söndag 2 februari 2014

WBA-LFC 1-1 Matchanalys

Min halvtidskänsla visade sig inte alls stämma. Vi lyckades inte alls stänga matchen och WBA var faktiskt det bättre laget i andra halvlek. Min känsla var att vi gick ner i både intensitet och skärpa i andra halvlek. Förmågan att vinna matcher vi på papperet ska vinna har varit en av våra stora svagheter i många år.
Hur lyckades vi med de nycklar jag lyfte fram inför matchen?

Inställning och attityd

Jag tyckte mig se från start en lite okoncentrerad insats på flera håll. Visst planen var en" brunkarplan" värdigt ett brunkarlag som West Bromwich, men så dålig var den inte att den försvarar vårat alldeles för slarviga passningsspel. Den enda spelaren som höll hög nivå från start var Steven Gerrard som ägde mitten och satte igång spelet på ett bra sätt. Sterling visade i första halvlek att hans självförtroende är lite för bra. Det blev alldeles för många dribblingar varje gång han fick tag i bollen. Ett typiskt tecken på underskattning.
Tyckte också att både Sturridge, Coutinho och Suarez började lite nonchalant. Suarez visade dock i straffområdet sin magi med en frispelning till Sturridge som enkelt kunde rulla in bollen i öppet mål. Men i ärlighetens namn var det det enda bra han bidrog med i första halvlek. WBA var dock helt ofarliga i första halvlek och segern såg ohotad ut efter 1-0 målet.

I andra halvlek förändras matchbilden helt. WBA kommer ut som ett helt annat lag. De gör ett väldigt bra byte när de tidigt lyfter ut Vydra som var helt ofarlig och sätter in Anichebe som spets. Han vinner många bollar och gör att de kan bita sig fast runt vårt straffområde alltför ofta för att det ska kännas tryggt. Vi orsakar också flera frisparkar utanför straffområdet. På en hörna tvingas Mignolet göra en förstklassig reflexräddning för att freda sitt mål. Jag vill dock inte påstå att det är WBA som spelar riktigt bra, utan att det framförallt är vi som är för dåliga. Största anledningen till vår dåliga insats i andra halvlek är nog helt enkelt för dålig skärpa. Jag tycker mig se en känsla bland killarna att det här leder vi och vinner utan problem. Intensiteten och skärpan sjönk avsevärt i andra halvlek. Det i kombination med att Gerrard och Coutinho mattas en del på mitten gör att vi inte får grepp om deras mittfält och speluppbyggnad. Kvitteringsmålet är en riktig bjudning av Touré. Det är en sån där sak man gör när man är lite för självsäker och ofokuserad. Visserligen ser han nog inte Anichebe då han står lite skymd bakom Skrtel, men det är en alldeles för lös och farlig passning att slå i det läget. Ska vi ta klivet upp från plats 6-8 i tabellen, som vi hamnat på senaste fyra åren, till en topp 4 plats så måste laget lära sig att spela med skärpa i alla matcher och inte dippa efter en eller två riktigt bra prestationer.

Bredd i anfallsspelet

En av mina andra nycklar till seger var vikten av att skapa bredd i anfallsspelet. Sterling breddade bra i både första och andra halvlek. Många uppspel gick också genom honom. Tyvärr tycker jag inte Sturridge och Suarez höll bredden på andra kanten. De hamnade mycket centralt, vilket gjorde det enkelt för WBA att stänga av ytor. Vi hittade också väldigt lite fram med några hotande bollar i djupled vilket annars varit ett av våra stora framgångsrecept. Med Cissokho som vänsterback blir ju den kanten väldigt ofarlig om inte Suarez /Sturridge är noggranna på att hålla bredden i anfallsspelet. Nu kunde deras högerback flytta in mot mitten och ytorna att sticka in bollar på minskade drastiskt. Det är den här pusselbiten vi saknar just nu. Antingen en väldigt duktig offensiv vänsterback eller en wingback av klass(jag vidhåller att 3-5-2 är bästa alternativet med SAS i laget). Jag vill dock i ärlighetens namn erkänna att Cissokho faktiskt gör en hyfsad match. Han är stabil bakåt och står för lite mer i offensiven. I första halvlek stod han för ett par bra ruscher på kanten där han även kom till inläggsläge, sen hittade han ju inte fram med något av sina inlägg men det är nog för mycket begärt med de sällsynta träben han begåvats med.

Innermittfältet

På innermittfältet gladdes jag åt ett väldigt bra positionsspel i första halvlek. Gerrard var dominant och stod väldigt rätt i defensiven. Även Henderson gjorde en stabil insats i första halvlek. I andra halvlek tappade vi greppet om mittfältet. Som jag redan nämnt så mattades både Gerrard och Coutinho och vi lyckades inte komma in i press på bollhållaren. En del av förklaringen till det är att Sturridge och Suarez inte direkt hjälpte Coutinho att stänga av ytorna i deras uppspelsfas. Gerrards andra halvlek är mycket sämre än den första. Man kan inte låta bli att undra om han fortfarande har fysiken för att spela två tuffa matcher på en vecka. Coutinho hade för övrigt ingen av sina bättre matcher offensivt heller. Joe Allen gjorde ett bra inhopp och ger oss ett välbehövligt alternativ på mitten. I matcher mot starka mittfält, som mot Arsenal nästa vecka, behöver vi Allens defensiva skicklighet. Även om Coutinho gjort det bra i offensiva rollen så kommer vi få ett mycket bättre grepp om mittfältet med Henderson i den rollen. Han är mycket mer löpstark och duktig på att pressa motståndarna till misstag.

Summering: En grym början på veckan med 4-0 seger i derbyt, avslutades med en mindre rolig helg. Först transferbesvikelsen i fredags och sen en ytterst medioker insats idag. Då både Tottenham och United också tappade poäng mot lag på nedre halvan så håller vi i alla fall fjärdeplatsen i tabellen.