söndag 16 februari 2014

Analys Arsenal-Liverpool 2-1

Ja ha, då var det tack och hej, leverpastej till FA-cupen. Efter en väldigt händelsrik match står Arsenal som segrare med 2-1. Så här i efterhand kan man alltid argumentera för att vi skulle ha haft en straff till då Suarez blev nermejad av Chamberlain. Men man kan också i ärlighetens namn fråga sig om en inte redan varnad Gerrard skulle ha blivit utvisad efter sin grova kapning på den samme. Jag tänkte ta upp några andra matchavgörande situationer och taktiska val.

Aggers och Flanagans falerande vid 2-0 målet


46:42 på matchuret. Efter att Cissokho gått upp i en luftduell på Fabianskis utspark, får Arsenal kontroll på andra bollen. Chamberlain spelar bollen snett bakåt till Özil på ett tillslag och sätter fart längs kanten. Som man tydligt ser på bilden så hänger Agger på Chamberlain och ligger metern före.

46:43 på matchuret. 
Özil slår en väl avvägd boll på djupet i ytan mellan Agger och Skrtel.
Agger är fortfarande före Chamberlain men inte med så mycket som sekunden innan. 

46:44 på matchuret
Agger är nu sekunden senare en hel meter efter Chamberlain. Hm är han så mycket långsammare är ju första tanken, nej inte riktigt. Av någon anledning vevar han till med armarna, kanske i ett försök att få tag i Chamberlain, han tappar i alla fall farten på nåt mystiskt sätt.
46:45 på matchuret
Metern har nu växt till två meter. Chamberlain har fått kontroll på bollen. I mitten ser han Podolski som går in i ytan mellan Skrtel och Flanagan. Flanagan är helt fokuserad på bollen och följer inte med.

46:46 på matchuret
Chamberlain slår bollen snett inåt bakåt till Podolski. Agger hinner inte täcka inspelet och Flanagan har  precis upptäckt Podolski och ännu inte startat löpningen för att stoppa honom.

46:47 på matchuret
Podolski kan ostört avsluta anfallet, då Flanagan inte hinner in i situationen.


46:48 på matchuret
Podolskis avslut sitter stensäkert i vänstra hörnet.

Den här situationen visar tydligt två stora försvarsmisstag, något vi sett alldeles för många av på slutet för att man ska vara helt nöjd. Vi kan inte göra sådana här tabbar i match efter match, inte ens våra vassa anfallare kan prestera tre mål per match, vilket krävts alltför ofta.

Jakten på kvittering som kom av sig

En annan mycket avgörande händelse för matchutgången var B.R:s taktiska motdrag i jakten på kvittering. Med knappa halvtimmen kvar gör Rodgers LFC:s enda byte. Han väljer då att plocka ut Cissokho och sätta in Henderson. Min första tanke efter bytet var att nu väljer Rodgers att spela en 3-4-1-2 uppställning:
            Skrtel, Agger, Flanagan
  Sterling, Henderson, Gerrard, Coutinho
                          Allen
                 Suarez, Sturridge

Men ju längre matchen gick började jag tveka... Coutinho spelade verkligen inte fullback/vänsterytter. Möjligt att han drog sig lite ut till vänster, men han agerade främst som en offensiv innermittfältare. Det såg faktiskt ut så här:
Sterling och Flanagan ligger i offensiva ytterbacksroller. Framför backlinjen har vi fyra innermittfältare. Gerrard tar det stora defensiva ansvaret, Henderson, Allen och Coutinho ligger framför. På bilden syns inte forwards men de jobbar som två centrala anfallare.

Jag blir inte klok på om det är B.R:s avsikt att överbelasta centralt eller om det är tänkt att Coutinho ska spela på kanten, men att han drar sig inåt ändå. Förutom första minuterna efter bytet, då vi skapar ett par riktigt farliga lägen(Sturridges friläge bland annat) så är det i alla fall väldigt tydligt att vårt spel kommer av sig. Vi kör fast i mitten. Arsenal faller hem med sina tre innermittfältare och bildar en mur framför backlinjen som vi inte kommer igenom(se bilden). 
Arsenal låser upp oss helt sista 20 minuterna, antingen måste B.R korrigera Coutinhos position, eller göra nån annan förändring. Men inget händer.

Varför bara ett byte?

Jag har tidigare hyllat B.R och company för deras taktiska val och byten, men i dag är jag rent ut sagt besviken. För mig är det en gåta varför vi inte gör fler än ett byte. Jag inser att vi inte har några ess på bänken att sätta in, men vi skulle ju åtminstone kunna byta ut Flanagan på vänsterkanten. Sista 20 minuterna agerar han väldigt högt upp på sin kant, men kommer ingenstans. Moses eller Teixeira skulle absolut kunna bidra med mycket mer i offensiven på kanten. Visst de är inga ytterbackar, men va fan när vi ligger under måste vi ju satsa framåt.
Det andra bytet jag skulle gjort om jag vore manager, vore att byta ut Allen. Dels mattades han allt eftersom och dessutom så såg han helt vilsen ut i sin offensiva roll. Där skulle t.ex. Teixeira som är van vid rollen kunnat komma in med friska ben och gjort lite skillnad.
Det måste vara tungt för våra avbytare att åka på bortamatch, sitta 93 minuter på bänken utan att få hoppa in, när vi ligger under och spelet låst sig. Moses och Aspas (som ändå får ses som våra främsta offensiva avbytare) självförtroende måste ju få sig en rejäl törn när de blir kvar på bänken hela matchen, trots att vi ligger under och spelet låst sig.

Ja ja nu får det vara färdigältat. Det positiva är att vi nu kan fokusera 100% på ligan och det är ju det som är viktigast i år. Arsenal får nu också trycka in en match till i sitt redan digra matchschema och det kan ju också gynna oss i jakten på en CL plats.







Inga kommentarer: