onsdag 22 januari 2014

Vad innebär Lucas skada för laget?

Igår kom det mycket tråkiga beskedet att Lucas blir borta i ca 2 månader med en ligamentsskada i knät. Killen har haft det tungt med flera långtidsskador sista åren. Tyvärr kan man inte bara kalla sådana saker otur, utan kroppens ligament och senor försvagas givetvis av långvarig frånvaro från fotbollen. Även om man sköter sin rehab exemplariskt så måste lederna och liggamenten belastas för att hålla samma styrka och rörlighet. O rehab på gymmet kan nog aldrig ersätta den belastning kroppens ligament utsätts för under fotbollsträning och match. I vart fall inte knänas. Nog om fysiologi, det här inlägget ska handla om hur jag ser på konsekvenserna av Lucas skada för laget.

Det som gör att jag ens skriver det här inlägget är det faktum att Lucas är truppens enda riktiga bollvinnare. Henderson och Allen är båda duktiga på att komma upp i press på bollhållaren och stressa till misstag, men de är inte typen som tajmar en tackling och återvinner bollen rakt av. Gerrard har lärt sig tacklingsspelet allt bättre men är fortfarande inte på Lucas nivå. Lucas är väldigt bra på att läsa av vem som ska få bollen och komma in i tid för att hinna tackla motståndaren innan han får kontroll på bollen. Timingen i tacklingarna får man säga är fantastisk även om han drar på sig en hel del varningar under en säsong. Lucas tacklar klart mest i PL och då kan man inte begära att varenda tackling blir juste utan det är en del av spelet. Han ska spela hårt och aldrig tveka, även om det blir fel då och då. När Lucas är i toppform så håller hans tempo och uthållighet fortfarande hög klass och han vinner boll och äter upp motståndarnas mittfält som få andra i världen. Min åsikt är dock att han tappat lite i explosivitet och tempo efter sin långa knäskada. I början på matcherna märks detta sällan ,då är han fräsch i benen. Men jag menar att han får göra mer max ansträngningar för att komma in i press på bollhållaren och det får konsekvenser som märks mer ju längre matchen pågår. Mot slutet av första halvlek och framåt och framåt är det tydligt att tröttheten i musklerna gör att han inte lika snabbt kommer in i press eller kan skära av ytor på samma sätt. Då jag tycker Gerrard visat lite samma tendenser så tror jag det är en av huvudanledningarna till att vi i nästan alla matcher dominerat första halvlek klart och fört spelet, medan vi i andra halvlek tappat spelövertaget i väldigt många matcher.

Min konsekvens analys är alltså att med Lucas borta kommer vi att få svårt att vinna tillbaka lika mycket bollar på mittfältet och därmed tappa en del i bollinnehav. I december chockade vi Tottenham med att spela en offensiv triangel på mittfältet där Lucas bakom Allen och Henderson pressade sönder motståndarnas uppspel. Den sortens uppställning tror jag inte vi kan spela utan Lucas.  Rodgers hade nog hoppats att Gerrard skulle kunna fylla den rollen, men efter de senaste två matcherna har han nog tagit sitt förnuft till fånga och insett att det är inget Gerrard kommer klara av inom en nära framtid i alla fall. Vi kommer nog att tvingas spela med två sittande mittfältare så länge Lucas blir borta eller tills dess att vi kan köpa loss en fullgod ersättare.
Allen som troligtvis blir den som får ersätta Lucas är dock en skickligare passningsspelare så vårt anfallsspel får lite mer kreativitet och alla bollar behöver inte gå genom Gerrard i uppspelsfasen. Allen har i matchform ett högre tempo i kroppen och kan kanske kompensera sin lite sämre förmåga att tackla med att snabbare komma upp i press och täcka av ytor. Vilket kommer göra det svårare för motståndarna att hitta bra passningsalternativ. I andra halvlek tror jag också vi får en positiv effekt av att Allen orkar springa mer och hålla uppe pressen på bollhållaren.
Coutinho tror jag blir den spelare som drabbas mest av Lucas frånvaro. Vår lille brasilianske trollkarl har ju inte direkt visat några stora defensiva kvaliteter. Med Lucas borta tror jag inte B.R vågar spelar honom som offensiv mittfältare och förmodligen inte ens som yttermittfältare heller( i P.L i vart fall). Han får nog rikta in sig på att bli inhoppare ett tag framöver och träna på sitt försvarsspel i FA-cupen.

Inga kommentarer: