söndag 23 februari 2014

Matchanalys LFC-Swansea 4-3

Puh... Jag vet inte om mitt hjärta orkar med en hel säsong om det ska fortsätta så här. Vilken match. Ena stunden så satt man lyrisk efter ett drömmål, i nästa så svor man när Swansea tilläts göra mål efter uselt försvarsspel. Som tur är så verkar vårt anfall vara så fantastiskt bra att inte ens drullarna där bak kan ställa till det så mycket att vi tappar poäng. För andra ligamatchen i rad reder vi ut stormen och tar alla tre poängen. Å det är ju det som allt handlar om, att stå där med tre poäng när slutsignalen ljuder.

Fem av de sju målen i den här sanslösa matchen fick vi se i första halvlek. I förra inlägget gick jag igenom det mesta kring dem: Halvtidsanalys
I andra halvlek fick vi först se en kvittering av Swansea på straff i 47:e minuten. Skrtel brottade ner Bony på ett inlägg från kanten och domaren som stod perfekt placerad blåste straff. Det är ju svårt att veta hur mycket Bony överdrev situationen, men helt klart drog Skrtel i honom. Även som partisk i målet måste man erkänna att Skrtel tjänat ihop till en straff mot sig. Flera gånger tidigare under säsongen har han klarat sig undan straff, trots att han tydligt dragit ner sin motståndare på liknande sätt.

Rodgers bytte in Allen när halvtimmen återstod av matchen. Ett klokt byte då Allen bidrog med bra press spel och höll i bollen bra.
Henderson avgjorde sen matchen på en retur på Suarez skott i 74:e minuten. Det kan tyckas var ett slumpmål, men att Hendo tar de här löpningarna ända in i boxen och fullföljer hela vägen in mot mål är oerhört viktigt.
Även om Swansea inte var ofarliga efter 4-3 målet håller vi sen relativt säkert undan sista kvarten.

Några tankar och analyser från matchen:


Min farhåga på förhand om att vi skulle få problem med inläggssituationer mot Swansea visade sig tyvärr väl befogat. Både 2-2 och 3-3 kom till på sådana situationer. Båda gångerna var det Bony vi inte lyckades hålla koll på. Agger och company hade tydligen inte gjort läxan för så fritt som Wilfried Bony fick husera, gång på gång i straffområdet, är ytterst beklämmande när han är deras överlägset farligaste spelare offensivt.
Jag tycker framförallt Agger får ta på sig 2-2 målet. Vi kikar på målet bild för bild.

När inläggsfrisparken slås så ligger Johnson längst bort i bild närmast Bony. Han har dock en spelare till att hålla koll på.


Bollen har precis slagits. Bony tar en löpning mot första stolpen. Johnson väljer att stanna kvar för att markera Swanseas spelare längst bort i bild. Agger kollar bara på bollen och struntar helt i Bony.

Bollen är på väg in i straffområdet och fortfarande ingen som går mot Bony. Skrtel och Johnson följer sina killar men Agger faller hemåt utan markering. Han har ingen att markera och om hans uppgift bara är att gå på bollen så springer han ju åt fel håll.

När Bony nickar bollen så får han göra det helt ostört. Agger är ca 3 meter i från bollen utan att markera någon spelare. Det är ju bara uselt...
Jag tror jag blir gråhårig på karln. Hur kan man vara så bra på huvudspelet offensivt och sen så usel på det i försvarsspelet? För mig är måttet rågat. Sälj honom till sommaren!! Tyvärr lär vi inte få i närheten av några 25 miljoner pund det ryktas om att Man City ville köpa honom för två somrar sen, så som han klantat sig gång på gång sen dess. Det spelar ingen roll, han ska bort!

Henderson

Vilken hjälte han är Jordan Henderson. Han springer och kämpar kopiöst i match efter match. Idag inte bara sprang han utan han glänste även med fin teknik och två härliga mål. Första målet värmde oerhört att se. Han fick en bra boll precis utanför straffområdet som han väldigt behärskat skruvade in i bortre krysset. Jag och många med mig har ju pekat på avslutningsförmågan, som Jordans stora utvecklingsområde. I dag visade han med eftertryck att han har det i sig. Något också Rodgers framhöll efter matchen:
"Jordan visade goda ledaregenskaper idag. Ni kunde se hur han driver på laget. Hans första mål var suveränt. Vi har pratat med honom att han behöver komma fram till mer avslut, för på träningarna är han en enastående avslutare. Han tränar på det hela tiden."
Jag får en känsla av att båda de här målen idag kommer betyda mycket för Jordans självförtroende i avslutningslägen. Det handlar så mycket om psykologi, när en chans uppstår. 


Gerrard

Något jag tänkte lite extra på var vilka fördelar och nackdelar vi får med Gerrard som ankare. I uppspelen får vi en extra dimension med honom längst bak. Även när han setts under press, så kan han med sitt lugn och fina teknik spela sig ur situationerna på ett bra sätt. Om man jämför med Lucas och många andra lags defensiva mittfältare som allt som oftast inte gör annat än att spela enkla sidledspassningar, så får vi den kanske allra bästa uppspelsfoten i hela PL. Det gör att vårt redan fantastiska kontringsspel får en extra dimension. Med Gerrards unika förmåga att slå långbollar på läppen, kan vi spela ännu mer direkt på djupet. 
Det vi framförallt tappar jämfört med en Lucas i toppform är förmågan att täcka av stora ytor. I dag blottades den problematiken rejält. När våra forwards i framförallt första halvlek hamnade lite för högt upp i banan och inte hjälpte till i första pressen, ledde det till att Coutinho och Henderson själva fick sätta press på bollhållaren i mitten av planen. Swansea lyckades ofta spela sig förbi den pressen då ytorna var för stora för nämnda duo att stänga av. Bakom dem, lämnades Gerrard då ofta ensam att täcka av ytan framför backlinjen. En riktigt snabb och rutinerad defensiv mittfältare, kan klara den uppgiften, genom att läsa spelet och snabbt jobba sig in i press på bollhållaren. Gerrard är inte snabb och inte riktigt van än, så han hamnade allt som oftast för långt ifrån sina motståndare. 2-1 reduceringen är ett bra exempel på de ytor som uppstår framför backlinjen.



Upprinnelsen till målet börjar efter en utspark från Vorm i Swansea målet. Andra bollen hamnar hos Dyer. Gerrard är inte tillräckligt snabb in i press och Dyer lyfter bollen över honom och går förbi enkelt.

Efter ett väggspel på kanten vandrar Dyer in från kanten. Gerrard kommer inte in i press här heller, utan Dyer kan vandra ostört in. Han spelar Shelvey som har stora ytor på andra sidan. Anfallet avslutas sen av Shelvey som skjuter bollen ribba in bakom en chanslös Mignolet.
Den här sekvensen visar Gerrards brister i press spelet. När han inte hinner in i press är det avgörande att han får hjälp hemåt. Henderson måste ligga bredvid honom i mitten av straffområdes cirkeln. 
Positionsspelet är något vi inte har råd att slarva med, i alla fall mot bättre motstånd. 
Det var tydligt att när vi tog ledningen i första halvlek så blev vi lite för självsäkra. Forwards gjorde inte sitt jobb i första läget. Hendo och framförallt Coutinho blev övermodiga och försökte erövra boll för högt upp även när Swansea hade kontroll på bollen. Å resultatet blev att Gerrard lämnades själv med Shelvey och company, gång på gång.

Försvarsspelet behöver som synes bli bättre på flera punkter.

Historiska anfallare och ryck i CL-kampen

Vi vann dock matchen och jag ska inte stirra mig blind på alla försvarsmisstag. Sturridge är nu historisk efter att ha gjort mål i 8 raka PL matcher. SaS har gjort 41 mål tillsammans, vilket också det är rekord av en forwardsduo i PL. Totalt har vi gjort 70 mål i ligan, flest av alla lag.
I går torskade Everton och idag även Tottenham, så nu är gapet till 5:e plats plötsligt 6 poäng! Det är med dessa sköna tankar jag går och lägger mig med ännu ett nöjdflin =)

2 kommentarer:

Dirken sa...

Bra analys! Det finns helt klart mycket att jobba på i laget, framför allt i försvaret :-P För närvarande är det nog bara Flanagan som INTE går mig på nerverna.

Grobbelarenheldel sa...

Tack! Ja det är mycket misstag nu... Hoppas Sakho kommer tillbaka snart.