torsdag 27 mars 2014

Analys och tankar kring Liverpool-Sunderland

Med stöd av en underbar inramning från The Kop och övriga supporters på Anfield, knep Liverpool ytterligare en tre poängare i jakten på en 19:e ligatitel. Det satt lite hårt åt men LFC lyckades hålla undan till 2-1 och bärga sjunde raka segern i ligan.

Det märktes direkt att det killarna var taggade av att åter vara tillbaka på Anfield efter en månads bortamatcher. Gerrard och Flanno t.ex. kom in i matchen med en helt annan inställning än senast mot Cardiff. Passningsspelet var mycket bättre, vi spelade oss ur flera trängda lägen och lät Sunderland från start få jaga boll. Jag tror det var direktiv från Rodgers att skjuta mycket även utanför straffområdet, för i första halvlek avfyrade vi en mängd skott från distans. Coutinho fortsatte bland annat sin dystra skottstatistik med fyra nya resultatlösa skott. Han har gjort 3 mål på 81 skottförsök(3%), mindre smickrande statistik. Förutom att Coutinho måste träna lite mer avslut innan han leker Gerrard, tycker jag att taktiken var helt rätt. Mot den låga fembackslinje Sunderland ställde upp, så fanns det lite mindre utrymmen för instick och genombrott än vanligt. Båda våra mål i matchen kom också till på skott utifrån. Gerrards förlösande 1-0 mål var ju visserligen på frispark, men Sturridges 2-0 mål kom på ett skott utanför straffområdet. Jag tänkte vi skulle titta närmare på Liverpools bästa anfall i matchen som också det avslutades med ett skott utanför straffområdet:
 Efter sju raka passningar inom laget spelade Coutinho ner bollen till Allen som tagit en löpning
 in i straffområdet. I samma ögonblick så uppfattar väldigt spelintelligente Sturridge att det finns en fri yta innanför Liam Bridcutt(nr 26)

Allen lyckas skarva bollen perfekt(om än lite turligt) in i den yta Sturridge kommer löpande i.
Sturridge avslutar på ett tillslag. Och får på en riktig kanonträff med högern.
Vito Mannone i Sunderland målet kan inget annat göra än att se på när bollen klockrent träffar ribban ett par decimeter från stolpen. Ett mycket fint anfall och skott som helt klart var värt ett bättre öde!

Försvaret darrigt

Sunderlands mål, orkar jag inte tråka ut er med något bildspel på. Agger förlorar sin duell på hörna (den har vi hört förut eller hur...) Flanagan stirrar boll och tappar helt bort sin bevakning som enkelt kan stöta in bollen. Jon Flanagan är väl normalt sett en av våra bättre markeringsspelare, så det är väl att ta i att säga som vanligt om honom. Men helt klart har det blivit nästan standard att vi tappar markering på inlägg och fasta situationer. Vi har faktiskt tur att inte Sunderland gör mål på Adam Johnsons inläggsfrispark i 89:e. En helt omarkerad O´shea får nickskarva bollen ostört men lyckas nicka utanför. Vi klarar oss undan med tre poäng och det är ju det som räknas. Det skulle dock kännas tryggare om vi kunde få lite bättre ordning på försvarsspelet och då framförallt markeringsspelet.

Jag vill dock att ingen skugga ska falla på Martin Skrtél som återigen gör en fläckfri insats. Han har förutom några träben, gjort en väldigt stabil säsong. Slår man ut det över hela säsongen så han gjort väldigt få misstag. Dessutom har han gjort 6 mål i ligan, vilket är fler än många forwards och storstjärnor i ligan.


Spelarkritik i övrigt
Mignolet: Mycket bra match, gör en kanonräddning i första halvlek. Inga misstag.
Johnson: Tyvärr lyckades inte G.J ta med sig Cardiff formen hem till Anfield. Mycket slarviga                   passningar och tillförde inget direkt framåt.
Agger: Stabilt försvarsspel förutom att han förlorar nickduellen vid Sunderlands reducering.
Flanagan: Mycket bra match, förutom markeringsmissen vid målet.
Gerrard: Tillbaka i fokuserat och bra slag. Mycket bra passningsspel och flera fina brytningar.                    Förlösande Frisparksmålet visar också klass!
Henderson: Stark arbetsinsats som vanligt, gör inga fel men glänser inte heller i offensiven.
Allen: Precis som Hendo stark arbetsinsats, skarven fram till Sturridges ribbskott riktigt snygg.
Coutinho: Gör en bra match, förutom fyra tama skottförsök skapar han mycket med sin teknik och                 passningar. Det är hans genomskärare till Suarez som ger frisparken som Gerrard                        dunkar in.
Suarez: Skapar som vanligt otroligt mycket framåt. Lite oskärpa i avsluten och första touchen,                   drar ner betyget lite.
Sturridge: Ett snyggt mål och en kanon i ribban, visar återigen att han är en klassanfallare.


Nu blickar vi framåt mot Tottenham hemma på Söndag. Vinst där och lite hjälp av Arslena mot City och det börjar brännas =)
YNWA på er!













Inga kommentarer: