tisdag 25 mars 2014

Tankar inför Liverpool -Sunderland

På onsdag kommer Sunderland till Anfield för att försöka besegra Liverpool FC. Ett Liverpool som är obesegrat 2014 och ståtar med sex raka segrar i ligan. Ett Liverpool som gjort 38 mål på 11 matcher och har ligans klart vassaste anfallsduo. Uppgiften som Gus Poyet och hans Sunderland ställs inför kunde helt klart varit lättare med andra ord.
För Liverpool har senaste tidens stora framgångar tagit laget in i titelstriden på allvar. Med 12 omgångar kvar gjorde jag ett försök att tippa utgången på ligan 
enligt den skulle vi hamna på 77poäng, sex poäng bakom Chelsea och City på 83p. Men med segrar borta mot Southampton,  Man U och Cardiff är prognosen nu istället 83p. D.v.s. om vi kan vinna mot Sunderland och Tottenham den här veckan så är en ligatitel högst realistisk! Jag har tippat oavgjort mot Chelsea och Manchester city hemma, något som känns klart uppnåeligt med tanke på vårt grymma hemmafacit i år. Uttrycket Support & Believe känns verkligen högaktuellt.

Vad är det då för ett Sunderland, LFC ställs emot? 


Det är ett Sunderland som slåss för sin fortsatta existens i PL. De ligger just nu trea från slutet i tabellen, med tre poäng upp till fast mark. Lagets form är minst sagt dålig: 
En formtabell vi Liverpool supportrar gärna läser...

Sunderland har inför morgondagens match lite forwardsbrist. Fabio Borini är ju utlånad från Liverpool så han får inte spela, inte heller Steven Fletcher kommer till spel i morgon. Kvar i truppen finns då bara Jozy Altidore och Nascho Scocco. Med bara två forwards tillgängliga i truppen har Poyet kallat hem utlånade Connor Wickham från Leeds. I Mars har Sunderland spelat fyra matcher och endast gjort ett enda mål, Fabio Borinis snygga mål i Liga Cup finalen på Wembley. En skaplig kontrast mot Liverpool som kommer med 16 gjorda mål på sina senaste fyra matcher. 
De största hoten för Liverpools försvarare är nog Jozy Altidore, Adam Johnson och Sebastian Larsson.  Altidore är en mycket stark huvudspelare och det är ju en punkt vårt försvarsspel haft stora problem med. Adam Johnson är en offensivt lagd mittfältare som har en otroligt hög högsta nivå. Har han vaknat på rätt sida (något han inte gjort ännu i mars) så kan han ställa till stora problem mellan vår backlinje och Gerrard. Sebastian Larsson nämner jag här för hans otroligt vassa frisparkar, nu är det ett tag sedan han smällde in någon, han har visat tidigare att han har förmågan att klippa in riktiga pärlor.

Offensivt handlar det enbart om att inte underskatta motståndet, utan att fortsätta ta mycket löpningar och spela bollen snabbt. Glen Johnson visade senast att han närmar sig gammal god form. Han och Henderson kombinerade sig väldigt snyggt fram på högerkanten flera gånger mot Cardiff. Hoppas de kan fortsätta på den inslagna vägen, gör de det så tillför de definitivt en dimension till i vårt redan vassa anfallsspel. 

Gerrard med avstängningshot

Gerrard som står på 9 varningar och blir avstängd två matcher om han får ett gult kort till innan andra helgen i april, tycker jag lika gärna kan ta det gula kortet i första halvlek mot Sunderland. I paus byter vi då in Lucas som då får 45 minuter på sig att höja formen, så han är i skapligt slag mot Tottenham på söndag. Jag ser hellre att Gerrard är avstängd mot Spurs och West Ham än mot Chelsea och eller City längre fram. Tre matcher på åtta dagar är nog ändå lite för mycket för gode Gerrard som börjar bli lite till åren.
Tottenham hemma är såklart ingen enkel match, men i bortamatchen mot Spurs klarade vi oss väldigt bra utan Gerrard. Lucas, Henderson och Allen gjorde livet väldigt surt för dem då, med sin löpvillighet och press spel. Skulle Rodgers vilja spela med en liknande taktik på söndag så passar Lucas bättre in i den spelplanen. Då han är mycket bättre på att täcka av större ytor i defensiven, vilket en sådan taktik kommer att innebära.

Min önskeelva:
               Mignolet
Johnson Skrtel Sakho Flanagan
                 Gerrard
          Henderson Allen
               Sterling
          Suarez Sturridge


Jag skulle gärna se Sakho i startelvan. Han är i min bok klart mycket bättre än Agger. När Sunderland högst troligt också kommer spela Altidore på topp, känns valet än mer självklart. Altidore är en riktig bjässe som är riktigt tung att möta i Huvud-och närkampsspel. Något Sakho är överlägsen Agger på. Jag skulle sen också vilja att Sterling fick  chansen från start igen. Det känns som att han är i bättre form än Coutinho just nu. Skulle vi ligga under en bit in i andra halvlek så kan ett alternativ i jakten på tre poäng vara att flytta ner Sterling på högerbacken, flytta över Johnson på andra kanten och sen sätta in Coutinho som 10:a medans Flanagan får kliva av. Jag tror Sterling är mogen för att axla en sådan roll. Han har visat förut att han klarar av det defensiva arbetet som fullback i en 3-5-2 uppställning. 

YNWA på er!



Inga kommentarer: