torsdag 6 mars 2014

Spelartruppen position för position del 3: Forwards

I tredje och sista delen tänkte jag gå igenom hur det ser ut på forwardssidan i LFC. Ni hittar tidigare delar här: Målvakter/Backar  Mittfältare.

Högerforwards


1)Raheem Sterling 2) Victor Moses 3) Kristján Adorján 4) Kristofer Peterson

Kommentar: Raheem Sterling har varit ett stort utropstecken i år. Sterling spelar och utmanar hela tiden i hög fart. Han har visat stor arbetskapacitet och förbättrat sin defensiv väldigt mycket senaste året. Han har gjort 6 mål och 5 assists i PL i år. De 6 målen kunde med lätthet varit det dubbla om han förvaltat bara några av alla jättechanser han bränt. Kan Sterling utveckla sitt skott och målsinne lite mer kommer han bli en storstjärna i PL.
Victor Moses är på lån från Chelsea den här säsongen. Han började lovande i höstas, men har sen varit en stor besvikelse. Sista månaderna har han fått väldigt lite speltid. Moses har kapacitet för att kunna bidra med mer, men det är möjligt att han börjat misströsta på bänken och inte längre visar rätt engagemang på träningarna. För i viktiga matcher på slutet har han inte ens fått hoppa in i jakten på ett segermål. Moses kommer om inget sensationellt händer på sluttampen av säsongen inte köpas loss från Chelsea.
Kristjan Adorjan 21 år har spenderat hela säsongen på lån i Groningen i Eredivisie. Han har spelat 15 matcher och presterat 3 mål och 1 assist. Känns inte som hans karriär fått den skjuts i Groningen som LFC hade hoppats på. Högst troligt att han säljs i sommar för kanske 6-7 miljoner kronor.
Svenske Kristoffer Peterson 19 år, håller till i U21-laget, där han allt som oftast glänser med sin teknik. Tyvärr får han inte ut så mycket av sin teknik, det blir lite för ofta en dribbling för mycket. Kan han slipa på den detaljen och börja producera lite mer mål och assists kan han vara nåt för PL, jag har dock svårt att se honom slå sig in LFC.
Det här är en position vi behöver få in bättre konkurrens och bredd på. 2 spelare helst, alternativt ett riktigt vasst namn och sen använda t.ex. Borini på den här positionen om det skulle krisa.


Centerforwards


1) Daniel Sturridge 2) Iago Aspas 3) Samed Yesil 4) Jerome Sinclair 5) Michael Ngoo

Kommentar: Daniel Sturridge ligger tvåa i skytteligan, han har gjort 18 mål på 20 matcher i år, vilket är ett makalöst facit. Sturridge är tveklöst redo för CL, han har bevisat att vi inte behöver leta efter en ny första striker, för den vi har är av yppersta världsklass! Bakom Sturridge har vi faktiskt ett nästan ännu bättre alternativ. Det är såklart inte Aspas utan Luis Suarez, som spelat där när Sturridge varit borta. . Iago Aspas som står tvåa på listan ovan har alltså i själva verket varit tredje alternativ som striker.
Aspas som hämtades in från Celta Vigo i somras tilldelades tröjnummer 9 vilket säger en del om förhoppningarna på killen. Man kan väl utan att överdriva påsta att killen inte levt upp till de förväntningarna. Jag har dock lärt mig att man inte ska döma nyförvärv för snabbt. Det tar ofta lite tid för killar från mindre fysiska ligor som La Liga att vänja sig vid det tuffa fysiska spelet i PL. Jag skulle tro att Aspas lånas ut nästa säsong, till en liga där han kan tuffa till sig lite och utvärderas efter det. Han är med all sannolikhet inte en spelare B.R tänker sig i truppen nästa säsong i vartfall.
Samed Yesil var som 17 åring, stekhet efter glimrande insatser i U17 VM. Sen ankomsten till Liverpool har han dock fått två säsonger på raken förstörda av allvarliga knäskador. Yesil har utan tvekan potentialen att bli en stjärna, men efter sina skador har han, när han väl är tillbaka, i höst lång väg tillbaka till en plats i A-laget. Med all sannolikhet lånas han ut nästa säsong.
Jerome Sinclair och Michael Ngoo är två lovande ynglingar i akademin som också har en bit kvar innan de är aktuella för A-lagstruppen.
Jag tror Rodgers även fortsatt kommer att ha Suarez som första striker alternativ de matcher Sturridge är borta. En renodlad striker likt Aspas skulle därför kännas som ett lite onödigt transfermål. Däremot gärna en spelare som både kan spela striker och ytterforward.

Vänsterforwards


1) Luis Suarez 2) Fabio Borini 3) Oussama Assaidi 4) Jordon Ibe

Kommentar: Luis Suarez leder PL:s skytteliga med 6 mål, han leder även assistligan med 10 framspelningar. Han nämns i seriösa diskussioner som en av världens allra bästa spelare alla kategorier, vilket säger allt. Får Suarez välja själv så spelar han helst striker, men med Sturridge som inte alls är lika bra som ytterforward så har Suarez visat att han är beredd att ta den rollen för lagets bästa. Bakom Suarez är det dock tunt.
Fabio Borini har efter en skadefylld första säsong i LFC, tillbringat året på lån i Sunderland. Där har han övertygat allt mer i en riktigt dålig Black Cats upplaga har han gjort totalt 6 mål och 3 assists i ligan och cuperna på 26 matcher. B.R har tidigare haft Borini som spelare i Swansea och känner till Borinis kapacitet. Jag skulle tro att Borini kommer få chansen i LFC nästa säsong igen. Han kan spela både ytterforward och striker, vilket enligt mitt resonemang ovan kommer vara en viktig faktor när B.R spikar nästa års trupp.
Oussama Assaidi har gjort 3 mål på 16 matcher så här långt under sin sejour i Stoke, där han tillbringar säsongen på lån. Den snabbe tekniske Marockanen har fått en hel del beröm för sitt spel i år. Jag är dock inte helt övertygad om att han är en man för en klubb med ambititioner att vara en toppklubb i PL och Europa. 23 årige Assaidi är dock inte lastgammal och kan så klart utvecklas en del till. B.R lär säkert studera honom noga under försäsongen innan ett beslut tas.
Jordon Ibe 18 år har många likheter med Raheem Sterling, han är snabb, stark i kroppen och väldigt duktig en-mot-en. Ibe har fått ett par inhopp i ligan, men spenderar nu resten av säsongen i Championshipklubben Birmingham. Om Ibe fortsätter utvecklas kan han redan nästa säsong vara en kandidat till A-lags truppen. Mest troligt är dock att även han lånas ut till en lämplig klubb i Championship eller PL.
Då Suarez även säkert fortsättningsvis kommer få ta steget in centralt de matcher Sturridge saknas, eller när B.R väljer en formation med två anfallare, finns det ett stort behov av förstärkning på den här positionen. Konoplyanka var ytterst nära att bli den förstärkningen redan i januari. Mycket talar för att B.R o company satsar på att få loss honom i sommar istället.


Summering:

Våra tre startanfallare Sterling, Sturridge och Suarez har visat under säsongen att de håller yppersta klass, men bakom dessa tre ser det mer än lovligt tunt ut. Når vi CL spel vilket mycket talar för i dagsläget bör vi försöka få in åtminstone 2 anfallare i sommar. Helst spelare som kan spela både ytterforward och striker. Men med Sturridge och Suarez som båda är världsklass på positionen och Borini som kan duga som backup där, är det mest akut att få in målfarliga ytterforwards av klass. Hoppas LFC lärt sig lite av sommarens mindre lyckade köp av Aspas och Alberto och satsar på lite mer väletablerade namn. Ska vi konkurrera både i PL och Europa nästa säsong har vi inte råd att ha så klena backup spelare.

Inga kommentarer: