måndag 11 augusti 2014

Taktiska förändringar i LFC

I går fick vi se Liverpool starta matchen med en något förändrad taktisk uppställning. Förra säsongen fick vi flera gånger se Liverpool spela med ett diamantformat mittfält och två renodlade forwards(Sturridge och Suarez). I går var det Sterling och Sturridge som spelade allra längst fram. Sterlings utgångsposition var dock lite mer släpande och lite ute till vänster. Han agerade mer som en ytterforward i en fri roll en än renodlad anfallare. Jag liknar det mer vid en  4-4-1-1 uppställning:

Bilden illustrerar hur Liverpool spelarna formerade sig med kontroll på bollen. Gerrard sjunker ner mellan mittbackarna för att styra uppspelen. Ytterbackarna Johnson och framförallt Manquillo får mer utrymme att trycka fram på kanterna. Oförtröttlige Henderson fyller också på till höger för att ge understöd åt Manquillo i offensiven. Han har också till uppgift att göra löpningar ändå in i boxen för att ge fler alternativ inne i straffområdet. Coutinho rör sig i ytan precis mellan motståndarnas mittfält och backlinje. Can går ner och möter för att ge fler uppspelsalternativ emellanåt. Sturridge ligger och hugger i djupled.

Den här uppställningen är inget försvarsspelare direkt är vana vida att hantera. Det ställer höga krav på kommunikation och arbetsmoral. Framförallt då Liverpool spelarna är väldigt rörliga i sin spelstil. Sturridge och Sterlings snabbhet gör att innerbackarna måste falla lite för att hinna med i djupled, vilket ger mer utrymme för Coutinho i sin offensiva mittfältsroll. Något han verkligen tog vara på igår. Ett antal gånger valde Coutinho även att flytta ut mer i en ytterforwardsroll till höger, vilket gjorde det ännu mer förvirrande för Dortmundförsvararna. Den centrala mittfältare som av Klopp fick order att ligga tätare på Coutinho efter hans briljanta start på matchen, tvingades då släppa över försvarsansvaret till ytterback/ytterforward, vilket skapade ny förvirring.

Rodgers ESS i rockärmen
Just den här flytande och fria anfallstaktiken tror jag kan bli Rodgers stora Ess i rockärmen kommande säsong. Flera gånger förra året kunde man se hur Rodgers förändrade matchbilden på ett positivt sätt genom att byta från en 4-3-3 uppställning till en 4-4-2 variant(diamantmittfält). Med Suarez borta och lite andra offensiva spetsspelare som ska fylla tomrummet känns det ypperligt att även jobba in fler varianter. Ovan nämnda taktik tror jag kan ställa till stora problem för motståndarna att rent taktiskt försvara sig mot. I de fall när motståndarlagen spelar ultra defensivt, känns det även skönt att ha Lambert som alternativ. Då kan det vara avgörande att få in mer tyngd i boxen i t.ex. en 3-5-2 uppställning elller 4-4-2(diamant). Stora problemet just nu är att Sturridge är ganska ensam om de kvaliteterna han besitter i truppen. De gånger han inte kan spela så kommer det att påverka offensiven väldigt mycket. Borini är väl den som är närmast tillhands att sätta in, tyvärr känns han lite för svag för att utgöra samma hot som Sturrige. Det är med all sannolikhet den här spelaren Rodgers är på jakt efter ute på transfermarknaden. Hoppas han kan hitta ett fullgott alternativ till Sturridge, som visat sig vara ganska skadebenägen.

//YNWA

9 kommentarer:

Angelus sa...

Mkt bra visat och kan inte annat en att hålla med.
Skulle väldigt gärna se att det anländer en forward då jag tror vi likt ifjol kan må bra av att ha två forwards i vissa matcher. just nu har vi bara Sturridge och Lampart. Inget ont om Borini som gjorde de bra på lån ifjol trots en seg start. Han känns osäker på många sätt framförallt skadebenägen (iaf då han är hos oss)

Grobbelarenheldel sa...

Ja en forward till behövs. O allt tyder på att det är en striker som även kan göra det bra på kanten vi letar efter(Sanchez och Remy jagade vi ju rejält). Frågan är bara vad vi hittar för något?

Angelus sa...

Ja du...
Lavezzi kan spela central å på kant men gör för lite mål... (lossnar målskyttet hos oss?)
Cavani föredra central roll och gör mål, för dyr att lösa ?
Falaco målskytt, ska spela centralt, dyr, men vill han till PL ?
Eto'o (senast i raden att ryktats till oss), var inte bra ifjol. Ska spela centralt och skulle förmodligen komma mer till sin rätt i vår offensiva fotboll än han gjorde i Chelseas defensiva. Kanske en billig nödlösning för en säsong? (Origi har vi ju redan klar inför nästa)
Bony målskytt ska spel centralt ca 200 miljoner för å köpa loss,borde dragit till sig många intressanter. Kanske kräver han likt Remy för hög lön ?


Grobbelarenheldel sa...

Håller med, många rykten men få riktigt bra alternativ. Framförallt är det ont om spelare som även kan göra ett bra jobb som ytterforwards. Etó känns också för dyr, han kommer kräva en skyhög lön! Bony har jag för mig även spelat en del på kanten förut, kanske kan funka även där...

Angelus sa...

Ja läste någon engelsk sida att Eto'o vill ha 100000 pund i veckan, typ samma som som Bony och Remy begärt...
Ska det spenderas så lägg krut på Cavani, Falaco eller Reus, de två första är säkert till salu men om dom vill till LFC är inte lika säkert... Falaco har väl enligt media uttryck sin önskan att gå till Real Madrid, Cavani att han kan tänka sig PL, Reus har jag faktiskt inte läst annat än att han inte ville skriva nytt kontrakt.
Så även om det känns lite tunt framåt så kanske vi får satsa på Ibe och Borini fram till januari.

Grobbelarenheldel sa...

Ja fast Icardi, Lacazette, Firmino, Muriel, Bony skulle alla vara bättre alternativ än Borini och Ibe. Framförallt de gånger Sturridge inte kan spela, då behöver vi mer spets än vad vi har att tillgå i dagsläget. Lambert har en viktig roll i truppen men han är inte en rak ersättare till Sturre....

Angelus sa...

Håller med om att dom skulle vara mycket bättre alternativ, å jag ser gärna 14 miljoner pund in för Borini och Bony in för 19,5 som det ryktas om...Då han visat att han håller i PL och Swansea har väl gadderat sig rätt bra då man tog in Gomis från Lyon.

Angelus sa...

Å känns ju iaf nu som att Moreno äntligen blir klar ...

Grobbelarenheldel sa...

Ja priset på Bony kan jag köpa. Får vi 14 för Borini så känns det riktigt bra. Men det är väl lönen som är den stora stötestenen. Han ska enligt ryktena kräva £100k i veckan. Vilket skulle göra honom bland de bäst betalda i LFC... Å det rimmar inte riktigt med att han är tänkt att spela andrafiolen bakom Sturridge...
65-75k kan jag köpa men inte mer. Hur mycket kan han ha i Swansea? knappast mer än 50...