söndag 19 januari 2014

Mer tankar kring matchen igår

Med lite distans till matchen så är det ett par saker som växt fram.
3-5-2 är för mig det enda vettiga spelsystemet om Rodgers envist vill ha både Suarez och Sturridge som centrala anfallare. Vi har inte Fernandinho och Yaya Toure i vår trupp som kan bära ett mittfält själva. Vi behöver ha 3 centrala mittfältare, som kan hjälpas åt att stänga ytor och komma upp i press på bollhållaren.
Vi behöver få in en tredje bra huvudspelare, då vi i match efter match straffas på fasta situationer. Med tre mittbackar får vi just det(Agger är i och för sig en usel markeringsspelare han med... men övriga tre är bättre). Jag tror också att det finns en stor fördel att spela med en sån uppställning då ingen annan motståndare är vana vid att möta 3-5-2. Risken är att spelet blir för centrerat då wingbacksen hamnar i 1-2 lägen på kanterna, men kan forwards och innermittfältare jobba in bra löpvägar mot kanterna kan vi skapa väldig oreda när de ska byta markeringsspelare eller följa med och skapa hål i mitten. Tycker redan Suarez och Sturridge är skickliga på det så det bör funka.
I defensiven är en av nycklarna att wingbacken får understöd av yttre mittback och sittande mittfältare, då bör vi inte bli lidande så länge wingbacksen orkar med jobbet. Det är ju en väldigt krävande roll. Jag har kollat en del på reprisen och jag tycker Sterling gör ett jättebra jobb igår på sin kant. Han har verkligen utvecklat sitt defensiva spel i år. Killen verkar också outtröttlig, han jobbar oförtrutet matchen ut. Tycker han håller värre är vem vi ska spela på andra kanten. Johnson har ju inte direkt visat samma arbetsglöd i år. Annars gillar han att vara med i det offensiva spelet och är van med att få mycket långa löpningar hemåt.
I 3-5-2 hittar jag tyvärr ingen plats för Coutinho i laget. Hans positionsspel och defensiv håller inte. Ser honom som en bra avbytare att kasta in sista 20min som 10:a om vi jagar seger.

Gerrard såg faktiskt lite seg ut i steget i går. Han måste upp i tempo och kondition för att nå tillbaka till gammalt gott slag igen.

Viktigt framöver är att Rodgers bestämmer sig för ett spelsystem, han kan inte byta spelsystem så fort Suarez eller Sturridge är borta, utan då måste man satsa helhjärtat på någon annan, t.ex. Aspas även om han inte övertygar direkt. Spelarna behöver kontinuitet för att lära sig sina roller fullt ut och inte bli tveksamma på plan. När en sådan rutinerad kille som Gerrard ser vilsen ut tyder det på att det är för mycket förändringar...

Inga kommentarer: