måndag 27 januari 2014

Nycklarna till seger i derbyt

Imorgon kväll smäller det på riktigt. Derby mot Everton på Anfield. Superviktig match då Everton är en av huvudkonkurrenterna om CL platserna. Sen är det ju alltid viktigt att tvåla dit lillebror, så de inte tror att de är nåt. Saken är dock den att lillebror varit riktigt bra i år. De har en mängd farliga spelare offensivt och har varit stabila hela året. Som jag ser det finns det några saker vi särskilt måste lyckas med för att vinna.

1) Stoppa Ross Barkley

Enligt uppgift är det lite osäkert om Barkley kommer till start då han dragits med en tå skada en tid. Om han gör det är den unge offensiva mittfältaren en nyckel i Evertons anfallsspel. Väldigt många anfall går genom honom. Han är duktig på att hitta fria ytor mellan mittfält och försvar. Med bollen hotar han med både bra passningsspel och skott. I senaste derbyt fick han alldeles för mycket boll och tid att vända upp. Det krävs att våra mittbackar och innermittfältare samarbetar för att täcka av den ytan och att någon kommer upp i rygg snabbt när bollen är på väg till honom. Med 3-5-2 i en centrerad variant kan en av mittbackarna stöta lite mer i den ytan och lättare fixa uppgiften. Jag tror dock inte Rodgers väljer det alternativet.  Vi har för mycket skador på backsidan för att han ska våga satsa på det. Vi får nog se en 4-2-3-1, då blir kommunikation mellan mittbackar extra viktig så att en av dom vågar stöta. Positionsspelet för våra sittande mittfältare måste också förbättras så att de täcker av passningsvägarna in i den yta Barkley vill åt.

2) Stoppa Mirallas

När man tänker på offensiva hot hos Everton är det nog många som främst tänker på Lukaku. Under hösten var han väldigt het och nätade en hel del. Men i Januari har han varit mindre lyckosam, han har inte gjort ett mål så här långt. Den som varit hetast offensivt på sistone är istället Kevin Mirallas som från sin högerytter/forward position skapat mängder med chanser och även satt dit flera av dem. Han är en väldigt rörlig, snabb spelare som gärna utmanar i en mot en lägen med sin fina teknik. Vi kommer antagligen att ha Cissokho eller Flanagan på vänsterbacken, och det känns som att det inte är några killar Mirallas är direkt rädd för att möta. En nyckel för vår defensiv blir helt klart att försöka neutralisera Mirallas. Om Flanagan är redo för spel kanske han kan klara uppgiften, men han är lite långsam så det finns en uppenbar risk att han inte hänger med i svängarna. Nyckeln blir att ligga så tätt inpå honom att han inte får utrymme för sin teknik. Mirallas är också ganska klen i närkamperna så med tät bevakning kan man vinna bollen relativt enkelt i första läget om vi kommer in i press innan han får kontroll på bollen. 

3) Hörnor och Frisparkar

Everton har väldigt bra frisparksskyttar. Baines med vänstern och Mirallas med högern har båda satt flera snygga frisparkar under säsongen. Så det är viktigt att inte ge bort frisparkar i närheten av straffområdet. De är också skickliga på att lägga hörnor och inläggsfrisparkar, o sådana situationer är vi sämst i ligan på att försvara oss emot. 100% fokus i markeringsspelet och bra kommunikation mellan målvakt och utespelare är nycklar till att hålla tätt vid dessa lägen.

4) Få med Suarez i spelet

Om man jämför med före jul tycker jag mig se en klar skillnad i hur mycket bollar Luis Suarez fått att jobba med. Före jul lyckades vi mycket oftare med att både hitta fram med passningar till honom i uppbyggnaden av anfallen och med att nå honom med instick och inlägg. Efter jul har han fått mycket mindre bollar att jobba med, vilket inte är så konstigt då motståndarna förstått att en så farlig kille måste markeras stenhårt. 
En av många saker jag imponerats av hos Suarez är hur mycket han skapar med de bollar han får. Han skapar väldigt många farliga situationer åt sig själv eller en medspelare när han är delaktig i anfallen. Jag tycker därför detta är en av de offensiva nycklarna till framgång mot Everton, att Suarez själv kan hitta löpvägar och ytor så att han blir spelbar. Viktigt såklart att även Sturridge och övriga offensiva spelare hotar med löpningar och drar isär försvaret så att de tvingas släppa lite på markeringen av Suarez. En effekt av att Suarez inte fått lika mycket boll att jobba med är att han själv i frustration över att komma med mer i spelet sökt sig allt djupare ner i banan. Det har gjort att han själv kommit lite väl långt ifrån målet och därmed inte kommit till lika många avslutslägen, han har däremot bidragit till fler mål och målchanser med fina framspelningar. Jag skulle önska att man jobbade med löpningar och samarbeten mellan forwards och yttrar för att hitta ytor åt honom längst fram, så att vi får in honom i hotande lägen där han visat sig klinisk.


Hoppas vi får se 
den här målgesten
imorgon!







5) Press spelet

De matcher vi spelat bäst är när vi lyckats med press spelet. När vi vinner boll tidigt och kan ställa om spelet mot ett lag på väg framåt är vi oerhört starka. Vi har sådana fantastiska omställnings- och kontringsspelare i Suarez, Sturridge och Sterling att det nästan alltid leder till hyperfarliga lägen när vi vinner boll tidigt. Gerrard, Henderson och Coutinho är också alla tre mästare på att slå de avgörande passningarna i djupet. Viktigt för att detta ska funka är att vi hittar rätt i positionsspelet och att vi agerar aggressivt tillsammans. Det jag menar är att vi pressar tillsammans så att bollhållaren får få eller inga alternativ till passningar och då stressas till fler misstag. Om Allen inte är spelklar så förmodar jag att B.R satsar på Coutinho som 10:a framför Gerrard och Henderson. Coutinho har fortfarande en del att bevisa när det gäller positionsspel och press spel, hoppas han kan motbevisa mig i morgon.

Inga kommentarer: