lördag 22 februari 2014

Taktiken mot Swansea


I morgon är det äntligen dags för match igen. En hel vecka av abstinens är över. Vi möter Swansea hemma på Anfield. Allt inför matchen känns överflödigt att dra, LFC Fans.se har gjort en gedigen sådan den kan ni läsa här http://lfcfans.se/www/infor-liverpool-swansea/
Swansea kommer från en mycket imponerande insats mot Napoli hemma i Europa League i torsdags. De förde spelet och var klart närmast segern, trots att Napoli ställde upp med ett riktigt starkt lag. Hur ska vi då lägga upp taktiken för att slå Swansea? Jag har lagt en del tid på att kolla in alla mål Swansea gjort och släppt in under 2014. Statistiken säger en hel del om lagets styrkor och svagheter

Swanseas insläppta mål 2014

Inlägg(hörnor, inläggsfrisparkar inräknade): 8st
Kontring: 1st
Skott utanför straffområdet: 1st

Kommentar: Swansea har stora problem med positionsspelet och markeringsspelet på hörnor och inlägg. De förlorar många luftdueller och de som de vinner får de ofta inte bort ordentligt. Flera av målen kommer till på andra bollar som Swansea försvarare nickat in i mitten av straffområdet.

Swanseas gjorda mål 2014

Inlägg: 9st (Bony 5, Flores 2, De Guzman 1, Dyer 1)
Kontring: 3st (Routledge 2, Bony 1)
Skott utanför straffområdet: 2st (Bony,Shelvey)



Första tre målen i den här matchen mot City hemma är bra exempel på hur både insläppta och gjorda mål vanligtvis går till.


Swansea liknar Liverpool i mångt och mycket. De är ett passningsorienterat lag som vill föra spelet och ha ett stort bollinnehav. De är också som statistiken visar bra på offensiva fasta situationer. Det området är ju LFC starkast i ligan på. Precis som LFC har de också stora problem på samma område i defensiven.  I LFC är det mittbackarna som är de målfarligaste på fasta inläggssituationer, i Swansea är forwarden Wilfried Bony väldigt stark i boxen. Han är både stor och stark och relativt snabb. Det innebär att de inte bara på fasta situationer kan mata inlägg, utan de försöker hela tiden nå in med både höga och låga inlägg till Ivorianen. Bony har gjort 7 mål efter nyår och är lagets klart farligaste spelare. Andra spelare att se upp med är Chico Flores och Routledge. Chico är farlig på hörnor och fasta inläggssituationer, han är en stark huvudspelare. Routledge är en snabb ytterforward/ytter som har bra timing i sina djupledslöpningar. 
En av de stora nycklarna till ett bra resultat i morgon är för LFC att hålla koll på Bony. Skrtel är en bra markeringsspelare, så honom är jag inte direkt orolig för. Troligtis väljer Rodgers Agger bredvid Skrtel i mittförsvaret i morgon. Å ni som följt den här bloggen vet att jag gång på gång visat på Aggers markeringsmisstag. Hoppas han kan motbevisa mig och alla andra i morgon med en felfri insats i defensiven.
Ytterbackarna måste också hålla koll på Routledge och Dyer som kommer gå på djupet in bakom dem. Långsamma Flanagan och Cissokho har även de fått en del bannor av mig, vi får hoppas att Swansea inte kan utnyttja den svagheten. Det är ju också möjligt att vi får se Glen Johnson i startelvan i morgon. Han är betydligt snabbare, men för den skull inte mycket bättre i defensiven... 

Framåt så hoppas jag vi använder oss av kanterna, även om vi inte har någon forward som är stark i huvudspelet, Sturridge har t.ex. bara vunnit 13% av sina höjddueller i ligan så här långt. Jag tycker ändå att vi ska försöka komma runt på kanterna och försöka hitta in med bollar längs marken. Med bra löpningar på första stolpen, bortre och att vi fyller på med mittfältare snett inåt bakåt, kommer virriga Swansea försvaret garanterat att tappa markering. Sen tror jag också vi har bra möjlighet att göra minst ett mål på en fast situation. Gerrards otroligt vassa inläggsfrisparkar kommer Swansea få svårt att värja sig mot. 

Annars ser jag fram emot att se hur Rodgers agerar rent taktiskt i matchen. Kommer han att låta Swansea få föra spelet som de vill? Jag tror det, han och laget är så trygga i vårt otroliga omställningsspel att han säkert kommer låta dem få komma upp en bit i banan innan vi sätter in vår hårda press. Swansea har högst bollinnehav av alla lag i PL, men endast 25% av deras passningar sker på sista tredjedelen av planen. Så det känns inte så farligt att låta dem få ha ett stort bollinnehav.

Mitt tips för matchen blir: 3-1 
Agger, Suarez och Sterling målskyttar.


Inga kommentarer: