fredag 25 april 2014

Hur gör man mål på en parkerad Dubbeldäckare?

På söndag väntar nästa titelmatch, det är ju bara sådana nu för tiden, när Chelsea kommer till Anfield för att försöka sätta stopp för vår 11 matcher långa segersvit. Härligt att varje match betyder så mycket, men också jobbigt för nerverna. Ligans bästa offensiva lag (LFC har gjort 96 mål) möter ligans bästa defensiva lag(Chelsea har släppt in 26 mål). Det blir alltså en match mellan gladfotbollen och tråkfotbollen.

José Mourinhos Chelsea är mitt uppe i Champions Leaguesemifinalerna men mellanlandar alltså på Anfield på söndag. Chelsea som väldigt överraskande förlorade mot jumbon Sunderland i Lördags, har tappat lite mark i ligan på sistone och är inför helgens drabbning fem poäng efter Liverpool. Om City vinner sin hängmatch så är även de före Chelsea. Mourinho har uttalat sig i media att de inte längre har något större hopp om en ligatitel och satsar främst på CL. Efter 0-0 borta mot Athletico Madrid i den första semifinalen i tisdags, har de såklart ett bra slagläge inför returen nästa onsdag. Jag tror säkert Mourinho därför kommer vila några av sina nyckelspelare mot Liverpool. Laget dras dessutom med en del skador: John Terry och Peter Cech missar definitivt matchen på söndag, inte heller Eden Hazard, Chelseas bästa spelare sett över hela säsongen, som varit skadad en tid lär hinna bli spelklar. Även Eto´o är tveksamt startande. Utöver dessa är även Ramires avstängd. Men tro inte för den skull att det kommer bli en lätt match på söndag. Chelsea har en oerhörd bredd i sin trupp och kommer ändå säkerligen mönstra en stark startelva. Jag tippar att den kommer att se ut så här:

Det mest osäkra i deras startelva är vem Mourinho väljer som mittback bredvid givne Cahill. Blir det David Luiz, Thomas Kalas eller ytterbacken Ivanovic? Luiz är det naturliga valet, men då Chelsea har extrem mittfältsbrist till onsdagens match, lär han behövas som defensiv mittfältare. Senaste dagarna har det ryktats om att Mourinho kommer att satsa på Thomas Kalas som mittback. Den 20 årige tjecken är dock orutinerad i sådana här sammanhang, så jag tror inte han vågar spela honom i CL. Jag sätter min peng på att han flyttar in Ivanovic som mittback, han har vikarierat där en hel del förut. Högst troligt bildar då också Ivanovic och Cahill mittbackspar på söndag för att få lite tid att spela ihop sig.

Även om Chelsea behöver vinna den här matchen för att vara med i titelmatchen på allvar, tror jag att vi kan räkna med en väldigt defensiv utgångstaktik av Mourinho. Han kommer parkera bussen framför mål och göra allt för att reda ut en förmodad Liverpool offensiv i första halvlek. De lär starta matchen med en väldigt låg backlinje med Mikel och Matic som sittande mittfältare framför. Lampard får säkerligen även han en relativt låg utgångsposition som 10:a. Chelsea kommer att satsa på kontringar och möjligtvis i andra halvlek flytta fram positionerna om så behövs.

Inte den enklaste av uppgifter för Rodgers och company att försöka luckra upp en sådan defensiv uppställning. Nu behöver ju visserligen inte Liverpool vinna den här matchen, ett oavgjort resultat betyder att vi ändå fortfarande har titelracet i våra egna händer. Men det är ju inte direkt Liverpools melodi att gå ut och spela för 0-0. När vi har för vana att alltid släppa till 1-2 mål bakåt gäller det ju att hänga ett par tre framåt.

Jag skulle först och främst förorda en 4-3-3 uppställning. Mycket för att jag tycker Chelseas stora svaghet i defensiven är på kanterna. Med tre forwards bör vi lättare dra isär Chelsea och även kunna få ett övertag på kanterna. Jag tänker mig den här uppställningen:

Trots att Sterling imponerade väldigt som 10:a förra matchen har jag placerat honom som högerforward. Jag tror att han med hjälp av G.J skulle göra livet surt för Ashley Cole. Cashley Cole är ju väldigt rutinerad, men börjar bli lite till åren och har tappat en del av sin forna snabbhet. Han kommer få svårt att hänga med när Sterling växlar upp och sätter fart. Suarez får på sin kant troligtvis möta Azpilicueta, som efter en mycket bra start på säsongen, sett lite svajjig ut på sistone. Även där finns det goda möjligheter att skapa ett övertag, särskilt om Coutinho eller Allen ger lite understöd. Inget ont om Flanno, men något större offensivt hot mot spelare på den här nivån är han inte.

I mitten tycker jag vi ska prova mycket skott utifrån. Mot ett lågt försvar är det svårt att hitta in med djupledsbollar. Mikel och Matic är också duktiga på att stänga ytor och vinna boll, så hellre ett skott för mycket än en misslyckad passning som blir till ett farligt omställningsläge. Det finns också en poäng att prova skott med så många spelare mellan bollen och målvakt, då det är lätt hänt att någon skymmer målvakten och/eller att bollen styrs på någon och ändrar riktning.

I Hendersons frånvaro (avstängd) senast, fick både Lucas och Allen plats i startelvan. Första 30 minuterna saknades Hendo inte mycket. Allen dominerade på mittfältet och Lucas vann en hel del viktiga bollar. Men därefter så syntes det tydligt att de båda inte är i fullt matchtempo. De tappade orken allt eftersom och kom inte in i samma press på bollhållaren. Framförallt Lucas visade att han har en bra bit kvar till toppformen. Jag tycker därför att han kan få börja på bänken. I andra halvlek när de flesta sprungit av sig det mesta av sin energi, känns han som en perfekt inhoppare för att stärka upp defensiven.

Med den uppställning jag förordar, så ser det däremot väldigt tunt ut på bänken offensivt. Moses får inte spela då han är utlånad från Chelsea. Alternativen som kvarstår är våra spanska killar i frysboxen (Aspas och Alberto) och ungtuppen Teixeira. Vi får hoppas att vi i vanlig ordning inte behöver några offensiva byten, utan är i ledning i andra halvlek.

En seger på söndag, skulle innebära att ligatiteln är väldigt nära, vilket bara det vore helt otroligt. Det skulle också skänka mig extra glädje att tvåla dit ännu ett mångmiljardbygge. Visst Liverpool är väl ingen fattigmans klubb, men det är ändå på en nivå som är rimlig. Chelsea har 28 spelare utlånade. Det är fler än en normal spelartrupp. De köper spelare som lånas ut innan de ens satt sin fot i klubben. När de köpte Salah framför näsan på oss i vintras kändes det som de gjorde det enbart för att förstöra för oss. Behovet av honom kändes minimalt, då de ett halvår tidigare köpt Willian på samma position. En seger skulle visa att pengar inte betyder allt.
Jag har också väldigt svårt för Mourinho. Jag vet ingen som kan tjura som en barnunge efter en förlust som honom. När West Ham spelade ultradefensiv fotboll och fick med sig 0-0 mot dem för några månader sen, bölade han i media om hur tråkigt det var med bara ett lag som ville spela fotboll. Men själv några månader senare så ställer han upp med samma taktik mot Athletico Madrid. Jag skulle älska om vi vann efter en tveksamt dömd straff och få se Mourinho stå där på presskonferensen och tjura som en barnunge än en gång.

Mitt tips: 2-1
Vi säger väl att Gerrard avgör med en straff i 88:e...

YNWA



Inga kommentarer: