torsdag 13 februari 2014

Taktiska detaljer i matchen Fulham-LFC

Skön känsla så här dagen efter 3 sköna poäng. Med humöret på topp tänkte jag belysa några taktiska detaljer från matchen igår.

Fulhams 2-1 mål igår är värt att kolla lite närmare på. Det avslöjar nämligen ett par brister i vårt försvarsspel.

När inlägget kommer in från kanten sker ett antal misstag
1) Mignolet står som fastfrusen på linjen. Som ni ser på bilden kommer inlägget en bit in i målområdet, vilket bör vara Mignolets område. Det är ett långt inlägg som kommer ändå ute ifrån kanten och är inte stenhårt slaget. Han hinner dit om han inte tvekar. Mignolet har även tidigare visat tveksamhet vid inlägg och hörnor, han tvekar lite i luftrummet. En klar förbättringspunkt att jobba med.

2) Bilden visar också hur extremt enfotad Skrtel är. Han vänder sig åt fel håll för  att rensa bollen med höger fot. Med ryggen mot bollen, försöker han med utsidan av foten rensa bort bollen. Hade han bara litat lite mer på sin vänsterfot så hade han kunnat mött bollen vänd mot bollen och tjongat bort den med lätthet. Till Skrtels försvar ska dock sägas att han från början är helt inställd på att det är Mignolets boll. Men när han inte hör honom komma ut, så får han ta ett sent beslut som visar sig helt felaktigt.

3) Skrtel och Flanagan kommunicerar inte. Flanagan ligger faktiskt helt rätt i markeringen och skulle lättare kunna rensa bollen. Men då måste ju Skrtel få höra att han är där...


I Anfallsspelet vill jag lyfta på hatten åt B.R. Taktiken han och ledarstaben lagt upp fungerade faktiskt riktigt bra. United valde att mata inlägg på inlägg in i boxen, tror det var 46 stycken crossbollar kommentartorn sa att de lyfte in i boxen i första halvlek. Ingen av dessa resulterade i något mål, o den taktiken valde B.R och company helt bort. Det var jättetydligt att de framförallt pratat ihop sig om ett par saker vi skulle göra i sista tredjedelen av planen. 
1) Coutinho och Gerrard försökte gång på hitta in med instick eller långbollar till Sturridge och Suarez som hela tiden tog löpningar i djupled. Även Sterling och Henderson tog många löpningar i djupet. Flera gånger var det ytterst nära att vi också hittade fram med våra avgörande passningar. Gerrards fantastiska yttersida till Sturridge i första halvlek ledde också fram till 1-1 kvitteringen.

2) En annan taktik var att mot samlat försvar försöka kortpassningsspela sig fram till skottlägen runt straffområdet. En av orsakerna till Fulhams jumboplacering är att de spelar alldeles för avvaktande i sitt försvarsspel. De sätter inte press på bollhållaren fullt ut ens i närheten av straffområdet. Sturridge avlossade ett par stycken, Gerrard ett och Coutinho åtminstone två stycken. 2-2 målet kom också på ett skott strax utanför straffområdet. Får man på ett bra skott i det läget är det stor chans att man hittar målet, chansen att bollen styrs in på en försvare är också uppenbar. Kul att det lönade sig!!

3) Efter Uniteds inläggsfiasko, valde B.R bort alternativet att överbelasta på kanterna. Efter 2-2 kvitteringen blev detta väldigt tydligt när han bytte ut vår enda naturliga ytterforward Sterling och satte in Teixeira som är mer en central mittfältare. Ytterbackarna fick själva hålla bredden och övriga rörde sig runt för att hitta ett kombinationsspel för att ta oss fram i bra lägen centralt. De gånger vi kom runt på kanten valde vi nästan uteslutande låga inspel. Suarez hittade Coutinho med ett sådant inspel lite snett inåt bakåt, där Kotten tyvärr brände ett jätteläge med högerfoten.
Vi klarade oss alltså rätt bra även utan ett klassiskt kantspel mot ett defensivt uppställt lag. Något jag på förhand var väldigt orolig för. Skulle dock kännas mycket bättre om vi även hade den dimensionen i spelet att tillgå om vi kör fast i mitten. Men med Enrique och Johnson tillbaka har vi i alla fall två alternativ till det.

2 kommentarer:

Tordleo sa...

Väldigt bra analys! Uppskattar din blogg! Fortsätt!

Grobbelarenheldel sa...

Tack Tordleo! Väldigt roligt att du uppskattar bloggen!