måndag 7 april 2014

Diamanten som kan bli guld värd?

I hemma matchen mot Swansea 23 februari, fick vi i andra halvlek för första gången se en 4-4-2 uppställning med ett diamant format mittfält. Den hjälpte oss bärga en 4-3 seger i den matchen och har sedan dess firat stora framgångar mot i tur och ordning Southampton, Manchester United, Cardiff, Sunderland och nu senast mot West Ham(andra halvlek).

Varför fungerar den här uppställningen då så bra? 

Låt oss titta lite närmare på det. Så här såg uppställningen ut i offensiven igår:


Gerrard faller hem och ligger som en extra mittback när vi anfaller. Därifrån styr han dels uppspelen, men gör också att Skrtel och Sakho kan bredda ut lite och täcka upp en del av de ytor våra ytterbackar lämnar efter sig när de drar framåt. Deras utgångsposition är nämligen extremt hög. De agerar som rena yttrar i offensiven. Vilket är ett måste för att dra isär motståndardefensiven ordentligt. Lucas och Henderson har en ganska central utgångsposition, men har i uppdrag att ge understöd på varsin sida åt G.J och Flanno. Sturridge och Suarez agerar som vanliga forwards.

Den stora styrkan i offensiven med en diamant uppställning är att vi får in både Luis Suarez och Daniel Sturridge centralt i banan som forwards utan att för den skull tappa något i styrka på innermittfältet. Suarez har ju klart bäst målsnitt när han spelar centralt och Sturridge är också klart bäst i mitten. När båda ligger centralt och hugger i djupled respektive möter gör de livet surt för de flesta försvar i PL.

Problemet som många av lagen också haft med att försvara sig mot den här uppställningen är att de inte hittar rätt i markeringsspelet. Det är sju spelare som har offensiva roller i den här formeringen. I sig är det inget ovanligt, men när fem av dem har en central utgångsposition blir det lite svårare. Lucas och Henderson är de som oftast glöms/tappas bort. De ligger i en yta mellan YM/YF och IM och får ofta stå relativt omarkerade, YM/YF är ovana med att tvingas hjälpa till in i banan och det har LFC varit duktiga på att utnyttja. Nu senast fick vi se bevis på att även ytterbackarna tappas bort ibland. Diamé följde Flanagan i LFC:s anfall som ledde fram till 1-2 målet igår. Men när Flanagan stack på djupet tappade Diamé honom och ingen annan tog vid i markeringen, å vips så blev Flanno frispelad av Lucas(även han omarkerad).


I defensiven ser det ut ungefär så här:


Lucas och Henderson har i uppgift att följa motståndarnas respektive ytterbackar om de kommer på överlapp. Spelar motståndarna på motsatt kant, faller de in i en mer central position för att täcka ytor framför backlinjen. Med så stort ansvar i defensiven kräver de här rollerna väldigt stor arbetskapacitet och spelförståelse vilket Henderson, Lucas och Allen alla tre verkligen besitter. Det är också en av nycklarna till att den här uppställningen fungerat så bra. Vi har helt enkelt spelare som passar väldigt bra in i rollerna för en sån här formering av laget. Det i kombination med att motståndarna är ovana vid att försvara sig mot en sådan här taktik, vill jag mena är de största anledningarna till dess framgång i LFC.

YNWA på er allihop!!



Inga kommentarer: