torsdag 30 januari 2014

Framtidens Stjärnor:Del 4 Brad Smith

Många har nog tänkt tanken, finns det ingen bättre vänsterback än Cissokho att skicka in? Jag har i alla fall tänkt det många gånger. Tänkte därför fortsätta serien om Liverpools framtida stjärnor med den som ligger närmast till hands,19 årige vänsterbacken Brad Smith.




Brad Smith är ursprungligen från Australien. Han flyttade till England som 14 åring. Den unge försvararen upptäcktes av Liverpool i en skolmatch, för övrigt för samma skola som Jack Robinson gått i. Det Liverpool fastnade för var en formidabel speed kombinerat med ett solitt försvarsspel.  I Liverpool tröjan imponerade han tidigt och flyttades 2010 upp till U18 laget. Där spelade han totalt 23 matcher det året och gjorde bland annat ett riktigt snyggt solo mål från egen planhalva. Hans imponerande spel säsongen igenom gjorde att han fick chansen i engelska U17 landslaget. Smith presterade så bra att han fick spela både EM och VM för England 2010. Hans insatser i båda turneringarna hyllades efteråt och han stod för bland annat ett mål i EM.
Säsongen 2011-2012 flyttades Smith upp till U21-laget. Trots en del skadeproblem, visade Brad sådan kvalitet att han på slutet av våren tilldelades stipendium som lagets bäste. Prestationer som inte gick Brendan Rodgers förbi, utan sommaren 2012 fick Smith också följa med A-laget på försäsongsturnén till Nord Amerika. Säsongen 2012-2013 spolierades dock av en allvarlig knäskada som höll honom borta från fotbollen i 10 månader. I höst har han gjort comeback och vilken succé comeback:

Här är ett klipp från hans succé comeback i U21-laget i höstas. 1 mål och 1 assist, i 5-0 krossen mot Tottenham (ca 2 min in i klippet o framåt dyker han upp).












Efter den succéartade comebacken har Brad Smith fortsatt rada upp bra prestationer och i december fick han till och med göra PL debut för A-laget med ett inhopp mot självaste Chelsea borta.

Brad Smith är väldigt snabb, han sägs till och med vara den snabbaste spelaren i U21-laget. Han påminner faktiskt en del om sin store idol från uppväxten i Australien Harry Kewell. Vänsterfotad, snabb och gillar att utmana i fart. Smith beskriver själv sina egenskaper som spelare så här:
"I am quite an athletic type of player and l like to bomb up and down the flanks and get crosses in or have a dig myself".
Smith är en väldigt högt rankad talang i klubben och hade inte den allvarliga knäskadan satt käppar i hjulet hade vi nog redan fått se mycket mer av honom i A-laget.




Källor: Liverpoolfc.com, theworldgame.sbs.com.au/news/1172097/kop-kid-smith-keeps-australia-in-mind, www.tonys-soccer-school.net/premier-league-academy-player-rankings/913-bradley-smith-liverpool-fc-academy-player.html





1 kommentar:

Anonym sa...

Kul blogg! Bra analyser, jag känner att jag förstår dig.