fredag 21 mars 2014

Analys av Brendan Rodgers storhet

Efter en åttonde plats i PL 2011/2012, fick Kenny Daglish sparken som manager för LFC. Den 12 Juni 2012 tillkännagav FSG, Brendan Rodgers som Liverpools nye manager. På mindre än två år har han tagit Liverpool upp till en andra plats i ligan. Helt klart har B.R gjort ett fantastiskt jobb i klubben, men vad är det egentligen som han gjort så bra? Jag vill lyfta fram tre saker han gjort, som skapat den stora framgångssaga LFC är 2013/14:

1. Bygger Självförtroende

När tv-serien Being Liverpool sändes hösten 2013 fick vi tittare följa med innan för portarna på Melwood och se hur klubben fungerar. Vi fick bland annat se hur B.R jobbar. Det som slog mig väldigt tydligt då, är hur han var väldigt snabb med att berömma allting positivt killarna gjorde. Jag vet att jag till och med tyckte att han överdrev berömmandet, ord som "Superb" och "Great" användes hej vilt och jag tänkte att de skulle tappa i innebörd när han använde dem så frekvent. B.R har dock visat att han är en manager som också ställer höga krav på sina spelare och kanske är det nyckeln till framgången mentalt. Rodgers har själv förklarat det så här i en intervju till Liverpoolfc.com hemsida: "De unga spelarna vet att dem har en manager som stöttar dem till 150 procent. De har fått suveränt stöd från första dagen jag kom hit, men samtidigt kan du inte vara för snäll mot unga spelare heller. De vet också att de har en manager som sätter sig ned med var och en och går igenom deras misstag. Men vi hänger aldrig ut någon. Vi försöker alltid hjälpa dem att förbättra sig. Men samtidigt måste de förstå vilket ansvar det är att spela för en sådan här klubb och lära sig att vara starka i motgång."

I flera intervjuer med spelare i laget, framgår det också att han är väldigt mån om att ta sig tid för varje enskild spelare. Han tycks lägga mycket tid på att se individen och få alla spelare att känna sig betydelsefulla. Raheem Sterling sa nyligen följande: "Brendan har hjälpt mig även vid sidan utav planen och han har fått mig att inse att jag är här på grund utav det jag har presterat i ungdomslaget."
"Han har sagt till mig att göra samma saker som jag gjorde i ungdomslaget, att bara ha självförtroende och ta för mig."
När man t.ex.ser pondusen och tron på sig själv hos unge Jon Flanagan kan man se att B.R och company gjort ett fantastiskt jobb med att bygga upp spelarnas självförtroende. Liverpool har i år också anställt Dr Steve Peters, en välmeriterad mental coach som hjälper spelarna att bygga upp en mental styrka. Något som bland annat både Joe Allen och Jordan Henderson medgett varit väldigt nyttigt.

2. Bygger Sammanhållning

Steven Gerrard sa nyligen följande angående sammanhållningen i laget: "Managern är framför allt väldigt mån om laganda och sammanhållning. Men du kan bara få sammanhållning genom att alla mår bra och genom att alla sliter som djur för varandra. Det är vad vi spelare gör just nu och det är Brendans förtjänst." 

Chris Morgan fysioterapeut i Liverpool FC på samma ämne:
"Stämningen och sammanhållningen i truppen är väldigt bra för tillfället. Det är samma känsla nu som det var när man var i finaler och slogs om ligatiteln. Jag tror att tränaren och de mest erfarna spelarna kan ta åt sig äran för att ha skapat en så avslappnad atmosfär, samt hunger efter framgång."
Ian Ayre:
"Framstegen som Brendan och spelarna har gjort är enastående. En av alla saker jag gillar med Brendan är hur han väljer att arbeta med laget. Han väljer att dela in säsongen i små delar, 4-5 matcher i taget."
"Så de fokuserar endast på några matcher i taget, och inte hela säsongen. Och det har ju funkat bra. De jobbar som en grupp, de är fokuserade som en grupp. Resultaten har kommit som en grupp, den gruppen växer sig starkare för varje dag."
När man tittar på hur alla samlas efter ett mål, den genuina glädjen alla visar oavsett vem som gjort målet, förstår man att det är ett lag som är väldigt sammansvetsat som grupp.

3. Taktiskt slipad
Brendan Rodgers har i år visat att han även är en taktiskt slipad manager. Han har anpassat spelet efter lagets styrkor och de spelare han haft tillgängliga. Den mer "tiki-taka" inspirerade spelstilen han försökte jobba in i fjol, har i år bytts ut mot en mycket mer flexibel spelstil. Där det viktigaste istället är att Liverpool anfaller med fart på djupet. Det som Sturridge, Suarez och Sterling är allra bäst på. Å spelare som Gerrard, Coutinho och Henderson är mästare på att iscensätta. Själva formationen har han varierat efter motstånd och spelare tillgängliga.

Vi har fått se taktiska triumfer som den mot Tottenham borta, när en offensiv mittfältstriangel med stenhårt press spel tog Spurs helt på sängen och ledde till en oförglömlig 0-5 seger. Vi har också fått se ett väldigt tight positionsspelande lag som kontrat sönder både Everton och Arsenal totalt på Anfield. Nu på slutet har vi även fått se en mittfältsdiamant där Gerrard,Henderson, Allen och Sterling gjort livet surt för såväl Southampton som United borta.
Steven Gerrard:
"Managern fixar och mixtrar med formationer och gör små taktiska förändringar vecka till vecka. Jag är chockerad över hans träningspass, hans taktik och mognad som ledare. Han lär mig nya saker varje dag." Stora ord från en välmeriterad lagkapten som haft många managers i sina dagar.

Ser man på Liverpools trupp måste man ge Rodgers och övriga ledare i staben kring laget en stor eloge. De har verkligen fått ut max av det här laget. Spelare som Henderson, Sterling, Sturridge, Flanagan har tagit enorma kliv i sin utveckling och numera är starka kandidater för VM i Rio i sommar. Hur Rodgers även fått Suarez att mogna som person och spelare är även det beundransvärt. Spela in Gerrard i den defensiva mittfältspositionen får väl också anses vara ett genidrag som många "tyckare" inte alls trodde på.

För varje dag som går växer det välmyntade uttrycket
"In Brendan Rodgers we trust" sig allt starkare.
Jag skulle i alla fall inte byta ut Rodgers mot någon annan manager i hela världen!

Inga kommentarer: