torsdag 28 maj 2015

Är Benteke rätt anfallare för LFC?

Den anfallare som kopplats ihop allra mest med en flytt till LFC sista tiden är Aston Villas belgiske landslagsman Christian Benteke. Summor mellan 20-30 miljoner pund cirkulerar som en möjlig prislapp för den formstarke strikern. Frågan är dock om Benteke är rätt man för LFC? Här är några saker som enligt min mening talar för respektive mot en succé i LFC:

+ Benteke har visat att han är en målskytt av rang. 13 mål blev facit den gångna säsongen. Varav 11 av dessa på de senaste elva matcherna. Förra säsongen blev det 10 mål på 26 matcher under en säsong som stördes av olika skadebekymmer. Säsongen 12/13 var Bentekes stora genombrottsår i PL. Då dunkade han in 19 mål (34 matcher).

+ Benteke är både en bra prickskytt som stark huvudspelare. Han är därför användbar både som frisparksskytt  samt ett farligt hot i luftrummet på inlägg/hörnor.

+ Med sitt starka huvudspel kan han med fördel användas som targetspelare om behov av sådant spel uppstår.

+ Benteke är 24 år gammal och bör därför ännu inte nått sin peak, något som gör affären dels mer riskfri. Misslyckas han går det sannolikt att få stora pengar ändå vid en vidareförsäljning. Han passar därmed bra in i FSG:s transferfilosofi då de vill köpa spelare som fortfarande är utvecklingsbara och prisvärda.

- Benteke har haft två ganska skadefyllda år bakom sig. Hälsenan, ljumsken och knät har hållit honom borta från en betydande mängd matcher senaste två åren. Något som såklart märkts av på anfallarens formkurva. Det tog ett antal månader efter hälsene skadan innnan han började leverera på topp igen den gångna säsongen till exempel. Frågan är om Liverpool har råd att chansa med en sk "injury prone" spelare till, när man redan har PL:s kanske största trashank Sturridge på anfallslistan.

-Belgaren har inte direkt visa sig vara en bra presspelare. Han orkar helt enkelt inte springa tillräckligt mycket för att hjälpa till 100% även i det defensiva arbetet utan boll. Rodgers grundfilosofi bygger till mångt och mycket på att även forwards deltar i presspelet, något som talar emot den store anfallarens eventuella framgång med Rodgers som manager.

-Liverpool har sista åren byggt sitt anfallsspel på mycket rörelse och löpningar på djupet. Coutinho, Gerrard och Henderson har serverat anfallarna med instick i djupled. Benteke gör inte många sådana mål på en säsong, hans främsta attribut är definitivt inte hans kvicket i löpningarna om man säger så...

- Jag är helt övertygad om att Bentekes eventuella framgång i LFC skulle avgöras om Rodgers anpassade sitt spelsystem efter den belgiske anfallarens kvaliteter. Belgaren har visat att han trivs klart bäst i ett spelsystem med en anfallare bredvid sig. Det var efter att "Tactics Tim" satte upp Agbonlahor bredvid Benteke på topp som hans målform kom igång. Innan detta såg han faktiskt märkligt ofarlig ut som ensam anfallare i ett 4-2-3-1 system. I och för sig i ett väldigt underpresterande Villa, som inte direkt serverade honom de chanser han behöver för att lyckas.
Känslan är dock att om han t.ex. skulle ha tagit plats i LFC anno 14/15 så skulle han passat dåligt in. Ett av Liverpools största anfallsproblem den gångna säsongen har varit att den centrala anfallaren lämnats alldeles för ensam på topp.
Jag är faktiskt villig att sticka ut hakan och påstå att för att Benteke skulle lyckas i LFC skulle det krävas att laget spelade med två centrala anfallare.
3-5-2, 4-4-2 diamant eller ett 4-2-2-2 där man tydligt väljer bort en kant i offensiven och drar in ena ytterforwarden till en mer central roll. Ungefär som Rodgers valde att göra med Suarez ett antal gånger förra säsongen för att ge plats åt både denne och Sturridge i startelvan.

Jag kan absolut se ett framgångsrikt LFC i både 3-5-2 och 4-4-2 diamant nästa säsong. De här uppställningarna skulle verkligen inte göra bort sig:


Det är väl tillåtet att drömma eller hur =)

Skrtel, Can och Sturridge bildar en skaplig backup trio... =)
Visst en skadefri Sturridge tar ju plats på topp såklart, men det är nog bara en bonus de gånger han är matchfit och redo...

Summa summarum: Benteke är ett bra köp, men endast om Rodgers är beredd att anpassa sitt spelsystem efter belgarens kvaliteter. Annars är jag rädd att succén blir ungefär lika stor som Lambert/Balotellis...


6 kommentarer:

Angelus sa...

Jag är kluven.( mest på grund av BRs vilja att spela med en anfallare som inte ska vara en target) ...
Men i båda system ovan 352, 442 (diamant) passar han in i perfekt(det gör även Balo). Bentekes huvudspel är något utöver det vanliga och han har erfarenheten av PL.... Lägg där till att han siktar på EM och kommer prioritera speltid vid ett ev klubbyte....

Efter gårdagens EL final så kan jag säga att två fantastiska värvningar vore Konoplyanka(ersättare för Sterling och Bacca.

// Patrik

Grobbelarenheldel sa...

Ja Konoplyanka visade igen vilken klasspelare han är! Dragkampen om honom kommer bli tuff nu efter den här insatsen! Jag ser honom gärna i LFC!!

Angelus sa...

Verkligen får väl hoppas att han har ossi hjärt och vill spela hos oavsett vilka som lägger bud.
Nu har jag iof inte sett någonsrans att vi jagar honom...

Angelus sa...

Mateo Kovacic... ?

Grobbelarenheldel sa...

Väldigt lovande men knappast redo för att ta PL med storm i höst. Kan dock utvecklas till en stjärna om man ger honom ett eller två år... Frågan är bara om vi har råd att spela in en sån kille med tanke på hur ostadigt vårt inre mittfält sett ut...

Angelus sa...

Mmm.....
Tror du har rätt...
Känns som jag hoppas få se mittfälte (442 diamant)
under försäongen....

Can
Hendersson Milner
Counthino

Spännande om det kommer hända något redan i veckan på spelarfronten... Å spännande å se om det stämmer ned Vietto, att vi och Arsenal mött hans klasul. Känns som vi kan erbjuda mer speltid medans dom CL ...