måndag 25 maj 2015

Har Brendan Rodgers tappat omklädningsrummet?

Gårdagens 6-1 förlust mot Stoke är bland det mest pinsamma jag bevittnat som Liverpool supporter! 5-0 i baken på mindre än 23 minuter är skrämmande illa mot ett lag som huserar i mitten av PL. Visst Stoke hade ett sällsynt flyt och satte distansskott på distansskott, men håglösheten både på mittfältet och i försvarsspelet i LFC var under all kritik. Emre Can såg ut som att han var på planen men ändå inte. Så naivt och virrigt han agerade får man helt enkelt inte göra på en fotbollsplan som fotbollsproffs. Mignolet såg inte heller helt skärpt ut i målet. Flera av målen borde han absolut kunnat förhindra, framförallt den väldigt billiga returen han lämnade till 1-0 målet får anses vara en målvaktstavla. Sakho såg så ringrostig ut att man undrar om han varit borta en månad eller ett år? Passningen som satte Lucas rejält i klistret vid 4-0 målet och den uteblivna markeringen vid 6-1 är på amatörnivå.

Den här insatsen, den förra mot Crystal Palace samt semifinalen mot Aston Villa i FA-cupen har fått mig att undra en hel del över om Brendan Rodgers verkligen har spelartruppens förtroende kvar? Köper spelarna hans taktik, lyssnar de med 100% tro på det han säger och uppmanar dem till?
Jag vill lyfta fram tre saker som pekar på att Brendan Rodgers tappat spelarnas förtroende:

1) B.R:s hattande fram och tillbaka mellan olika spelsystem, har gjort spelarna rådvilla och osäkra. 4-3-3, 3-5-2 och ibland 4-4-2 diamant. En manager som vänder kappan efter vinden är knappast någon en spelare har fullt förtroende för.

2) Rodgers uttalande i media om att Liverpool behöver fler ledargestalter och att prio ett är att skaffa en riktigt bra anfallare i sommar gör knappast att de befintliga spelarna känner att de har ett stort förtroende hos managern. Det är så klart ärligt och fullständigt rätt det han säger, men sådant håller man inom ledningen. Jag förstår att det är något av ett försvarstal och ett sätt för honom att sätta press på klubbledningen att köpa mer färdiga spelare i sommarens transferfönster, men jag är rädd att det slår tillbaka väldigt fel på stämningen i omklädningsrummet.

3) I alla trupper finns det spelare som är missnöjda, men jag befarar att det finns väl många i Liverpools omklädningsrum som känner sig felbehandlade av Rodgers och övriga i klubbledningen.
Här är några:
- Raheem Sterling, är ganska uppenbart inte nöjd med nivån på sina lagkamrater och verkar inte ha kvar tron på att Rodgers kan leda Liverpool till framgång och titlar. Ett missnöje jag tror började förra våren/sommaren då LFC inte presenterade något nytt kontraktsförslag utan lät landslagsmannen få sitta kvar med sin i sammanhanget futtiga veckolön på 35 000 pund. Särskilt då Rodgers förra sommaren sa att Sterling förmodligen är Europas allra största fotbollstalang, något han också utsågs till (European Golden Boy Award 2014). När Liverpool sent omsider kom med ett förslag i vintras,ville han inte längre lyssna...
-Martin Skrtél har ännu inte kritat på någon förlängning på sitt kontrakt. Även det har dröjt onödigt länge och det ryktas om att LFC vill skriva in klausuler i det förslag de presenterat för Skrtél. Att han måste spela si eller så många matcher för att nå upp till full lön. Något som säkert retar en backklippa som Skrtél som varit lagets klart jämnaste och viktigaste back två säsonger på raken. Han har i alla fall inte kritat på än...
- Lazar Markovic, har verkligen inte behandlats särskilt schysst av Rodgers under sitt debutår i LFC. Han har fått spela på ovana positioner mest hela tiden, mestadels som wingback, vilket är en för honom högst ovan roll. Trots att han (i mina ögon) skött sig i alla fall hyfsat har han flera gånger bytts ut redan i halvtid. Något alla ni som spelat fotboll och varit med om själva, vet hur det känns. Nu på slutet när säsongen redan varit körd, har han inte alls fått något förtroende vilket måste kännas konstigt för en kille som köpts in för stora pengar. Det indikerar ju inte direkt framtidstro av managern.
- Jag undrar också lite hur Coutinho tänkte när han fick reda på att Henderson belönats med ett nytt kontrakt värt ca 30 000 pund mer i veckan än det han själv kritat på ett par månader tidigare? När man utses till årets spelare av såväl fans som spelarna själva borde man väl vara en av de bäst betalda eller? Nu är det här knappast Rodgers fel men ändå...
- Spansklägret i truppen lär väl inte heller gå runt på små moln. Enrique och Manquillo i frysboxen lär nog inte strö lovord över sin manager. Särskilt Manquillo som inte gjorde bort sig alls i höstas, men ändå knappt fått plats på bänken sista månaderna går nog inte omkring och tänker glädje tankar om sin manager. Moreno är väl undantaget bland spanjorerna, han har fått desto mer förtroende.
- Joe Allen och Lucas har åkt jojo in och ut ur laget och är säkert inte heller jättenöjda med sin situation. Lucas har ju ryktats bort rätt länge från klubben och frågan är om han känner sig riktigt uppskattad av sin manager? För mig var han en av de enskilt största anledningarna till Liverpools rejäla uppryckning efter jul.
- Mario Balotelli är ju i sig själv ett orosmoment i alla omklädningsrum, det har ju sipprat ut från tidigare managers och spelarkollegor flera gånger. Med tanke på hur hans säsong och insatser sett ut så är nog definitivt inte Liverpool en klubb han trivts så där jättebra i heller... Jag tror överhuvudtaget att både Balotelli och Lambert inte är särskilt nöjda med Rodgers uttalanden i media om behovet av en riktig klassforward. Båda har ju tvingats spela i ett spelsystem och omgivning som inte passar dem särskilt väl. Spela targetforward utan inläggsspel eller långbollar mot sig är ju sällan särskilt produktivt...
- Emre Can köptes in som en framtida innermittfältsklippa, men har under våren nästan enbart använts som yttermittback/ytterback. Visst som ung kille får man vara nöjd bara man får spela sitt första år i PL. Men nu på slutet när Rodgers gett andra framtidslöften speltid, hade han nog gärna sett att han också fick chansen att spela på den position han köptes för att konkurrera om. Såklart så spekulerar jag bara (som vanligt =), men han har i alla fall sett lite loj och oskärpt ut och floppat rejält som ytterback senaste matcherna...

Nej jag får faktiskt känslan av att en hel del av problemet med Liverpools resultat under året, bottnar i att spelarna inte riktigt längre har fullt förtroende för sin manager och klubbledning. Utan fullt förtroende så fungerar det inte på den här nivån. Man måste tro på det man gör och spela med 100% engagemang och vilja för sin klubb annars torskar man, så enkelt är det.




2 kommentarer:

Angelus sa...

Du har en klar poäng....
Vill lägga till två eller tre saker....
1 Var är ledarna, en ung trupp utan lysande ledare ... När vi gick som bäst var Gerrard skadad, Henderson klev fram å visade pondus på mitfälltet, Counthino visar att han kommer bli en fantastisk spelare... Tror faktiskt vi tog mer poäng utan Gerrard än med.... När Gerrard var tillbaka så förväntade alla att han skulle frälsa oss ... För unga spelare blandar och ger prestationer och behöver stöttning av äldre erfarna... Å där glädjer det mig att läsa Tourés kommentarer om att finnas där att stötta utbilda Hendersson och Counthino.
2 anfallare som gör mål.... Gerrard har haft Torres, Suarez, i år var väl tanken Sturridge som skulle förvalta hans känsliga passningar ...
När ingen sådan anfallare finns så var alternativet en ensam stillastående Baloitelli, Lambert som båda är mer targetspelare, Sterling vart alternativet och han bidrog till löpningar i djupet och pressspel, men saknar tyvärr målsinnet en naturlig forward har. Ifjol kunde vi släppa in 3 mål, men ändå göra 5. I år kriga för att få in 1 mål medans vi fortfarande kunde släppa in 3 på billigt sätt.... Vilket tynger ner laget...
3 Spelsystem, hatten av för BR som väcker laget med förändring till 343. Men tyvärr tror jag att precis som du nämner har det blivit ett väldans laborerande med uppställning och positioner och kanske har BR valt att spela spelare som visar rätt attityd på fel position istället för ett naturligt val ex Can som hb istället för GJ...

Slutligen så kan det varit en värdefull säsong för en ung trupp som faktiskt kan ta stora steg framåt i sin utveckling. Kan vi få in erfarenhet och spets under sommaren samt åter hitta linjer i ett spesystem så kan vi absolut skuta topp 4 kommande säsong.

Grobbelarenheldel sa...

Du har helt rätt i dina tillägg Angelus! Jag har r varit inne på flera av dessa saker tidigare därför ville jag inte gå in på det igen. Ledarskapet, målskyttet och spelsystemshattandet är tre viktiga punkter som fallerat i år!