tisdag 19 maj 2015

Liverpool försakade den stora chansen

11 maj 2014. Liverpool besegrar Newcastle hemma med 2-1 i säsongens sista match. Laget slutar på en mycket stark andraplats i ligan. Brendan Rodgers hyllas för bedriften att ta unga och orutinerade Liverpool nästan hela vägen till en ligatitel. Anfallsspelet bländar hela fotbollseuropa och Luis Suarez utses till ligans bästa spelare. Liverpool har spelat till sig en CL plats och ärkerivalen United missar Europa spel helt.Framtidstron bland fansen är mycket stor, det här unga laget kan gå hur långt som helst.

Drygt ett år senare, Liverpool förlorar hemma mot Crystal Palace i Steven Gerrards sista hemmamatch. Trots att spelarna innan matchen lyfter fram hur viktigt det känns för dem att ge Captain Fantastic en vinst i sin sista match framför The Kop agerar laget ytterst håglöst och förlorar med 1-3. En förlust som innebär att Liverpool som bäst slutar femma i tabellen och som sämst sjua. Laget har på 37 matcher mäktat med 51 mål framåt, ca hälften av vad man mäktade med förra säsongen. Luis Suarez är borta, Daniel Sturridge skadad mest hela tiden och ingen har kunnat fylla det tomrum de lämnar efter sig. Brendan Rodgers och company satsade Suarez pengarna och inköpsbudgeten på Balotelli, Lovren, Markovic, Moreno, Can, Lambert, Manquillo och Lallana. Spelare som förutom Can floppat rejält. Visst Moreno och Lallana har stundom visat att de har kvaliteter som tillför något, men i det stora hela inte varit några lyckade nyförvärv. Balotelli och Lovren har varit rent ut sagt usla. Markovic och Manquillo hamnade båda i kläm i bytet till 3-4-2-1 och fick aldrig någon ärlig chans. Rickie Lambert har visat sig vara alldeles för långsam för att passa in i LFC:s spel.
Då United under sin nye tränare Van Gaal spelat väldigt svajjigt så hade Liverpool verkligen kunnat knipa fjärdeplatsen i ligan. Om United vinner sin sista match, så slutar de på 72 poäng. En poängmässig nivå Liverpool verkligen borde kunnat nå upp till. Det som gör det här extra tungt är att Liverpool med det här sumpade en stor möjlighet att visa Fotbollseuropa att man är ett lag att räkna med:
1) Alla toppspelare vill spela i Champions League och vinna titlar. Med kvalificering dit två år på raken skulle Liverpool stärkt sina aktier rejält I jakten på ersättare till Luis Suarez och Stevie G skulle fler toppnamn inte rynka på näsan när Ian Ayre ringer. Nu känns det ytterst tveksamt om Liverpool har dragningskraften att köpa in den kvalitet som krävs. Det skulle i så fall krävas enorma lönebud, vilket FSG inte alls verkar sugna på att erbjuda.

2) Även för de största talangerna ute i Europa skulle Brendan Rodgers och Liverpool ha gjort sig ett namn om man lyckats fortsätta den positiva trend man startade förra året. Efter fjolåret fick Rodgers mycket beröm för hur duktig han är på att utveckla unga talanger. Att han tog unga Liverpool ändå till en andra plats i ligan. Efter årets fiasko säsong så säger alla istället att det var tack vare Luis Suarez och i viss mån Sturridge som man nådde så långt förra året. Brendan Rodgers är inte ett namn ute i fotbollseuropa. Inte som Mourinho, Wenger eller Van Gaal som många spelare ser upp till och gärna vill jobba med. Med FSG:s filosofi att satsa ungt är det därför ytterst viktigt att Rodgers visar att han är rätt man att utveckla talangerna till storstjärnor.

Liverpool måste nu återigen slå ur underläge och försöka slå sig in toppfyra trots en mindre transferbudget och sämre attraktionsvärde än huvudkonkurrenterna. Något man också får ta sig an utan Captain Fantastic. Inte för att han varit lagets bästa spelare sista tiden, men hans rutin och ledarskap i omklädningsrummet kommer utan tvekan att saknas rejält, särskilt då det inte direkt vimlar av rutinerade ledartyper i laget. Försvinner även Kolo Toure och Lucas Leiva i sommar är rutin och erfarenhet verkligen en bristvara i laget.
Fingertoppskänslan i sommarens transferfönster måste med andra ord vara mycket bättre än på sistone!!

Inga kommentarer: