tisdag 28 januari 2014

Liverpool 4-0 Everton summering

Vilken kväll! Kan inte riktigt sluta le, det är sådana här kvällar man aldrig glömmer. Tvåla dit lillebror så det sjunger om det. Finns mycket att ta med från den här matchen. Vet knappt var jag ska börja.

Omställningsspel i världsklass

Det sjukaste med den här matchen är att Everton för spelet under hela matchen, de har klart mest boll i både första och andra halvlek. Långa perioder trycker de tillbaka oss ordentligt. De spelar egentligen riktigt bra. Det är inte ofta motståndarna gör det och vi vinner med 4-0 och bränner en straff på det. Vi spelar helt enkelt ett magnifikt omställningsspel. Spelare som Suarez, Sturridge, Coutinho och Sterling kommer med sån fart och finess att Evertons spelare ser helt vilsna ut. Suarez och Sturridge gör ju båda (som man nästan blivit bortskämd med)fantastiska individuella prestationer och avgör matchen med bara det. Det är odiskutabelt spelare av världsklass. Idag vill jag dock skriva lite mer om den fantastiskt bra match både Sterling och Coutinho gör.
Sterling kommer med sån fart och bollkontroll att han gång på gång skapar lägen åt sig själv och medspelare. Han visar också allt mer att han har ett bra spelsinne och släpper bollen i rätt läge med bra precision. I defensiven gör han också ett jättejobb. Visst några gånger väger han lite lätt i närkamperna, men flera gånger river han också åt sig bollen på ett förtjänstfullt sätt. Fortsätter den utveckling han tagit den här säsongen i samma takt kommer han att vara en världsstjärna inom kort. Stora ord, men jag tror faktiskt det. Det enda man saknar just nu är förmågan att sätta dit bollen i mål. Men känslan jag har är att det kommer nog det med.
Coutinho var det andra stora utropstecknet ikväll. Han visade med eftertryck att han klarar att hantera rollen som 10:a även defensivt. Det måste ha glatt Rodgers oerhört mycket med alla skador på innermittfältet, att Coutinho visade att han både klarar av att ligga rätt i positionsspelet och att han även kan ta kampen på mitten.
Ett annat glädjeämne var att vi lyckades hålla nollan i en sån här viktig match, där också motståndarna spelade väldigt bra. Visst släpper vi till en del lägen, men i andra halvlek får Everton ut väldigt lite av sitt spelövertag. Vi släpper inte in dem i förstklassiga lägen, utan håller dem utanför oss på ett väldigt bra sätt.
Flanagan gör det bra direkt efter skadefrånvaron, han krigar och gör en väldigt bra defensiv match. Liksom Skrtel som är felfri matchen igenom.
Gerrard nämnde jag i förra inlägget, han visar igen att han är de stora matchernas man. 1-0 målet och hans uppoffrande spel visar vägen för hela laget. En sann kapten. Har dock en liten bit kvar vad gäller att axla Lucas roll som bollvinnare. Men det kommer säkert bli bättre ju mer han lär sig positionsspelet i rollen.
Sist vill jag också nämna att Alberto gör ett väldigt piggt och kreativt inhopp. Han visar att han är ett alternativ på i alla fall offensivt mittfält. Spelar väldigt klokt och visar en stor passningsskicklighet och kyla med boll.

En förbättringspunkt är såklart vår förmåga att vinna tillbaka boll på mittfältet. Gerrard hinner inte riktigt in i press för att kunna tackla/erövra boll. Henderson har tempot för det men tvekar lite och väljer istort sett hela tiden att inte gå på bollhållaren fullt ut. Det är lite mesigt, en innermittfältare framförallt en sittande innermittfältare måste "skita ner sig lite" om ni förstår vad jag menar. Våga gå in i duell direkt även om det kostar en del frisparkar och nåt gult kort då och då, för att inte motståndarna ska få för mycket tid att bygga upp spelet.
Ikvällens match kompenserar vi den här bristen med ett väldigt bra positionsspel som gör att EFC kör fast allt som oftast. Men en innermittfältare med goda defensiva kvaliteter vore väldigt viktigt att få in innan transferfönstret stänger.

Gonatt och sov gott alla LFC fans. Det kommer jag i alla fall att göra!

Inga kommentarer: