta upp £25 miljoner för en offensiv mittfältare som ska spelas som forward. Enligt min åsikt har dock Firmino så mycket Forwardskvalitéer i sig att jag tycker att det vore ett genidrag. Kolla själva vad ni tycker:

//YNWA

6 kommentarer:

Angelus sa...

En helt klart spännande spelare, som passar in i klubbens och BR filosofi... Förmodligen halva priset av Reus(om man får dagdrömma lite) :)

Grobbelarenheldel sa...

Ja verkligen. Jag skulle dock inte tacka nej till Reus om han gick att få för dubbla priset =)

Angelus sa...

Vore det inte läge att gå för Falco ?
Benzema förlängt med Real Madrid som han länkats flitigaste till....

Anonym sa...

Ser hellre Cavani!Skulle passa in perfekt hos oss med sin arbetskapacitet och sitt målsinne. dessutom missnöjd i PSG.

Angelus sa...

Cavani vore en grym värvning!
Får hoppas på att Suarez lagt ett gott ord för oss om han väljer att röra på sig eller att PSG vill sälja...

Grobbelarenheldel sa...

Båda vore riktigt härliga värvningar, men jag vägrar sväva iväg igen och börja tro på det. Ser inte att LFC:
1, Vinner en budgivning om de här spelarna mot City , Chelsea och övriga oligarker.
2, Har råd med dessa spelares löneanspråk. Falcao har tydligen 220 miljoner i veckan i Monaco. Mer än Suarez hade fått om han varit kvar den kommande säsongen...FSG kommer aldrig låta lönestrukturen i klubben totalförstöras för någon av dessa herrars skull...
Vi får helt enkelt nöja oss med killarna strax under den här nivån. Tyvärr...