lördag 22 mars 2014

Tankar kring Cardiff-Liverpool 3-6

Jaha, då kan vi lägga ännu en sanslös Liverpool match anno 2013/2014 till handlingarna. 2-2 i paus efter dubbla kvitteringar från vår sida. 3-6 på tavlan vid fulltid efter ett Suarez hattrick i andra kompletterat med en frispelning av densamme till Sturridges 3-5 mål i 75:e minuten. Vilket sanslöst anfallsspel vi presterar. Det jag framförallt imponeras av är rörligheten. Det är nog många ömma nackar i Cardiff lägret imorgon, så många löpningar som LFC tog in bakom deras backlinje. Glen Johnson och Henderson firade stora triumfer på högerkanten, där Johnsons överlappningar och löpningar på djupet skapade två av målen. Kul att den riktige G.J är tillbaka. En ytterback som tillför så mycket i offensiven innebär ännu en dimension till vårt redan hypervassa anfallsspel. Det gladde mig extra mycket att vi två gånger om kunde kvittera mot ett då väldigt defensivt uppställt Cardiff. Förra året var det något vi hade väldigt svårt för. Med vårt mycket mer raka anfallsspel och stora löpvillighet på djupet har vi visat att vi numera kan lösa upp vilket försvar som helst. När sen Cardiff tvingades framåt efter 2-3 målet i början på andra halvlek så mosade vi dem helt med vårt fantastiska kontringsspel. Det kunde varit både 7 och 8 mål framåt om Suarez och company förvaltat alla fina omställningar bättre.

Suarez, vår världsartist Luis Suarez

Luis Suarez stod alltså för tre mål och en assist. Han är nu uppe i 28 baljor, vilket är fler än hela Norwich, Sunderland, Cardiff och Crystal Palace mäktat med. Minst sagt imponerande! Lägg därtill 13 assists, flest i ligan så kan man helt enkelt konstatera att Luis Suarez är ligans överlägset bästa spelare. I dag gör han egentligen ingen toppmatch, han tappar boll, halkar och missar flera öppna kontringslägen pga det. Men han är där och trycker dit bollen när chanserna uppstår och gör en fin framspelning som Sturridge bara har att raka in. 


Defensiven inte klockren

Efter två hållna nollor mot Southampton och Manchester United fick Mignolet vittja nätet tre gånger mot Cardiff. Den stora bristen i försvarsspelet som jag ser det är hur vi släpper till ytor framför vår backlinje.
Den här bilden visar tydligt våra brister. Gerrard kollar på bollen i hörnet och joggar hem lite lätt. Tappar helt markering på målskytten som är på väg in i en väldigt farlig öppen yta. Övriga i backlinjen faller ner alldeles för lågt. Det finns ingen anledning att backa hem så mycket. De Cardiff spelare som hittat in i straffområdet är ju de som syns på bilden, de måste ju ligga mycket närmare dem. Flyttar de upp ett par meter, finns fortfarande ingen yta bakom dem att sticka in några bollar på. Bedrövligt försvarsspel. Det är tydligt att Gerrard inte klev in i den här matchen med i närheten av det fokus och energi han klev in i matchen mot United med. Nästa situation som föregår 2-1 målet, visar återigen hur han tappar markering.

Det blev en lite suddig bild, men Gerrard är femte LFC spelare nerifrån räknat. Han och Flanagan ligger närmast målskytten Campbell. Flanagan behöver dock gå ut och ge understöd till Allen på kanten som har bollhållaren och en till Cardiff spelare att hålla koll på.  Gerrard tittar bara på boll och upptäcker aldrig Campbell som ligger i ytan mellan backlinje och mittfält. Man kan så klart diskutera om det inte är en av mittbackarna som ska gå upp i rygg på Campbell istället. Jag tycker dock inte att Agger ska lämna Skrtel ensam med sin kille som då skulle få en väldigt stor yta att löpa in i.
När bollen slås får Campbell helt ostört ta emot den och har gott om tid att ta med sig den in i straffområdet. Där sker nästa dåliga försvarsagerande.

Gerrard joggar hem och lämnar Agger en mot en med Campbell. Agger ligger här helt rätt med Campbell på utsidan om sig.
Här har Campbell börjat dra sig in mot mitten. Aggers hälar är rejält nerkörda i gräset och han väljer att inte backa med för att stänga ytan inåt.
Campbell gör en tempoväxling, Agger gör det inte...

Campbell är här enkelt förbi och har gott om tid på sig att sikta in sig. Notera även Gerrard som fortfarande joggar lite lätt överst på bilden... Strax senare sitter bollen otagbart i Mignolets bortre hörn. Riktigt dåligt försvarsarbete av både Gerrard och Agger.

Båda målen jag visat på bilderna kommer alltså till på bollar slagna in i ytan framför backlinjen. Inför United matchen så pekade Magnus Pehrssons i Viasat studion på just det här som Liverpools stora svaghet. Hur både Swansea och Southampton fått flera lägen när vår backlinje ligger lite för lågt och Gerrard inte är med i markeringen. Det här är alltså något som vi behöver förbättra i försvarsarbetet. Brendan Rodgers är dock medveten om problematiken. I paus fick spelarna klara direktiv: "At half-time we shortened the pitch a bit more, reinforced our idea to dominate the ball and that led to our creation of chances." (Brendan Rodgers på presskonferensen efteråt). Backlinjen sjönk sen inte alls så långt ner i andra halvlek utan krympte ytorna mycket mer och Cardiff hade mycket svårare att manövrera sig fram i anfallsspelet.


Arslena tappade mark

Arsenal fick storpisk med 0-6 borta mot Chelsea, medan Man City enkelt avfärdade Fulham med 5-0 hemma. Det betyder att LFC, Chelsea och Man City ryckte ifrån Arsenal som nu behöver ta in fyra poäng på oss om de vill förbi(målskillnaden är ju i praktiken värd en poäng). Nästa vecka spelas det en rad väldigt intressanta matcher i toppstriden:
Tisdag: Arsenal-Swansea och Man U-Man C
Onsdag: Liverpool-Sunderland
Lördag: Arsenal-Man C
Söndag: Liverpool-Tottenham

Kan vi hålla i formtoppen en vecka till samtidigt som vi får lite resultat med oss, kan vi hänga av Arsenal helt och ha titeln i våra egna händer. Det vill säga med full pott på resterande matcher vinna titeln oavsett vad de andra hittar på...

Support & Belive AND DREAM BIG =)

Inga kommentarer: