onsdag 5 februari 2014

Taktik mot Arsenal:Del 2 offensiven

Det här inlägget handlar om hur vi ska lyckas i offensiven mot Arsenal.

Omställningsspelet

Arsenal är ett väldigt offensivt balanserat lag. De spelar allt som oftast med en defensiv mittfältare framför backlinjen. Övriga mittfältare är lite mer offensivt lagda och ligger ganska högt som utgångspunkt på planen. I derbyt straffade vi Everton skoningslöst när de tappade boll på vår planhalva. Sterling, Coutinho, Suarez och Sturridge hade lekstuga i kontringarna. Givetvis är det här ett vasst vapen även mot Arsenal. Det är dock lite farligare att sjunka hem med mittfältet och låta Arsenal diktera spelet. De har mycket mera spets i sitt lag och kan omsätta ett stort bollinnehav i fler målchanser och mål. Jag skulle hellre se att vi försöker vinna tillbaka bollen tidigt. Sätta högre press i deras uppspelsfas, det kostar en del kraft men kommer löna sig om laget hjälps åt och pressar enhetligt. Kan sen Sturridge och Suarez verkligen turas om att hålla bredd ut till vänster när vi vinner boll, så att vi drar isär motståndarnas backlinje, kommer vi garanterat att få luckor till instick på våra dödligt effektiva forwards.

Kantspelet

Gibbs som är Arsenals ordinarie ytterback är skadad och hans ersättare Nacho Monreal är en lite svajig back både i positionsspelet och i en mot en lägen. Sterling bör absolut kunna skapa en hel del mot honom, särskilt då Arsenals ytterforwards ibland slarvar med hemjobbet. Manchester City straffade Arsenal på den kanten, Navas och Zabaleta hittade flera gånger förbi Monreal som inte alls räckte till. Tyvärr har vi ju inga särskilt offensivt skickliga ytterbackar att tillgå. Flanagan och Cissokho är inget man skrämmer topplag med direkt. Jag tycker ändå det är värt att satsa en del på att överbelasta på högerkanten. Låt Flanagan få följa med upp i offensiven, han kan åtminstone skapa lite mer manövreringsutrymme för Sterling. Det skulle vara så kul om Rodgers vågade satsa lite och prova Brad Smith på vänsterbacken. Han skulle bomba upp och ner på den kanten och ge mycket mera bredd åt vårt anfallsspel. Då Arsenal inte spelar överdrivet mycket på kanterna så tror jag han skulle kunna klara sig helt ok i defensiven. Understödd av rutinerade Touré skulle det absolut vara värt att prova. 

Ytan mellan backlinje och Arteta

Om vi lyckas komma runt på kanterna uppstår ofta en yta framför mittbackarna. Arteta har ganska stora ytor att stänga och ibland ligger han inte helt rätt framför backarna heller. Om Sturridge och Suarez hjälps åt att sätta tryck in i boxen så kommer det garanterat finnas bra möjligheter att nå någon av våra innermittfältare strax utanför straffområdet. Här är en bild från Citys 3-1 mål mot Arsenal där defensiva mittfältaren går bort sig på ett inspel från kanten och en jätteyta uppstår framför mittbackarna.

Man kan ju drömma om att Gerrard dyker upp där i 85 minuten och trycker in ett fantastiskt skott rätt upp i krysset och avgör matchen!






Inga kommentarer: