torsdag 21 maj 2015

Hur Liverpool bör hantera Sterling

Jisses vilket rabalder det varit kring Raheem Sterling. 20-åringen och hans agent Aidy Ward gör verkligen allt de kan för att tvinga sig bort från Liverpool FC. Nu senast med Wards uttalande: "We wont sign a new contract even if Liverpool offered 990 000£/w". Något som talar sitt tydliga språk. Raheem Sterling har bestämt sig för att tvinga klubben att sälja honom. Något han med all säkerhet också kommer att lyckas med. Med bara två år kvar på kontraktet så skulle det vara ytterst kostsamt för Liverpool att tvinga kvar honom en säsong till utan att förlänga kontraktet. Nästa sommar skulle man tvingas sälja honom för en tredjedel av vad man skulle kunna få nu. Visst Liverpool skulle kunna skita i pengarna och tvinga kvar honom, men frågan är vad en omotiverad och sur strulpelle skulle tillföra? Visst Suarez rättade in sig i ledet och fansen förlät honom (merparten i alla fall). Men jag tror många också hade viss förståelse för att Luis Suarez, en etablerad världsstjärna, ville söka sig till en etablerad CL klubb. Situationen med Raheem Sterling är annorlunda, han är 20 år och har inte levererat alls på den nivå att fansen har någon som helst förståelse för att han skulle vara för bra för LFC. Om LFC bestämmer sig för att spela hardball och behålla honom även utan kontraktsfölängning är jag övertygad om att han kommer bli så bespottad av fansen att det tydligt kommer påverka hans prestationer i klubben. Det känns inte heller särskilt bra för stämningen i omklädningsrummet att ha kvar en sådan kille. Så helt klart vore det bästa för klubben att sälja Sterling. Nu gäller det bara att se till att få ut så bra pengar som möjligt för killen.

Jag skulle önska att klubben gjorde följande:

1) Förklara för Sterling att Liverpool inte har för avsikt att sälja honom. 

2) Be honom lämna in en transfer request om han menar allvar. Med en sådan så försvinner en hel del olika bonusklausuler i kontraktet.

3) Förklara för agenten att Liverpool värderar honom till låt säga 50 miljoner pund. Om Liverpool ens ska överväga att lyssna på bud så ska de vara i den klassen.

4) Även sätta en deadline för när Liverpool senast kommer att lyssna på bud. T.ex. mitten på juli ska en eventuell affär vara klar, annars blir det inget av. Detta för att man ska ha god tid på sig för att hitta en lämplig ersättare för pengarna.


Det bästa vore helt klart om någon utländsk toppklubb klev in och pyntade för Sterling. Men de med de ekonomiska musklerna för detta lär med all sannolikhet inte värdera honom så högt. Nej det kommer högst troligt bli någon av Liverpools största konkurrenter som kommer slåss om honom. Jag ser framför mig ett budkrig mellan City och Chelsea, förmodligen även Arsenal och Manchester United. Tror slutsumman kommer att landa på strax under 50 miljoner pund, vilket skulle vara otroligt bra betalt för en talang som ännu inte blommat ut till någon världsstjärna. 

Avslutningsvis så vill jag även säga att Liverpool själva faktiskt också har en del skuld i hela den här soppan. Det som gjort Sterling mest förbannad är att Liverpool inte erbjöd honom ett bättre kontrakt förra sommaren. Efter förra vårens succé borde man ha gett honom ett klart bättre kontrakt än de 35 000£/v han sitter på. De borde ha dubblat den summan då för en förlängning, då hade Liverpool om inte annat suttit i ett mycket bättre förhandlingsläge nu.
Det är dags att man börjar lära sig att förhandla i god tid, så att man inte hamnar i sådana här situationer!

2 kommentarer:

Angelus sa...

Kan bara instämma, väl sammanfatta och bra du nämner att vi faktiskt har del i att ett nytt kontrakt var klart redan innan säsongen. ..
Sen finns det ingen anledning att rea ut honom då agent är säker på att alla PL klubbar kommer komma med bud...
City känns väl mest troligt i PL och ska någon storklubb i europa nappa så ska det väl vara München...
Sen känns det som City om dom lägger bud kommer matcha värderingen, men försöka inkluderar spelare som Dezko eller Jotevic i dealen. ..

Grobbelarenheldel sa...

Ja City känns klart mest logiskt. 45-50 miljoner är nog vad det kommer landa på. Om nu inte Liverpool bara håller kvar honom. Det är möjligt att man spelar hardball och låter honom sitta ut sitt kontrakt. När de avbokade mötet med agenten gav det en liten fingervisning om Liverpools ståndpunkt.