måndag 17 mars 2014

16 Mars 2014 en dag vi aldrig glömmer!

Liverpool FC anno 2014 har gjort det igen. Det är nu tredje gången på kort tid som vi gjort en sådan där ofattbart bra match i en superviktig batalj. Först förnedringen av Everton med 4-0 och sedan 5-1 krossen mot Arsenal. Å så nu i går förnedrat United inför sina egna hemmafans. Vårt kära Liverpool Spelade faktiskt skjortan av United i deras hemmaborg och vann med klara 3-0. Siffror som mycket väl kunde varit 5-0 med de chanser Lfc skapade i matchen.

United fansen skyller såklart allt på Clattenburg som delade ut 3 straffar till LFC och på den tredje även visade ut Vidic(två gula kort). Framförallt den tredje, där Sturridge faller för något som inte ens ser ut att vara kontakt och som renderar i Vidic utvisning, sticker ju United fansen i ögonen. Men jag tror även den helt opartiske betraktaren måste hålla med om att Liverpool vann synnerligen välförtjänt ändå.

Redan från start visade Liverpool att de inte kommit till Old Trafford för att gneta till sig en poäng. Den förväntade anstormningen från United blev inget av, Liverpool vann merparten av alla närkamper och tog direkt tag i taktpinnen. Första halvtimmen hade United i stort sett ingenting att komma med i offensiven. Vårt kära LFC hade däremot en hel del chanser och när Suarez med en underbar nertagning i straffområdet frambringade en solklar straff var det fullt rättvist att Liverpool tog ledningen i matchen. Faktum är att United ska vara glada för att Clattenburg inte redan där drog fram ännu ett gult kort, till en redan varnad Rafael för den solklara handsen vid straffsituationen.

Jag gladdes väldigt mycket åt att se hela lagets uppträdande på planen första halvtimmen. Flanagan och Sterling våra yngsta och minst rutinerade killar spelade som om de inte gjort annat än att lira stormatcher i PL. Flanagans utveckling är sanslös, förra året vid den här tiden var han långt ner i hierarkin och långt från en plats i startelvan. 16 mars 2014 är han bäst på plan i första halvlek mot United på Old Trafford och spelar med en enorm pondus och beslutsamhet.

Efter 0-1 ändrades dock matchbilden, Liverpool drog sig tillbaka lite, blev lite passiva och United kunde flytta upp positionerna. De lyckades också skapa ett par chanser sista kvarten som kunde renderat i en kvittering. Känslan i paus var att vi behövde hitta tillbaka till spelet vi hade första halvtimmen, annars skulle kvitteringen komma förr eller senare. Min oro och Uniteds hopp om en kvittering släcktes dock direkt efter avspark i andra halvlek. I andra halvleks första minut knuffade Jones nämligen Allen otroligt klumpigt i ryggen inne i straffområdet och Clattenburg kunde bara blåsa och peka på straffpunkten. Gerrard stänkte dit tvåan och vi fick se en episk repris på ett klassiskt målfirande!

Efter den kallduschen för United hämtade de sig aldrig. Det var istället vår kära klubb som dominerade andra halvlek. När sen Mark Clattenburg fullbordade sitt hattrick i straffar till LFC och i samma situation visade ut Vidic så fallerade United totalt. Lite smolk i glädjebägaren är det såklart att Sturridge till synes filmar till sig den tredje straffen. Onödigt då United redan innan det var ett slaget lag och helt oförsvarbart. I min värld helt oacceptabelt, jag hoppas Rodgers läxar upp honom rejält för sådant vill ingen se i vår anrika klubb.
Det kändes nästan skönt att Gerrard brände den straffen och att Clattenburg senare kompenserade sitt misstag med att inte döma straff på en solklar straffsituation.

Suarez vår världsspelare

Suarez fantastiska genombrott som De Gea reflexräddade, var värd ett bättre öde. Lyftningen över backen är ren och skär klass! Men Suarez fick sitt mål en stund senare när han punkterade matchen definitivt. En stenhård kortpassning suger han med sig perfekt i straffområdet och i nästan samma rörelse lägger han in bollen otagbart i De Geas bortre hörn. Också det en aktion som visar att Liverpool FC har en av världens allra bästa fotbollsspelare i laget.

Steven Gerrard vår världsspelare

Som så många gånger förut visade Steven Gerrard att han är de stora matchernas man. Han ledde laget exemplariskt, med ett tufft och resolut försvarsspel. Det var han som gjorde den stora skillnaden i slaget om mittfältet. När han också stensäkert satte dit både ettan och tvåan från straffpunkten så visade han att kylan och rutinen han besitter är ovärderlig för vårt unga lag.

Nio världsspelare till på planen igår!

Det var inte bara ovan nämnda duo som visade toppklass. Hela lagets insats måste framhållas då alla verkligen levererade toppinsatser igår.
Mignolet: Stabil bakåt och en vass reflexräddning
Johnson: Stabil och säker i passningsspelet, höjt sig sista tiden. Härligt!!
Skrtel: Felfri och grym timing i tacklingarna.
Agger: Riktigt bra match, bättre markeringsspel än tidigare. KUL
Flanno: Bästa spelare i första halvlek! Orädd och brytningsäker, dock nära att få sitt andra gula kort i andra halvlek. Ett stort utropstecken!!
Hendo: Lite osynlig, men gör ett hästjobb i defensiven. Sprang mest av alla på planen igår.
Allen: Också stark arbetsinsats. Kom med mer i spelet i andra halvlek och växte med det. Fixade straffen till avgörande 2-0.
Sterling: Bra i den offensiva mittfältsrollen. Spelade väldigt moget och höll i bollen bra även under hård press, vilket hjälpte oss få grepp om mittfältet i första halvlek.
Sturridge: Lite egoistisk vid några tillfällen, men skapade flera heta chanser och fixade en straff även om det var på fel situation Clattenburg gav honom den. Måste dock sluta upp med filmningar, det hör inte hemma på en fotbollsplan.

Sist vill jag också nämna Brendan Rodgers som la upp en perfekt taktik med sin mittfältsdiamant. Han gjorde också ett perfekt byte när han tog av Sterling och satte in Coutinho vid 0-2. Coutinhos Fräscha ben hjälpte oss hålla igång offensiven, så att United aldrig fick något större tryck på oss. Under Rodgers ledning har laget utvecklats otroligt mycket! All heder och respekt till B.R, ska bli väldigt spännande att se vad han kan åstadkomma med laget närmaste åren om det fortsätter så här!

Söndag 16 mars 2014 är en dag jag aldrig kommer att glömma. Det var dagen då vi tvålade dit Man United på deras hemmaplan efter noter och återställde maktbalansen. Liverpool >United =)