måndag 31 mars 2014

Reflektioner och spelarkritik Lfc-Spurs

Måndag morgon och en ny arbetsvecka framför oss. Men vad gör väl det när man kan kliva in på jobbet med nöjdflin från öra till öra?!
Om man stöter på nån Bluesfan,, Gunner eller ja vilka som helst, kan man ju bara visa nöjdflinet och fråga om tabell läget :-)
För nu leder vi PL igen! Visserligen kan City gå om oss om de vinner sina hängmatcher, men ändå. Med sex matcher kvar är vi med där uppe!

Raheem Sterling

Även om konkurrensen med Suarez var stenhård, får man ändå säga att Sterling var planens bäste spelare igår. Tillbaka i startelvan igen lyste det kring allt grabben tog sig för. Han dribblade, spelade fram, tacklade och försvarade sig klockrent. Jag slogs av hur mycket bättre Sterling matchats i år. Efter succén i december-februari har B.R låtit honom starta på bänken några matcher, vilket tydligt gjort att han hittat ny energi.  En kontrast mot förra året då han spelade så mycket att han dippade rejält på vårkanten. Unga killar måste matchas lite varsamt, vilket det här är ett tydligt exempel på. Till Rodgers försvar ska dock sägas att den tunna truppen förra året inte tillät mycket rotation.

Rodgers valde att vila Allen tillförmån för Coutinho. Vilket också kändes klokt. Allen har spelat mycket efter sin skada och mot Sunderland syntes det att han börjar bli lite sliten både mentalt och fysiskt. Samma sak har Rodgers även gjort med Coutinho, vilket gett önskad effekt. Kul att vår gode manager även visar fingertoppskänsla när det är dags att rotera lite i startelvan. Sturridge är näste man som skulle behöva lite vila, men där har vi ju ingen riktigt bra ersättare, så han lär nog få lira så länge han håller sig skadefri. 

Martin Skrtél

Jag måste också nämna Skrtel, återigen gör han en felfri insats. Han spelar med sån pondus och tajming i år. Jag är faktiskt beredd att omrevidera min tidigare uppfattning om honom. För mig är han värd att ge chansen som härförare även i CL nästa år. Visst han har lite brister i tekniken, men den jämnhet och fokus han visat i match efter match i år tycker jag visar att han är värd sin plats även i en storsatsning. Killen bredvid däremot fortsätter att inte imponera. Igår höll grabbarna visserligen nollan, men inte var det direkt Aggers förtjänst. Jag tänker dels på hur många meter han tappade i löpduellen mot Soldado, skrämmande vad långsam han blivit. Men också hur han förlorar två luftdueller med Dawson på hörnor. Visst det får väl anses som en förbättring att han är där och stör Dawson lite, men fortfarande är han inte med i duellen ordentligt. Han hoppar ju knappt. 

Taktiken

Rodgers medgav på presskonferensen att han valde att överbelasta offensivt på Tottenhams vänstra sida. Han ställde upp med två centrala forwards(Suarez, Sturridge) och Sterling som högerforward. Glen Johnson på högerbacken hade också fått order om att följa med upp i anfallen. Andra kanten lämnade man nästan helt. Flanagan spelade klart mer återhållsamt än G.J och ingen av anfallarna breddade något nämnvärt på den kanten. Ett väldigt lyckat taktiskt drag, för gång på gång sågade sig våra röda favoriter igenom på högerkanten. 1-0 målet och tre riktigt högkvalitativa chanser till skapades från högerkanten
- Sterling till Henderson i drömläge,
- Suarez till Coutinho vid straffområdeskanten 
-Sterling till Suarez som nära mål blev nekad ett tillsynes klart nickmål av Lloris som gjorde en kanonräddning.

Det jag förblufffades av under matchen och fortfarande inte riktigt kan släppa, är hur Sherwood inte taktiskt kunde komma med något motdrag. Han borde redan på förhand ha flyttat ut Vertonghen på vänsterbacken, som han gjorde mot Chelsea. Än mer beklämmande känns det att han under matchens gång inte förmådde ändra något i sin taktik, när han såg hur LFC körde över Spurs på den kanten. Men icke, Sherwood satt bistert kvar där på bänken och såg sitt lag förödmjukas. Den enda rimliga förklaringen jag kommer fram till är att han mentalt redan lämnat Spurs, Luis Van Gaal ryktas ju vara klar som ny manager till nästa säsong. Ja ja det är ju bara att tacka och ta emot =)

Det är verkligen ljusa tider för oss LFC fans. Det här laget kan bära riktigt långt redan i år! Ändå fram? Ja varför inte! Min prognos är att vi tar guldet om vi kryssar mot Chelsea och Manchester City och vinner resterande fyra matcher. Jag tror inte nämnda duo har stabiliteten att vinna sina resterande matcher =)

Inga kommentarer: