måndag 18 augusti 2014

Liverpool kom undan med blotta förskräckelsen...

Att komma undan med blotta förskräckelsen är ett uttryck som används ganska flitigt i sportsammanhang. Liverpools seger mot Southampton igår får nog placeras in i den kategorin.

Liverpools målvakt Simon Mignolet verkar gjort det till en vana att rädda tre poäng åt sitt lag i seriepremiären. Förra året räddade han en straff mot Stoke i slutskedet, i går gjorde han en helt fantastisk räddning på Morgan Schneiderlins stenhårda närskott i slutet av matchen. Med en riktig idioträddning styrde han bollen upp i ribban och avvärjde ett givet mål.



Southamptons presspel neutraliserade LFC
Efter förra helgens fantastiskt fina spel mot BvB, var det många, inkluderat undertecknad, som hade stora förväntningar på Liverpools seriepremiär hemma mot Southampton. Trots segern var det alltså inte spelmässigt förväntningar som LFC kunde leva upp till. Saints lyckades på ett väldigt effektivt sätt neutralisera Liverpools uppspel. Southampton må ha tappat många framstående spelare i sommar, men de har kvar ligans allra bästa defensiva mittfältare. Vicor Wanyama och Morgan Schneiderlin stängde av i stort sett alla försök från Gerrard och company att hitta in med bollar till vår offensiva trojka Coutinho, Sterling och Sturridge. Koeman hade satt bjässen Wanyama på att punktmarkera försäsongens utropstecken Coutinho som inte alls kom med i spelet första 20 minuterna. När vår offensive spelfördelare punktades, såg Liverpools spel väldigt statiskt och trögt ut. Lucas Leiva som fick chansen bredvid Henderson visade inte direkt någon större rörlighet eller kreativitet. Jag tror vi kommer att få se Liverpool spela den här 4-4-2 varianten med diamantformat mittfält väldigt ofta den här säsongen. Min förhoppning är att Adam Lallana kan vara den tvåvägsmittfältare som tar plats bredvid Hendo och ger laget den kreativitet som saknades igår.
Jordan Henderson blixtrade till vid ett tillfälle igår och stod för ett mycket vackert förspel till Raheem Sterlings 1-0 mål.
Hendo vinner bollen själv efter två dueller och spelar sen elegant fram Sterling som mycket behärskat placerar in ledningsmålet.
Med så vassa djupledsspelare som Sterling och Sturridge är omställningsspelet ett mycket vasst vapen för LFC. Nyckeln till att skaffa sig många omställningslägen är ett bra presspel. Det handlar om att komma in så nära inpå sin motståndare att man antingen helt sonika kan återerövra bollen eller att stressa denne till att göra ett misstag. Hendo som i mitt tycke är en av ligans löpstarkaste och bästa presspelare är ur den synpunkten ytterst viktig för Liverpool. Tyvärr saknar både Gerrard och Lucas numera snabbheten för att bidra med samma vassa presspel. Jag vill därför påstå att spela med båda samtidigt är lite förödande för lagets bästa. Allen i toppform är en spelartyp som kan bidra med ett starkt presspel (minns t.ex. Tottenham borta förra året),  förhoppningsvis kan även Can och Lallana vara gångbara alternativ sett ur denna synpunkt.

Seger trots allt
Trots att Southampton var det klart vassaste laget i andra halvlek lyckades alltså Liverpool tillslut avgå med segern. När Rodgers bytte ut för dagen mycket bleke Coutinho och satte in Rickie Lambert på topp fick laget mer tyngd och kraft i Southamptons straffområde. Saints tvingades dra ihop sin backlinje avsevärt och det skapade ytor på kanterna. Manquillo utnyttjade denna yta och skickade in ett hårt skruvat inlägg som efter lite flipperspel hamnade på Sterlings panna. Han nickade fram bollen till en fristående Daniel Sturridge som vinklade in 2-1 med segermålet från nära håll i 79:e minuten. Väldigt skönt för laget att få med sig de tre poängen trots det lite knackiga spelet. Det gör säkert att en del av den press spelare som Sterling och Sturridge ärvt från Luis Suarez minskar. Det bygger också vidare på den vinnarmentalitet Rodgers och laget lyckades bygga upp framförallt på Anfield förra säsongen.
Nu väntar två bortamatcher mot först City på måndag och sedan Spurs helgen efter. Onekligen på förhand två tuffa uppgifter, men med premiärsegern i ryggen tror jag laget kan spela med mindre press på sig och ta två tunga skalper. Support & Believe =)

YNWA




10 kommentarer:

Angelus sa...

Det är en styrka att vinna dessa matcher, ska man vara med i toppen så tar man 3 p även då spelet inte imponerar.
Tror absolut Lallana kan agera å göra det bra på centralt mittfält å jag ser nog Can som en utmärkt tvåvägsmittfältare redan nu.
Klart positivt är att vi har varianter i vår uppställning så vi kan variera oss under matcherna och underbart med en coach som aktivt vill påverka matchbilden i matcherna.
Vore mumma med två tunga skalper på bortaplan nu :)

YNWA

Grobbelarenheldel sa...

Ja att vinna sina matcher när man spelar bra är en sak, men att även ha den där vinnarmentaliteten så att man vinner även när spelet är lite knackigt utmärker riktiga vinnare!
Angående Can är jag lite osäker på hans offensiva kreavitet och hotande passningsspel, framtiden får utvisa vad han går för när det gäller den biten.
Ja bänken och alternativen är klart fler i år, nu gäller det bara för Rodgers att matcha den rätt så att vi håller igång alla...
Support & Believe =)

Anonym sa...

Hej Patrik,

Jag jobbar på marketingagentur i Hamburg och skulle gärna vilja komma i kontakt med dig ang. ett fotbollsrelaterat projekt. Skulle du kunna skicka mig ett mejl till j.carp@wirkungsvoll.de så svarar jag med mer information.

Mvh Jonas

Grobbelarenheldel sa...

Hej Jonas

Låter spännande. Har skickat ett mail. =)

//Patrik

Angelus sa...

Bra sammanställning av Liverpool Echo ang vår forwards jakt.... Känns som de skiljer en del i kvalité på de ryktade spelarna....
En spelare som ej nämms där men ryktas är ju Balotelli, vad tror vi om honom, kan BR få honom att mogna? En spelare som har alla verktyg att bli i absoluta världsklass...

Grobbelarenheldel sa...

Okej, jag ska läsa den sammanställningen.
Jag har tänkt mycket och även diskuterat Ballotelli en hel del idag med en kollega. Lovar att skriva ner mina tankar kring karln i ett inlägg i morgon. Nu är det natti natti =)

//YNWA

Angelus sa...

Känns som Ballotelli är nära nu ... Är väl lönen som kan bli det avgörande. ..

Ser fram mot dina tankarang ovan nämnda.. :)

Forwards vi kan få in(ej troligt att Falaco lr Cavani kommer välja LFC) så känns det som 180 miljoner är rätt billigt för en spelar vars fotbollskunnande är världsklass.

YNWA

Angelus sa...

Å sen så kan man ju inte låta bli å fundera på vilka som försvinner permanent eller på lån. ..
Agger, Coates, Borini, Robinson, Ibe...

Anonym sa...

Vi hade klart med Stoke angående Assaidi men affären gick i stöpet pga av Assaidis lönekrav. Gissa vem han har som agent. Samma som Balotelli.... Som 23-åring måste det viktigaste väl ändå vara att spela! Undrar vem Raiola tror Assaidi ska peta i Liverpool. Sterling? Lallana? Coutinho? Markovic? Ibe?

Likadant med Borini. Vi har haft ett konkret bud i en månads tid på 14 mille men spelaren tvekar!

Anser att Brendan borde satt press på spelare/ agent genom att göra klart att det blir att träna med reservlaget och sitta ut kontraktet om dom inte rör på sig.

Robinson håller inte heller för spel i Liverpool men hoppas vi lånar ut Coates, tror han kan bli en bra truppspelare. Ibe har alla möjligheter att bli en stjärna inom 2 säsonger.

Hoppas verkligen att vi får sålt några överflödiga spelare för att få ordning på ekonomin!

/ Martin

Anonym sa...

Sitter och funderar på Pro/ Cons med Balotelli. Känns som en gambling men för 150 mille känns det värt det. Killen är bara 24 år och har en enorm potential. 1 Premier Legue titel, 4 Serie A titlar och en Champions Legue titel vid den åldern är rätt mäktigt! Med rätt coachning av Brendan Rogers och Steve Peters kan det här bli hur bra som helst. Dessutom är det den typen av Marqeevärvning som visar att vi vill vara med och vinna titlar! Finns massa cons med men det lämnar jag därhän...

/ Martin