onsdag 15 januari 2014

Hur tänker Rodgers formera laget med Sturridge tillbaka?

Här kommer första inlägget i min bloggkarriär. Mitt brinnande intresse för LFC måste kanaliserar nånstans och då känns en blogg som ett utmärkt alternativ för att skriva av sig lite.


Det jag tänkt mest på senaste veckan är hur Rodgers tänker formera laget med både Sturridge och Suarez i startelvan. När Suarez återkom efter sin avstängning i höstas så valde han att spela 3-5-2 för att kunna spela både Suarez och Sturridge centralt i banan. Men med Sturridge skadad har vi haft stor framgång i offensiven med 4-3-3. Med den uppställningen har Rodgers hittat plats för både Sterling och Coutinho som båda växt efterhand och skapat ett väldigt rörligt fartfyllt anfallsspel. Även om de inte stått för en massa assists(3+2) till Suarez målfyrverkeri så har de skapat mycket ytor och tid åt honom med sin rörlighet.
Min första tanke var att Rodgers går säkert tillbaka till 3-5-2 igen för att låta Sturridge få spela centralt, något han fått göra i stort sett hela sin tid i LFC. Men så kom nyheten om att vår gode manager har för avsikt att spela in Gerrard som ankare på mittfältet. Med en 3-5-2 uppställning tror jag inte Rodgers väljer att spela med bara en sittande mittfältare. Det krävs nog två sittande mittfältare för att få  lite mer understöd på respektive kant i defensiven med 3-5-2. Tycker det tyder på att han vill fortsätta spela 4-3-3, med två offensiva mittfältare som tidigt ska sätta press på bollhållaren och skapa extra bollövertag. Om han nu väljer det så är frågan hur laget kommer formeras. Backlinjen är väl samma som förut men hur ska mittfält och anfall formeras? Gerrard som ankare och Henderson i en av de offensiva mittfältsrollerna tycker jag känns ganska givet. Men är det sen tänkt att Lucas ska vara den andra? Passar han verkligen som offensiv mittfältare? Visst kommer vi att vinna tillbaka mycket fler bollar tidigt med honom på planen, men kan han bidra med tillräckligt i offensiven? Killen har ju bara slagit säkerhetspassningar senaste 5-6 åren och knappt brytt sig om att delta i offensiven. Nja jag tror nog att när Allen är hel så blir nog Lucas förpassad till bänken igen. Inför säsongen så var nog alla inklusive Rodgers helt inne på att Coutinho skulle ha rollen som 10 i laget. Under våren så visade han en otrolig förmåga att hitta genomskärare till SAS och var absolut en av våra bästa spelare. Men i år har han fått väldigt lite speltid på mittfältet. En enkel förklaring till det är ju att skador/usel form på vår relativt tunna forwardsbesättning tvingat Rodgers att använda honom som ytterforward. En annan förklaring är att han inte är tillräckligt bra i positionsspelet och press spelet för att spela som nr 10. Den stora effekten vi fått av att våra offensiva mittfältare sätter press på bollhållaren tidigt, tror jag Rodgers värdesätter för mycket för att våga använda Coutinho som 10:a. Man kan se att Rodgers valt ett mellanting nu, då Coutinho ofta i uppspelsfasen kommer in från sin kant för att fördela bollen medan han faller ut på kanten när vi tappar bollen. Svaret på vilken av de två förklaringarna som stämmer med Rodgers tankar får vi i nästa match. Med Suarez, Sturridge och väldigt formstarke Raheem Sterling så finns det ingen anledning att inte spela Coutinho som offensiv mittfältare om det är den positionen han fortfarande huvudsakligen är tänkt att spela på.
Mignolet- Johnson, Skrtel, Sakho, Cissokho-Gerrard, Henderson, Coutinho- Suarez, Sturridge, Sterling är en möjlig startelva.
Fick jag bestämma skulle jag faktiskt satsa på 3-5-2. Gerrard och Hendo som sittande mittfältare med Coutinho framför i en fri roll. Sterling som wingback på ena kanten och Johnson på andra, han får en sista chans i brist på annat. Wingback är nog det han passar allra bäst som, en av de få bra prestationer han gjort i år kom i den positionen. Med vår starka mittbacksbesättning så passar det också bra med 3 backslinje. Vi har ju haft fasligt svårt på fasta situationer i defensiven, med en stark huvudspelare till skulle vi slippa våndas över att ha Johnson som tredje markerare på varje hörna och inläggsfrispark.
Med Lucas på bänken finns också en mycket bra defensiv avbytare att använda i andra halvlek om vi leder och vill stänga matchen.

Vad tycker ni? Hur ser er startelva ut?




Inga kommentarer: